8 °

max 19 ° / min 8 °

Subota

27.04.

19° / 8°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

17° / 14°

Četvrtak

02.05.

16° / 12°

Petak

03.05.

17° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đurović: Ekonomija CG će pasti 15% pa će dug porasti na 107% BDP!

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Đurović: Ekonomija CG će pasti 15% pa će dug porasti na 107% BDP!

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Nekadašnja ministarka za evropske integracije Gordana Đurović bila je gošća današnje emisije Drugačija radio veza.

Analizirajući poruke koje je Zdravko Krivokapić poslao i dobio tokom dvodnevne posjete sjedištu EU i NATO, Đurović je kazala da su to, zapravo, ponovljene tradicionalne, jasne crnogorske spoljnopolitičke poruke.

"Poruke su ličile na poruke koje slušamo zadnjih petnaest godina, ali je bilo čudno jer su bile drugačije od predizborne retorke koalicije koja je pobijedila. Ono što smo uvijek imali problem je da, kad se spremaju neki propisi, dugo idu kod Evrope na usaglašavanje, mjeri se i vaga svaki član, a sad imamo situaciju da smo donijeli nekoliko važnih odluka, pripremljeni su neki predlozi zakona, jedno jednokratno veliko zaduženje je nastalo i EU je sve sa jednom riječju dočekala: 'To je dobro idite dalje, radujemo se saradnji'. Sve to malo zbunjuje".

Đurović je analizirala i očigledan stav međunarodne zajednice da se u Crnoj Gori po svaku cijenu desi promjena vlasti.

“Ono što međunarodna zajednica sada dobija je gorak ukus svega toga... ne znači da je svaka promjena dobra promjena. Mislim da će međunarodna zajednica vrlo brzo morati da prepozna razlike u podjeli dva klastera ministara, one koji će raditi proevropske poslove i one koji će u odraditi onaj dio koji je ustvari bilo predizborno obećanje (obaveze prema SPC prim.a.) i koje nisu poruke koje su poslate iz Brisela”. 

Komentarišući saopštenje nakon sastanka ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića sa Ambasadorkom Evropske Unije u Crnoj Gori Oanom Kristinom Popom, Đurović je kazala da je saopštenje samo eho političke odluke da se nova Vlada podrži.

“To ide dotle da dobijamo standardna neutralna saopštenja koja oslikavaju ono što su prve akcije ministra. Mislim da je prvenstveno politička podrška posrijedi, mislim da je kupovina vremena sa svake strane, velika je zdravstvena kriza koja odlaže aktivnije političko djelovanje. Svi su nekako na čekanju a svi su spremni da izborna uskoro utakmica počne”.

Govoreći o zaduženju od 750 miliona eura, Đurović naglašava sa su podaci o projekciji BDP-a za ovu godinu rađeni na bazi Zakona o izmjenama i dopunama zakona o budžetu iz sedmog mjeseca, gdje je bilo predviđeno da će naš BDP biti 4,6 milijardi, ali kako navodi, u međuvremenu smo imali još veće poniranje ekonomije.

“Tako da ustvari prospekt koji je išao u decembru je možda trebao biti još realniji, pa reći da je projekcije EU za Crnu Goru na nivou gotovo minus 15%, a ne minus 6,8%. Tako da je nivo javnog duga, ako sada BDP smanjimo, koji je trebao biti 5 milijardi, pa 4,6 , ako primjenimo uz ovu stopu inflacije pad od minus 15%, mi ove godine se onda možemo nadati svemu od 4, 23 milijarde. Ako stavimo ovih 750 miliona na 3,8 milijardi koje smo imali, a toliko smanjimo očekivani BDP odosmo mi na 107% zaduženosti” predočila je profesorica Ekonomskog fakulteta samo naizgled komplikovanu računicu. 

Namaće se zaključak da zbog velike političke podrške  imamo neobično ponašanje vlade koja ne razmišljaju da li su odluke koje donosi zakonite! Komentarišući izjavu ministra Milojka Spajića nakon zaduživanja “Ja sam spriječio državu da bankrotira” Đurović kaže:

"Tebi hvala na dobroj namjeri, ali spriječavanje države da bankrotira je isto zakonski uređeno. Država bankrotira kad proglasi da ne može da plaća anuitete, nama je sljedeći anuitet u martu, do marta je bilo vremena, tako da mi nismo bili dan pred bankrotom pa smo učinili odlučujući korak”.

Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić danas je proslijedio Vladi izmjijenjeni Zakon o slobodi vjeropispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica. Kako je to zahtijevala SPC, iz Zakona su izbrisani članovi 61,62,63,64, te SPC ne mora biti registrovana u Crnoj Gori.

Đurović kaže da nijedan ministra sa tri, četiri člana zakona ne može da promijeni bit, istoriju, vrijednost i budućnost jedne države.

“Greške se skupo plaćaju u smislu odloženih poslova koje je naša država trebalo da uradi od 21.maja 2006. Ali greške nijesu nepopravljive”. 

Đurović zaključuje da ne treba gubiti ni volju, ni nadu ni energiju, već insistirati na političkom dijalogu sa međunarodnom zajednicom i unutar zemlje i spremati se za "drugu rundu".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR