11 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikolaidis o izjavi Leposavića: Vlada koju je sastavio Amfilohije mora imati takvu ideologiju

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 6

Nikolaidis o izjavi Leposavića: Vlada koju je sastavio Amfilohije mora imati takvu ideologiju

Autor: Antena M

  • Viber

Pisac i kolumnista Andrej Nikolaidis smatra da niko nije smio biti iznenađen izjavom ministra pravde Vladimira Leposavića o Srebrenici, kao ni time što je Vlada svojim saopštenjem praktično stala iza njega. To i time što je ovu Vladu formirao mitropolit Amfilohije:

"Vlada koju je on sastavio nužno mora imati takvu ideologiju. Svako je to morao znati, ako neko tvrdi da je tek shvatio pa je iznenađen ja tvrdim da laže", kazao je Nikolaidis gostujući u Drugačijoj radio vezi.

Odnos Crne Gore prema genocidu u Srebrenici je problematičan od samog početka, pri čemu svoju odgovornost ima i DPS, smatra Nikolaidis. Podsjeća da ni u deklaraciji o Srebrenici koja je usvojena u parlamentu nije precizno označeno da je riječ o genocidu, te da nije bilo lustracije odgovornih:

"I baš zbog toga što to nije učinjeno, danas URA može da relativizuje krivicu svojih koalicionih partnera tako što će opravdano pozvati na stav DPS-a i DPS-ov ekstremni nacionalnizam ranih devedestih godina", dodaje on.

Nikolaidis ne vjeruje, da će uprkos nekim ogradama od izjave Leposavića, doći do pukotina u vladajućoj koaliciji:

"U Crnoj Gori niko neće osvojiti vlast na pitanju Srebrenice i u Crnoj Gori niko vlast neće izgubiti na pitanju Srebrenice. Tako da ja ne vjerujem da nikakva ozbiljna pukotina unutar ove vlasti može da se desi zbog pitanja Srebrenice. A može da se desi zbog raspodjele funkcija, to je mnogo realnija mogućnost, može da se desi iz nekih razloga političkog pragmatizma zbog eventualnog pritiska ambasada, ali zbog pitanja kao što je Srebrenica da padne Vlada-ma dajte molim vas", navodi Nikolaidis.

On nema dilemu o prirodi aktuelne Vlade:

"Ja ponavljam da je ova vlada ultra-desna, revizionistička i kleronacionalistička. I čak iako bi došlo do nekog zaokreta unutar javnog mnjenja pa recimo za godinu ili dvije pokazalo da uslovno rečeno suverenistički blok bi na sljedećim izborima dobio možda i 60 odsto, i dalje još gotovo četiri godine ima mandat. Ja recimo ne mislim da će DF srušiti ovu vladu, mislim da im to ne pada na pamet. Tako da je iznimno važno da se svakoga dana vodi borba za ono što su prije svega vrijednosti i što je istina i važno je održati nadu da se time nešto može postići", ističe Nikolaidis.

Prema njegovoj ocjeni, činjenica da se u Crnoj Gori relativizuje genocid počinjen u Srebrenici govori o promašenim investicima prije svega zapada u proces suočavanja sa prošlošću:

"Nakon svih tih projekata i novca predsjednik parlamentarnog odbora za ljudska prava je homofob i negator genocida u Srebrenici a ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava je čovjek koji relativizuje, ako ne i relativizujući negira genocid u Srebrenici. A na vlasti su oni koji su izglasali homofoba i negatora genocida za šefa parlamentarnog odbora i u vlasti su oni koji su stali iza ministra koji je otvoreni revizionista i relativizator genocida. To je rezultat svih tih akcija i dragi zapadnjaci to ste dobili za svoje pare", kaže Nikolaidis.

Nikolaidis se osvrnuo i na najnoviji izvještaj Stejt departmenta za prošlu godinu o Crnoj Gori:

"Svaki od tih izvještaja Stejt departmenta je politički stav. Taj stav nama jasno saopštava da je postojala želja da dođe do kraja vladavine DPS-a. I mislim da je prilično jasno da su mnoge zapadne zemlje željele da se to desi. Mislim da ovako izvještaj izgleda kada odlučite da nekog pustite niz vodu", zaključio je Nikolaidis.

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

@Hominem Quaero Grijesite, Andrej je apsolutno u pravu. Lustracija se morala desiti, a da ne govorimo o ambivalentnom odnosu spram SPC. Kompromisi su nas i doveli do ovoga sto danas gledamo.

Slusalac emisije

Svaka cast za gospodina Nikolaidisa i za vas gospodine Sukovic. To je pravi nacin da se pokusa sprijecitii sirenje ove ocigledno sovinisticke ideologije koja se je uzela maha u CG i u Regionu. Pozeljno je da gospodin Nikolaidis i ovakve licnosti budu jos vise zastupljeni u Audio/Video medijima.

Danile

Briljantan intervju. Antena M je najbolja medijska kuca u Regionu.