8 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 17°

Četvrtak

02.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zeković: Čestitajući Dan RS, Krivokapić šalje poruku da je prikriveni pristalica srpskog svijeta

Drugačija radio veza

Comments 2

Zeković: Čestitajući Dan RS, Krivokapić šalje poruku da je prikriveni pristalica srpskog svijeta

Autor: Vladana Jovanović

  • Viber

Čestitajući Dan Republike Srpske koji je proglašen kao neustavan, premijer Zdravko Krivokapić šalje poruku da je prikriveni pristalica srpskog svijeta, kazao je građanski aktivista Aleksandar Zeković. Gostujući u našoj emisiji "Drugačija radio veza", Zeković je istakao da vlast ne bi trebalo da odgađa rješavanje identitetskih pitanja koja se, kako vjeruje, nadalje komplikuju.

Dešavanja u vezi sa čestitkom neustavnog Dana Republike Srpske, pokazuju da nova vlast nije donijela promjene kad je posrijedi politička odgovornost, smatra građanski aktivista Aleksandar Zeković. Instistiranjem da je premijer Zdravko Krivokapić Dan RS čestitao u privatnom razgovoru,
Vlada se izvlači iz negativne situacije, prikrivajući činjenice, kaže Zeković. Dodaje da to sebi ne može da dopusti državni funkcioner.

"Premijer može da ima intimni stav shodno političkoj i vjerskoj blizini sa jednim entitetom u BiH. Ali, on je primarno predsjednik Vlade Crne Gore i ne može intimni stav da stavi ispred interesa građana države. Interes građana Crne Gore je jedinstvena BiH sa kojom se razvijaju dobrosusjedski odnosi", naglašava Zeković.

Krivokapić je, kaže Zeković, izabrao stranu u BiH - stao je na stranu režima i ideologije u Republici Srpskoj.

"Samom činjenicom da je čestitao nepostojeći praznik, Krivokapić šalje poruku da je on prikriveni pristalica takozvanog srpskog svijeta", smatra Zeković.

Problem Zeković vidi i u promjenama u Agenciji za nacionalnu bezbjednost, posebno postavljenje v.d. direktora Dejana Vukšića, nosioca liste DF-a u Kotoru, advokata koji je branio "kavčane". Zeković ističe da je trebalo da se odabere osoba koja makar vidljivo nije bila dio političkog života.

"Ko god je imao nade da reforma može da prođe na umjeren, kontrolisan i način koji će zaštiti interese Crne Gore i njenih saveznika... mogu da im kažem da se sada dešava sve suprotno, što brine", navodi Zeković.

Zabrinjavajuće i to, dodaje, jer se ruši koncept ANB-a, a smatra i da se uništavaju resursi koji su godinama građeni.

"Čini mi se namjera da se jedna služba, koja je bila pouzdana, na koju su se mogli osloniti saveznici, sad vodi u suprotnom smjeru i da će tu problemi tek da se pokažu", poručuje Zeković gostujući u našoj emisiji "Drugačija radio veza".

Skrenuo je pažnju i na to kako vlast stavlja znak jednakosti između priče o crnogorskom identititetu i kriminalu. Kao primjer je naveo kako je na dan kad je ispred Skupštine održan patriotski skup, zakazana press konferencije Vlade gdje je saopšteno kako je od zvaničnog Beograda traženo izručenje Svetozara Marovića.

"Zašto press nije održan sjutra ili nakon mirnog okupljanja onih koji su za građansku i multinacionalnu Crnu Goru i pritom ne žele diskriminaciju CPC?" pita Zeković.

Zeković napominje da u Crnoj Gori nije riješeno crnogorsko-srpsko pitanje. Prvi ozbiljniji korak ka pomirenju i dobrom rješenju je bio usvajanje Zakona o slobodi vjeroispovjesti, prošle godine, smatra on.

Od 1918., Crna Gora je polarizovana zbog neriješenog crnogorskog i crkvenog pitanja, dodaje Zeković. Vlast ne rješava pitanje podjela dobrim putem nego ih produbljuje, ističe Zeković time što izbjegava priču o etničkoj pripadnosti.

"Odgađanjem toga, ne vidim da će nova vlast postići stabilnost i nacionalno pomirenje koje je zagovorala. Da li je namjera da se neutrališe i da nestane polovine Crne Gore, pa se na taj način postiže pomirenje, pitanje je za dalju diskusiju", ističe Zeković.

Vjeruje da postoji tajni društveni dogovor između dijela URE i SPC, da se ukine S iz SPC.

"U narednom periodu, sve će se govoriti manje o etničkom predznaku pravoslavne crkve a govoriće se i da je na taj način zadovoljena potreba etničkih Crnogoraca koji su vejrnici", smatra Zeković.

Zeković kaže da je nedopustivo to što je vlast isključila Crnogorsku pravoslavnu crkvu iz konsultacija u vezi sa izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovjesti ističući da ne postoji zvanična ocjena da je prvobitni Zakon bio loš s aspekta ljudskih prava.

Zato, uz borbu za bolji ekonomski život i borbu protiv organizovanog kriminala, Vlada mora da riješi pitanje CPC koje se zanemaruju a sve se više komplikuje, zaključuje Zeković.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

midžor

On nije prikrevini četnik.To je jedino transparentno kod njega od početka.

Kavajin obozavatelj

Ne prikriveni nego otvoreni pristalica "srpskog sveta". Nije li rekao da je CG druga srpska drzava. Treba li direktnije? Treba. OK bice uskoro, ne bojte se.