Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stojić: Sastanak Vučića, Dodika i Čovića, još jedna epizoda balkanskog muljanja

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 7

Stojić: Sastanak Vučića, Dodika i Čovića, još jedna epizoda balkanskog muljanja

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Mile Stojić, bosanskohercegovački pjesnik i publicist, kazao je u ''Drugačijoj radio vezi'', da je  sinoćni iznenadni sastanak predsjednika Srbije Aleksandara Vučić lidera, HDZ-a Dragana Čovića i Milorada Dodika u Beogradu "samo još jedna epizoda u neprestalnom balkanskom muljanju, laganju i petljanju".

„Čović i Dodik neprestano govore o Evropi, a rade sve da budemo što dalje od Evrope. Dodik se bori da Bosna bude u Evropi, a neprestano govori protiv Zapada. Sve je to kretanje balkanskog fluida koji ništa novo ne donosi. Oni se boje Evrope kao đavo od krsta, jer ako bi imalo Evrope došlo ovdje, morali bi odgovararti za korupciju i pljačku sve ove godine“.

Bosanski poslanik SDP-a Denis Bećirović je sastanak stavio u kontekst dogovora Beograda i Zagreba o podjeli Bosne i Hercegovine, Stojić je saglasan sa njim.

„Oni obigravaju oko toga. Poznato vam je da postoji politička šema, Kosovo zamjena za Republiku Srpsku. Hrvatska, ima još manje moći da učestvuje u tom dijeljenju jer je članica EU, ali Čović ide linijom-kad mogu Srbi možemo i mi. Logika je da Hrvatska ima pravo na trećinu Bosne, da Srbija ima pravo na polovinu Bosne, a niko se ne pita imaju li Bošnjaci kakva prava“.

Stojić navodi kako ga je iznenadio i nedavni sastanak Dodika i (predsjednika Hrvatske) Milanovića jer je, kako kaže, mislio da je Milanović lijevo orjentisan, ali, je, očito, "primio Tuđmanovu priču".

„Milanović je izjavio da je Bosna 'big shit'. Oni nas podcjenjuju. Morali su zvati sva tri člana Predsjedništva a ne samo jednog“.

Dejtonski dogovor, kako objašnjava, nacionalnim liderima obezbjeđuje apsolutno sve.

„Nijesam uvjeren da je iko od njih uopšte voljan da napravi neki korak. Oni se ne trude da Bosnu artikuliraju kao modernu državu. Da li će biti novog sporazuma - čisto sumnjam, jer mislim da Rusija opstruira bilo kakvu mogućnost, a bez njene saglasnosti neće se ništa moći mijenjati. Rusi nemaju, što se Bosne tiče, neki veći interes, osim da mrse račune EU zbog svojih drugih problema“.

Kada su posrijedi očekivanja od međunarodne zajednice, Stojić smatra da će EU ostati imobilna.

„Uticaj SAD će zavisiti od izbora, ako Bajden pobjedi uložiće se više brige o Balkanu, ako pobjedi Tramp biće još gore. Nisam siguran da će biti boljitka“.

Stojić je izrazio zabrinutost za Bosnu i Hercegovinu i za Crnu Goru.

„Događaji koje pratimo u novije vrijeme ne stavaraju neke lijepe osjećaje. Crna Gora je na Balkanu bila jedina građanska država, izgleda da je kao takvu pokušavaju poništiti i da se opet vrati odvratni nacionalizam, koji je nama na Balkanu sudbina“, zaključio je Stojić.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

milan

Da, može i iz HDZ-a. Stranke pod čijem je vodstvu Hrvatska dobila rat i koja je Hrvatsku uvela u EU.

Vanja

@milan Mislite, nekog iz HDZ-a? Mile Stojic za vas nije relevantni poznavalac hrvatskog bica, tj. nije dovoljno Hrvat?

milan

Molim Vas pozovite više nekog relevantnog poznavaoca hrvatslog bića i hrvatskog društva. Ta jugoslavenska matrica koja se forsira kroz vaše pozivanje takvih gostiju samo šteti Crnoj Gori. Poz