12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vujović: Vučić i Irinej staviće pod kontrolu stvari u Crnoj Gori, prestaće da postoji crkva kakvu je organizovao Amfilohije

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 3

Vujović: Vučić i Irinej staviće pod kontrolu stvari u Crnoj Gori, prestaće da postoji crkva kakvu je organizovao Amfilohije

Autor: Antena M

  • Viber

Analitičar Zlatko Vujović smatra da će SPC u Crnoj Gori, onakva kakvu je organizovao Amfilohije, prestati da postoji. Gostujući u našoj emisiji “Drugačija radio veza”, Vujović je ocijenio da novi poglavar, ko god bio, neće imati uticaj kakav je imao Amfilohije.

“SPC u Crnoj Gori, onakva kakvu je organizovao Amfilohije, pa zvala se ona Mitropolija crnogorsko-primorska, kako god je zvali, mislim da će prestati da postoji u takvom organizacionom smislu, političkom i duhovnom uticaju... Imaćemo neke manje ili više uspješne episkope, ali teško da ćemo moći da govorimo o nekom mitropolitu, episkopu koji će uticajem moći da parira Amfilohiju. Toj priči počinje kraj”, smatra Vujović. 

Upitan hoće li, u novoj situaciji, doći do promjene odnosa snaga unutar nove parlamentarne većine, imajući u vidu da je Amfilohije bio i politički zaštitnik mandatara Krivokapića, Vujović kaže:

“Dramatično će se smanjiti uticaj bloka čiji je vođa bio Amfilohije. Bez takvog vođe koji je imao harizmu, moć, politički i vjerski uticaj, finansije, ogromne resurse…sve to nestaje. Sada (sve to), uslovno rečeno, prelazi na ovu drugu stranu koju kontroliše Vučić”, kazao je Vujović.

Prilika koju Vučić neće propustiti

Vujović smatra da je ovo pirlika za patrijarha Irineja da preuzme punu kontrolu nad onim čime je upravljao Amfilohije Radović. Podsjeća i da ima potpunu institucionalnu poziciju da tako nešto uradi.

“Sabor SPC odlučuje ko će doći umjesto Amfilohija, a od toga zavisi i odnos prema političkim dešavanjima u Crnoj Gori”, rekao je Vujović.

To je prilika da Vučić i Irinej eliminišu svoju političku konkurenciju unutar SPC, kaže Vujović i ocjenjuje:

“S obzirom na to kakvo je političko iskustvo i sposobnost Vučića, mislim da on takvu priliku neće propustiti. Ja očekujem da će za mitropolita biti izabran neko ko je potpuno lojan Vučiću i Irineju”, rekao je Vujović.

 Marginalizacja kočničara politike Vučića i DF-a 

Odgovarajući kako bi to uticalo na poziciju mandatara Zdravka Krivokapića, Vujović objašnjava da će uslijediti jedna vrsta političkog restrukturiranja SPC u Crnoj Gori.

“To će podrazumijevati da oni koji su, eventualno, bili kočničari politike Vučića ovdje, te politike DF-a, budu marginalizovani ili preseljeni u neke druge teritorije, eparhije SPC, da se smanji potencijal, uslovno rečeno, autonomnog političkog djelovanja SPC u Crnoj Gori”, navodi Vujović i naglašava:

“To znači da jedna politička grupacija koja je bila suprotstavljena DF-u, sa istih nacionalističkih pozicija, ali autonomnija u odnosu na zvaničnu srpsku adresu Beogradske patrijaršije i Vučića, oni će u takvoj situaciji biti politički eliminisani. U tom slučaju Krivokapić ostaje bez ikakve političke podrške”, smatra Vujović.

Vujović smatra da to dovodi u pitanje koncept ideje Demohrišćanske partije koju je Krivokapić trebalo da osnuje, a o kojoj se u javnosti spekulisalo.

