23 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

23° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jovanović Borelju: Dobro jutro Kolumbo

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 1
Povodom izjave evropskog komesara da Crkva Srbije širi ruski uticaj na Zapadnom Balkanu

Jovanović Borelju: Dobro jutro Kolumbo

ovanović ističe da je mitropolit Amfilohije ima dvostran odnos sa Ruskom crkvom. Uprkos saradnji i naklonosti koju nije skrivao prema Rusiji i Moskovskoj patrijaršiji, 2016. zadao je dva značajna udarca ruskoj strani.

Autor: Antena M

  • Viber

Gost Drugačije radio veze bio je kolumnista Antene M Vladimir Jovanović.

Jedan od najboljih poznavalaca istorije pravoslavnih crkava na ovom prostoru, ali i aktuelnih prilika u Crkvi Srbije komentarisao je jučerašnju izjavu komesara Đozepa Borelja da su za EU zabrinjavajući pokušaji pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i BiH da promoviše Rusiju kao zaštitnicu temeljnih vrijednosti.

„Dobro jutro Kolumbo“, poručio je, ironično, Jovanović Borelju.

„Dobro je da se uočava nešto što je lako provjerljivo, to nije plod dedukcije i nekih velikih misaonih sposobnosti. Treba uzeti samo javno dostupne  izjave ruskih crkvenih i državnih zvaničnika. Rusija, koja krši vjerska prava u svojoj zemlji, ovdje se miješa (u crkveni i politički život) godinama i javno i nejavno i podzemno“.

Jovanović naglašava da svi događaji koji su uzrokovali protestne litije nemaju nikakve veze sa hrišćanstvom i pravoslavnom duhovnošću, već su to pitanja statusa imovine kulturno istorisjkih spomenika, dobara, nasleđa Crne Gore.

„Na sceni je zloupotreba hrišćanstva radi ostvarenje necrkvenih ciljeva“.

Jovanović ističe da je pokojni mitropolit Amfilohije ima dvostran odnos sa Ruskom crkvom, te da je, uprkos saradnji i naklonosti koju nije skrivao prema Rusiji i Moskovskoj patrijaršiji,  2016. zadao dva značajna udarca ruskoj strani.

„On je u julu 2016. praktično odvukao, iz svojih razloga, delegaciju Crkve Srbije na sabor na Kritu, a u oktobru 2016. nije htio da učestvuje u pokušaju državnog udara u Crnoj Gori. On se taj dan javno obratio i pozvao na mir, jer je shvatio dokle ta situacija može da ode i da eskalira u nešto što on, uprkos svemu, nije želio da se desi u Crnoj Gori, a to je da dođe do sukoba unutar Crne Gore“.

O odnosu crkava Srbije i Rusije Jovanović kaže da je Irinej Bulović na konferencijama u septembru prošle godine, u Rusiji, najavio da će Crkva Srbije slijediti stav Moskve i da nikad neće priznati autokefaliju Pravoslavne crkve Ukrajine.

„Imamo i izjavu Porfirija Perića koji je rekao da će u slučaju da Vaseljenska patrijaršija prizna autokefaliju u Makedoniji i Crnoj Gori, SPC prekinuti liturgijsko opštenje sa Vaseljenskom patrijaršijom“, podsjeća Jovanović.

Govoreći o takozvanim „autonomašima“ u Crkvi Srbije, koji služe u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, Jovanović objašnjava da je  grupa sveštenika koji su ostali vjerni Amfilohijevom stavu da se ni pod kojim uslovima ne prelazi "crvena linija"- da se u Crnoj Gori ne izazivaju sukobi.

Oni su se, zbog toga, našli na meti Beogradske patrijaršije koja ima zabranjuje politčke aktivnosti, stavom vrha Crkve Srbije od 1. februara ove godine.

„Ono što ja znam, jeste da su u Beogradu nezadovoljni bili Gojkom Perovićem. Oni traže podzemni aktivizam na destabilizaciji Crne Gore, a neki sveštenici to ne žele da rade i to je taj problem“.

No, u Crno Gori postoje ekstremisti u različitim strukturama, unutar i oko Crkve Srbije. Jovanović navodi da je ogledni primjer kako se crkva stavlja u nešto što je svetovni, a ne duhovni cilj slučaj kad je aktuelni rektor državnog univerziteta Vladimir Božović  na naučnom skupu 2015. govorio o neiskorišćenom potencijalu SPC u promociji ruskih interesa na Zapadnom Balkanu.

„Zamislite taj grozni antihrišćanski rječnik da se crkva stavlja u geopolitičke interese. Koliko treba biti bahat i drzak, demonski insiprisan, pa tako grešno govoriti! Osoba koja je to rekla treba da stavi prst na čelo i da se zamisli šta priča", poručuje Jovanović.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Bolje ikad...

Dobro da su i sad osvijestili zlo! Ovo je potonja ura za cio normalni svijet!