12 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đenero: Mini Šengen velikosrpska duda varalica koja odgovara EU, SPC se ne miri sa crnogorskom državnošću

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 7

Đenero: Mini Šengen velikosrpska duda varalica koja odgovara EU, SPC se ne miri sa crnogorskom državnošću

Autor: Antena M

  • Viber

Srpska pravoslavna crkva se očigledno do danas nije pomirila sa crnogorskom državnošću, ocijenio je hrvatski politikolog Davor Đenero u našoj emisiji "Drugačija radio veza".

On je govoreći o planu "Srpski svet" odgovorio i na pitanje da li je podrška Brisela modelu "mini Šengena" zapravo podrška ambijentu koji pogoduje velikodržavnim ambicijama Beograda, odnosno predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 

Na pitanje da li zahvaljujući Miloradu Pupovcu, predsjedniku Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), Hrvatska više nije dio "Srpskog sveta", odgovara da je upravo u velikoj mjeri zasluga Pupovca to što Hrvatska više nije u fokusu toga plana.

"A dogodila se i velika promjena u političkoj strukturi Srba u Hrvatskoj. Oni su se na zanimljiv način integrisali u hrvatsko društvo", kaže Đenero. 

Upitan da prokomentariše to što je Pupovac podržao litije u Crnoj Gori i prihvatio narativ ugroženosti Srba, Đenero kaže: 

"Tu se radi u ustupcima koje radite da biste mogli živjeti sa što manje problema. Srpska pravoslavna crkva je izrazito snažno pritiskala Crnu Goru. Zagrebački mitropolit Porfirije je bio jedan od onih koji su se vrlo snažno istakli u toj retorici i ona je odudarala od retorike sa kojom on nastupa u Hrvatskoj i Pupovac je tu izbjegao da ulazi u meritum stvari, da se ne zamjera crkvi i da se ne otvara još jedan front. On je dobro informisan i zna o čemu se radi, ali je smatrao da to za njegovu misiju nije posebno bitno", kazao je Đenero. 

Ističe da je ponašanje SPC različito u Crnoj Gori i Hrvatskoj.

"Zakon o zaštiti vjerskih prava koji je za SPC sporan u Crnoj Gori je gotovo identičan, u nekim djelovima kopira hrvatski zakon, i sve ono što je SPC u Hrvatskoj uradila registrujući se i ostvarivši sva prava, u Crnoj Gori nije nikako spremna da uradi iz jednog jednostavnog razloga. Pomirili su se sa hrvatskom državnošću, ali sa crnogorskom državnošću se SPC do danas evidentno nije pomirila", kazao je Đenero. 

Upitan kako je na porazu projekta "Velike Srbije" nastao aktuelni projekat "Srpskog sveta" i da li je podrška Brisela modelu "mini Šengena" zapravo podrška ambijentu koji pogoduje velikodržavnim abicijama Beograda odnosno Aleksandra Vučića, Đenero odgovara:

"To je projekat koji treba da osigura hegemoniju Srbije na ovom prostoru, i čini još nešto, što je ključni razlog što je taj projekat simpatičan Briselu.

Ako vi želite dugoročno graditi carinsku uniju, i to ćete je graditi barem deceniju jer je komplikovan proces, to znači da ste vi osigurali da barem deceniju ili dvije zemlje koje su u tom procesu neće kucati na evropska vrata. Objektivno, EU je trenutno u institucionalnoj krizi i ona bi bila najsrećnija da nema država kao što su Crna Gora i Sjeverna Makedonija koje imaju ozbiljne ambicije za članstvo. Ova velikosrpska duda varalica je na neki način mehanizam koji bi trebalo da odvrati ove države od evropske ambicije", smatra Đenero.  

Američka diplomatija će na ovim prostorima, vjeruje Đenero, u toku mandata Džozefa Bajdena, ponovo biti ono što je nekad bila.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Ctrl

@filip Dobro ste to uocili sto se tice nekih medija i programa iz Srbije i njihov uticaj u okruzenju, prvenstveno medju Srbima ciji sadrzaj i narativi tih medija cesto nijesu dobri za zemlje u okruzenju,shodno odnosima Srbije i drzava sa kojima se granici,sto je prvenstveno njen veliki problem.

Eagles

@filip E ti strucnjaci sto su pustili te SRB pakete za $$$ i oni koji su precutali upravo su i doveli do ovoga! Pogasiti sve pinkove i ostali sheet odozgo, bez toga nema spasa Zivjeli smo s 1 CG i 2rRAI mnogo ljepse

filip

Srbi u HR su koperativniji i "lojalniji" Hrvatskoj državi sasvim sigurno i zbog svoje brojnosti, ali mislim da je jedan od razloga i nedostupnost TV programa iz Srbije. Na kabelskim mrežama gotovo i nema programa iz Srbije. Ako ih i ima, ti "paketi" su dosta skuplji od ostalih programa. Na tim programima se najčešće sije sjeme "mržnje".