“Prilično je vidljivo da je ta Vlada trebalo da bude, uslovno rečeno, poluga za stvaranje jedne nove političke opcije, ali i marginalizaciju DF-a”, rekao je Vujović.

Vujović, međutim, smatra da je sada na sceni određeno taktiziranje, te da DF, ali i drugi politički subjekti, ne mogu sebi priuštiti preuzimanje odgovornosti za neformiranje Vlade.

“DF ne može priuštiti da preuzme odgovornost da se Vlada ne formira i da se na izbore ide bez Vlade. Na drugoj strani, računaju da bi, eventualno po dubini, dobili kompenzaciju za to što nijesu prisutni u Vladi”, ocijenio je Vujović.

Smatra da bi mandat Krivokapića vremenski bio ograničen, te da ne bi mogao da ostvari nijedan rezultat.

“U raljama socioekonomske situacije Krivokapić će da tone, a oni će da odbiju bilo kakvu odgovornost za tako nešto”, smatra Vujović.

Božović sposobniji od Krivokapića ali…

Komentarišući uticaj koji imaju Miodrag Daka Davidović, predsjednik Matice srpske Vladimir Božović, Gojko Perović, koncern Vijesti, te koliko bi ta struktura Krivokapića mogla da zaštiti od onoga što mu sprema DF, u saradnji sa centralom SPC i Vučićem, Vujović ocjenjuje:

“Davidović ima jasne političke ambicije i on će dosta novca uložiti. Božovića lično poznajem, smatram da je inteligentna i sposobna, deleko sposobnija osoba od mandatara Krivokapića. Vjerujem da će dati maksimum da takva ideja uspije. Riječ je o čovjeku na kojeg se može osloniti ta ideja i koncept može izgurati dalje”, navodi Vujović.

Vujović, međutim, smatra da je pitanje da li će u tom slučaju, kako kaže, uživati ovako obilnu podršku Vučića, odnosno države Srbije.

“Govorim konkretno o Matici srpskoj i čitavom nizu srpskih organizacija koje su obilno podržane iz Beograda. Time se i postavlja pitanje da li će ta poluga uticaja i moći, koju imaju zahvaljujući donacijama iz Srbije, biti dovoljno jaka da može omogućiti dalje invisteranje u taj projekata. Svi ti akteri bili su korisnici velike finansijske pomoći iz Beograda.”, kazao je Vujović.

Izostaće snažnija podrška zapadnih partnera

Vujović smatra da će naredni izbori pomoći da se iskristališe ponuda na crnogorskoj političkoj sceni.

Navodi da interes zapadnih partnera jeste mirna tranzicija, ali smatra da će neka snažnija podrška Vladi izostati.

“Iz prostog razloga što je njen mandat, ukoliko se potvrdi ono što je najavljno, sedam do dvanaest mjeseci. Postojaće određena vrsta podrške da se stvore uslovi za naredne izbore, tako da ne možemo govoriti o nekoj značajnoj podršci".

Pobjeda Bajdena ne bi bila dobra vijest za Vučića

Analitičar Vujović smatra da ne bi trebalo zanemariti ono što će dogoditi u Americi. Vjeruje da će se politika prema Zapadnom Balkanu dramatično promijeniti ukoliko pobijedi Bajden.

“Definitivno to ne bi bile dobre vijesti za Vučića. Bajden je neko ko dobro poznaje prilike na Balkanu. On je neko ko ima jasan, kritički odnos prema srpskoj politici na Balkanu, prije svega u Bosni, na Kosovu, u Crnoj Gori, Hrvatskoj“, ocijenio je Vujović.  

  

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Polako

@Montenegro CRNA GORA Meni se cini da nijeste razumjeli sta je rekao.

Mojaš

Ako je dotični gospodin analitičar,onda je prespavao 2020. godinu.

Montenegro CRNA GORA

Nikakva prognoza buduceg stanja , ne treba nam analiticar koji ne vidi ni prst pred sobom, jos vise ce okuparorska srpska crkva raditi na jacanju njenog djelovanja.