14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rastoder: Incidenti u Nikšiću znaci klasične fašizacije društva

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 1

Rastoder: Incidenti u Nikšiću znaci klasične fašizacije društva

Autor: Antena M

  • Viber

Rifat Rastoder, nekadašnji potpredsjednik Skupštine i SDP-a, ocijenio je gostujući u ''Drugačijoj radio vezi'', da vlast, pod novom Crnom Gorom, podrazumijeva jednovjersku državu. Smatra i da su incidenti u Nikšiću u susret lokalnim izborima potvrda da je na djelu fašizacija društva, a same izbore vidi kao ključne u pružanju odgovora kojim će putem dalje Crna Gora. 

Rastoder naglašava da nije mogao da pretpostavi da će o sastavu Vlade, 14 godina nakon obnove nezavisnosti, preporuku davati crkva. Rastoder smatra da sporazum potpisan između tri vladajuće partije nije sigurnost da država nije ugrožena. Rastoder strahuje da vlast, pod novom CG, podrazumijevaju jednovjersku državu a često koriste termin - nacionalna manjina u građanskoj državi.

''Čak ne jednonacionalna, jer se postavlja pitanje koje onda nacije. Da li je, zbog izvornog imena, crnogorske? Nije. Onda se postavlja pitanje je li srpske? Meni to više liči na koncept jednovjerske države'', rekao je Rastoder.

Na pitanje da li je na djelu demontaža sistema ili države, Rastoder smatra da je riječ o ovom drugom. 

''Ja sam ubijeđen da je to urušavanje prije svega institucija i da je to politički cilj i pokrovitelja i većine konstitueanata nove vlasti. Nažalost, za sve to ne možete kriviti samo tu većinu, meni je veći problem kako se sve to dozvolilo i kako je do toga došlo'', kaže Rastoder. 

Odgovornim za to Rastoder smatra prije svega konstituente doskorašnje vlasti.

O učinku sadašnje Vlade kaže da je ona u procjepu između više interesa. 

''Sada imate Vladu čiji je glavni pokrovitelj SPC, ali je u procjepu između interesa SPC, političkih konstituenata parlamentarne večine i nekih svojih, rekao bih nerealnih, ambicija da se predstavi kao ekspertska Vlada. Da li zbog takve situacije, možda i nedovoljnog iskustva u vođenju državnih poslova, tek ta Vlada iz dana u dan zapravo devastira gotovo sve državne institucije i atribute nezavisne države Crne Gore'', smatra Rastoder. 

Kaže da nije iznenađen ćutanjem URE na urušavanje državnih institucija:

''Njihova nemoć će se sve više pokazivati, a teško se izvući iz svega toga bez nekog novog potresa. Zato je sve vidljivije ćutanje ili zaobilaženje nekih ključnih pitanja'', ocijenio je Rastoder. 

Rastoder je komentarisao incidente u susret lokalnim izborima u Nikšiću i ocijenio da je riječ o ''znacima klasične fašizacije društva''. 

''Nije to, moguće, cilj i osnovna platforma nove vlasti, ali je činjenica da, kada dovedete društvo do jedne haotične situacije, kakva ona trenutno jeste, onda upravo taj dio dobija na snazi i značaju i on se manifestuje u društvu i bojim se da će se sve više manifestovati'', kaže Rastoder. 

O značaju samih nikšićkih izbora, Rastoder kaže da je ''Nikšić sada ogledno mjesto na kome će se mnoge stvari lomiti''.

''Ili će se učvrstiti započeta strategija ili će se odbraniti vrijednosti na kojima je utemeljena savremena Crna Gora'', vjeruje Rastoder.   

Zbog toga smatra da je potreban savez suvernističkih stranaka. Tu kaže da misli na izvorno suverenističke snage, partije poput SD-a i SDP-a, pojedince i NVO sektor.

''Uključujući čak i mogućnost participacije i onih koji su trenutno pristupili drugom bloku, da se vrate i otvore novu viziju demokratske nezavisne Crne Gore'', kaže Rastoder. U tom savezu ne vidi obavezno DPS. 

''Moguće da DPS, pošto je dominantno vršio vlast do sada, treba pustiti da se reafirmiše i sam ponovo izbori za adekvatno mjesto na političkoj sceni'', napomenuo je Rastoder. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Čćč

Ovakve stavove treba čuti što više gradjana Crne Gore! Bravo !Čak i pošteni Srbi kao i obrazovani Srbi nijesu dobrodošli z novu vladu.Mogu da dodju ali treba da budu poslušnici,da ih ponižavaju..