21 °

max 21 ° / min 12 °

Srijeda

15.05.

21° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 15°

Petak

17.05.

23° / 16°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Utorak

21.05.

25° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.

Istorija

Zapisnik iz 1969. o jeziku Crnogoraca (1)

Autor: Antena M

  • viber

jovan

Ponovo sjajno. Govoriti i pisati jezikom nacije to je poenta. U Crnoj Gori se to praktikovalo bez izuzetka. Korisčene su i riječi Muslimana, primoraca, Hrvata radi boljeg i potpunijeg opisa. Pisalo se svakodnevnim jezikom. Jovanoviću postovanje.

Mira

@jovan Poštovani, bogatstvo jednog naroda meri se mnogim stvarima pa tako i jezikom. Bogatstvo srbskog jezika je ogromno, od toga da se govori ekavskim, ikavski i i ijekavskim narečjem, da se njime govori na teritoriji cele bivše SFRJ, pa su razlike evidentne ali samo obogaćuju isti.

sičija

@Mira, i crnogorski jezik je itekako bogat, leksički, semiotički, akcenatski, grafijski.Ideja o varijantama jata u srpskom jeziku samo je "pokriće" kojim se potiru jezici čija je jedina veza u staroslov., a koji su se razvijali svojim osobenim putem. Crnog. jezik je bio "usisan" u taj polit.model.

jovan

@Mira Poštovana. Ekavština se rodila van Srbije, preko Dunava i Save. Vaša ogromna želja da pisrbite sve pravoslavne, koštala vas je i koštaće vas još. Vaš originalni jezik je anahroni, turski, romski, cincarski, vlaški itd. Pročitajte pismo M. Obranovića koje dikti ra-nepismen, nećete razumjeti 80%.

Helga strašna

Nadrealisti : Jedan čaj ...jedan čaj....jedan čaj. OK na kraju ćete ga podijeliti na Crnski i Gorski.

gmaz

@Helga strašna, "dijeljenje" je završeno, "od tada smo bolji prijatelji", ili bi makar trebalo. Ne mogu nositi tuđu haljinu, a ni moja drugome ne pristaje. To bi trebalo da se poštuje.

Tako Treba

Ne pišite više o ovim .......a...

Solunac

Nacije koje su nastale 60ih godina u kominizmu su čista izmišljotina.

Feniks

@S. Tačno, tada je u CG bilo nekih 3% Srba, a od devedesetih naovamo nastalo je čak 30%. E to su te nove "nacije" s korijenima u drugim narodima. To su surogatne pojave, politički inženjering velikodržavnog projekta usmjerenog na potiranje boljih od sebe, kompleks inferiornosti brojnijeg a slabijeg

Licina

Mnogi neznaju da u toj Poznatoj Ćirilci poštovanog Vuka Karadžića ima dosta da nekažem pola slova i simbola koje je on pokupio iz Crne Gore tačnije Boke Kotorske. Ono se priča i piše da je iz Srbije ali to nije tačna istina. Da prisvajaju i uzimaju tudje to znamo. Tesla i Njegoš dje su rodjeni?

ĆIRA

@Licina P.S. Vuk Karadžić je prikupljao slova svugde gde ima Srba, pa normalno i u Crnoj Gori . A inače ne piše se "neznaju" i "nekažem", već "ne znaju" i "ne kažem". I ne može se reći "nije tačna istina" jer istina je uvek tačna, a suprotno istini je laž.

Boka

@ĆIRA p.p.s. Sa Vama se slažem da je suprotno istini laž. Nadam se da ćete izaći iz nje, prije nego vas opet ogule sankcije i bombardovanja, a onda vam ukradena hrvatska i crnogorska slova neće biti utjeha.