9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kostić o Budžetu: Željezno je pravilo ekonomije- ako trošite više nego što možete, slijede posljedice!

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 1

Kostić o Budžetu: Željezno je pravilo ekonomije- ako trošite više nego što možete, slijede posljedice!

Ako želite da imate održiv nivo zarada, onda to morate da temeljite na produktivnosti i povratu na investicijama.

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Ekonomski analitičar dr Vasilije Kostić u današnjoj Drugačijoj radio vezi govorio je o predlogu Budžeta za narednu godinu i ekonomskim trendovima u Crnoj Gori.

Kaže da je program "Evropa sad" jedan od ključnih rizičnih elemenata predloženog budžeta. Upozorava da se posljedice trošenja koje nadilazi zarađeno počinju pokazivati tek nakon pola godine.

„Ako u jednom ekonomskom sistemu želite da imate održiv nivo zarada odnosno plata, onda to morate da temeljite na produktivnosti i na povratu na investicijama. To su dva ključna faktora koja determinišu, odnosno određuju održivi nivo plata. Sve mimo toga znači da možete povećati plate, može  to trajati jedno vrijeme, ali sve što bude više trajalo, štete će biti u takvoj pretpostavljenoj situaciji veće. Ako to radite mimo toga, vi radite onda van željeznog zakona ekonomije, da ne možete dijeliti bez posljedica više od onoga što stvarate“. 

Budžet liči na plod i političkih ambicija

Na pitanje smatra li da se iza najava o povećanju zarada kriju političke ambicije, prije svih ministra Spajića, kaže da oni koji to zagovaraju i predlažu, moraju da imaju jasnu analizu i ekonomsku argumentaciju za to.

"Argumentacija je  ovdje izostala, tako to može da liči na nešto što je motivisano nekim drugim interesima. To ne bi bilo prvi put u Crnoj Gori, toga je bilo i ranije, da su određeni ekonomskii zahvati bili politički motivisani, pa su bili predstavljani kao opšte dobro, a zna se kako se to završilo. Plašim se da je ovo na tom fonu“. 

Prvi Budžet koga prati marketing u javnosti

Svjedočimo prvi put, kako kaže, marketinškoj retorici o Budžetu.

„Ozbiljna marketingška kampanja vodi  se u vezi sa Budžetom. Prirodno je postaviti pitanje zašto se to radi. Budžetu je jedino potreban marketing argumenata, koji se iznosi u skupštinskoj sali i tu nije potreban nikakv marketing u javnosti. Budžet se naziva istorijskim i najbolji ikad. Ne može ni za jedan budžet da se kaže da je najbolji, niti da se poredi sa onim prethodnim jer prosto situacije nijesu iste“.

Komentarišući uzdržanost opozicije kada je posrijedi projekat Evropa sad, koja, niti ga hvali niti ga kategorički odbija, jer se priča o povećanju zarada "primila" kod građana pa političari vode računa da kritikujući tu zavodljivu ideju ne okrenu protiv sebe glasače, Kostić ukazuje da je političkim partijama primaran politički interes.

„Opozicija je svjesna da je ovo vrlo rizično, ali to javno ne želi da kaže zbog političkog interesa. Isti slučaj je i sa pozicijom, ni ona nije preglasna u hvaljenju tog programa, opet zbog političkog interesa“.

Nestabilnost tjera investitore

Ističe da ga veoma brine trenutna situacija zbog koje investitori odlaze ili najavljuju svoj odlazak.

„Ključni parametar za lociranje investicija je stabilnost sistema. Sve ono što doprinosi nesigurnosti investitora, to tjera kapital, a mi smo bojim se ovde napravili, opet iz političkih razloga, situaciju u kojoj se investitori tjeraju. Nažalost to je u Crnoj Gori decenijama tako, to nije samo sad. Politički interes stalno dominira nad svim drugim“.

Kostić naglašava kako treba imati u vidu da u odlazećoj godini nije bilo kapitalne potrošnje i svi kapitalni projekti su stali, da bi mogli reći da su smanjili budžetski deficit.

„Uravnoteženje javnih finansija po cijenu razvoja, apsolutno nije dobra opcija“, zaključio je Kostić.

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

@@@@

Ali Spaic je radio u Singapuru i primao mjesecno 20000 dolara i on je smislio sistem da mozemo da trosimo daleko vise nego zaradjuhemo a da se ne zaduzujemo.To je kao neki ekonomski PERPETUM MOBILE nego si ti Kosticu davno zavrsio fakultet i toga tada nije bilo.