15 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sekulović: DF-u treba slab predsjednik Vlade

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2

Sekulović: DF-u treba slab predsjednik Vlade

Autor: Antena M

  • Viber

Mandatar primarno odgovara za rad Vlade i mora mu se omogućiti određeni manevarski prostor kazao je, gostujući u našoj emisiji "Drugačija radi veza", politički analitičar Sergej Sekulović. Sekulović vjeruje da će Krivokapić uspjeti da formira Vladu. Pitanje je, smatra, koliko će onatrajati.

Tema emisije bila je - sukob mandatara Zdravka Krivokapića sa liderima Demokratskog fronta zbog koncepta buduće Vlade Crne Gore.

Analitičar Sekulović kaže da je nastala komplikovana situacija o raspodjeli moći unutar Vlade.

"Sa jedne strane, mora se priznati da političke partije koje crpe legitimitet iz izborne volje građana imaju svoje legitimne zahtjeve ka izvršnoj vlasti. Sa druge, ukoliko ste već opredijelili da vam neko bude mandatar on mora da ima određeni prostor lične slobode i kreacije, jer primarno on odgovara za rad Vlade. Mora mu biti omogućen određani manevarski prostor da svoji ideju i viziju realizjuje. Ukoliko ga ograničite programski, personalno i politički, do te mjere da on ne može da djeluje, onda on nije predsjednik Vlade, odnosno ono što bi predsjednik Vlade morao da bude", smatra Sekulović.

Na pitanje da li se mandatar Zdravko Krivokapić izborio za takvu slobodu, ili borba još traje, Sekulović odgovara:

"Ta borba još traje jer se suočio sa iskusnim političkim igračima. Mislim da je njemu sada veoma teško, da su ga zadesile stvari koje nije očekivao, ili su mu mnogo komplikovanije nego što je mislio. U nekoj dubljoj političkoj ravni, mislim da je primarni problem između Krivokapića i lidera DF-a u potencijalnoj mogućnosti da bi, eventualno, neka partija čiji bi Krivokapić bio lider imala ozbiljne procente. Neke ankete i istraživanja pokazuju da je Krivokapić veoma popularan u crnogorskom društvu. Najavu o formiranju partije nikada nijesam čuo od Krivokapića, pa se ograđujem, ali očigledno kao ideja postoji, pa neka je samo i hipotetička. Lideri DF-a, što je politički potpuno razumljivo, tu vide opasnost za sebe", navodi Sekulović i u vezi sa tim naglašava:

"Tako da njima, s obzirom na to da imaju konflikt sa sopstvenim nosiocem liste, a iz ove perspektive i onoga što se desilo posljednjih dana, očigledno u ovom trenutku treba relativno politički slab, a ne politički jak predsjednik Vlade koji bi u perspektivi mogao da zauzme ozbiljan politički prostor", smatra Sekulović.

 Primarni cilj onih koji su sada na vlasti bila je smjena DPS-a, tom cilju bilo je podređeno sve, smatra Sekulović.

 "Rezultati su pokazali nekoliko tendencija, da je većina bila da DPS ide u opoziciju, a većina i za to da je nezavisnost Crne Gore neupitna”, navodi Sekulović.

Smatra da će Vlada biti izglasana u Skupštini, ali naglašava:

"Ako se nastavi sa situacijom i energijom koja sada vlada ona će biti slaba Vlada, a Crnoj Gori je, u momentu ovakve ekonomske i zdravstvene krize, potrebna jaka Vlada. Tako da jedno od pitanja koje se postavlja je koliko će takva Vlada da traje. Pri ovakvom odnosu snaga, ovakvom stepenu nepovjerenja i javnog optuživanja, može se očekivati da Vlada ne bude izdržala pun mandata", smatra Sekulović.

Teško da neko novo ime može dobiti 41 potpis

Ukoliko Krivokapić kao mandatar, ipak, ne dobije podršku u Skupštini ide se na novi krug konsultacija i izbor novog mandatara objašnjava Sekulović. Komentarišući takava scenario kaže:

“Sumnjam da bi ove tri političke strukture mogle sa 41 potpisom da stanu iza nekog novog imena. Takođe, onda bi se otvorila mogućnost da Đukanović mandat povjeri nekoj drugoj strukturi npr. DPS-u, kao pojedinačno najjačoj političkoj strukturi. Pretpostavljam da ni ta Vlada ne bi dobila podršku i išlo bi se na nove izbore” navodi  Sekulović.

Na podsjećanje na izjavu Krivokapića o "dva kralja u dvije srpske države", te opasku da nije imao problem da bude nosilac liste ljudima koji su negirali Srebrenicu, podsjećanje da je URA takve ljude prihvatljila za postizbornu koaliciju, Sekulović kaže:

"Nekada se postavljaju prioritieti i nerijetko morate da “progutate” nešto što vam se ne dopada. Ono što, međutim, ostavlja efekat jesu konkretni rezultati jedne politike", navodi Sekulović.

Na pitanje koliko utemeljenja ima to što lideri DF-a, Medojević, Knežević i Mandić oštro fokusiraju uticaj medijskog koncerna Vijesti, pa i NVO sektora, kao nekoga ko veoma utiče na Krivokapića, Sekulović kaže da ne zna, ali dodaje:

“Očigledno da tu postoje različiti pogledi na crnogorsku stvarnost, različiti pogledi na odnos Crne Gore i Srbije, različite ambicije i prioritieti. To otvara mnoga pitanja i otežava formiranje Vlade. Očigledno da tu posrtoji  koncept koji se nekima ne dopada i oni se osjećau ozlojeđeno, sklonjeno u stranu, sa određemim strahom od političke marginalizacije”, smatra Sekulović.

Sekulović smatra da je pobjeda nad DPS-om te, kako kaže, provalija koju bi morali da objasne u slučaju neuspjeha, ono što ih trenutno spaja.  

 “Provalija koju bi morali da objasne biračkom tijelu, a pitanje da li bi uspjeli, zašto nijesu uspjeli da formiraju Vladu. Takođe, teško bi mogli da odrade izbornu kampanju u kratkom roku, a i produžili bi mandat ovoj Vladi. Zato smatram da će se ova Vlada formirati, ali pitanje je koliko će opstati", zaključuje Sekulović.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

maksim

Trta vrta đevere Vukota. Naravno da im odgovara dlab predsjednik. Jer bi jak predsjednik u marionetskoj Vladi bio oksimoron. Čudo neviđeno u istoriji čovječanstva

jovo J.

Ekspertska vlada jeste rješenje ako je moguća. To bi bilo jedino pravo rješenje za građansku CG. Međutim aždaje željne vlasti žele da zadovolje svoje unutrašnje potrebe. Svi su isti, i oni što odlaze i oni što muku muče da dođu. Narod samo bira: Crna Gora građanskim Crnogorcima ili, nacionalnim Beogradskim Srbima.