24 °

max 24 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

24° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

20° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sisojev: Rusija bez podrške Srbije ne može ništa da uradi na Balkanu

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Sisojev: Rusija bez podrške Srbije ne može ništa da uradi na Balkanu

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Istaknuti ruski novinar Genadij Sisojev bio je gost današnje Drugačije radio veze.

Govoreći o šansama za prekid rata u Ukrajini i današnjim pregovorima na nivou šefova diplomatije, Sisojev kaže da je dobro što se sastanak uopšte dogodio.

“Susret ne može da riješi i zaustavi rat jer očekivanja i ciljevi koje ima Rusija su viši i ozbiljni i njihovo prihvatanje od strane Ukrajine su aspolutno nerelani, tako borbena dejstva će potrajati”, navodi on.

Ističe da je cilj Rusije stvaranje novog svijetskog poretka, a da sastanak Putina i Zelenskog u bližoj budućnosti nije realan.

Govoreći o protestima u Rusiji protiv rata u Ukrajini, Sisojev kaže da tamo vlada princip “Ko nije sa nama taj je protiv nas”.

“Juče i prekjuče sam vidio saopštenje Univerziteta u Sant Peterburgu, studenti koji su učestvovali u protestima, svi su otpušteni. Onima koji su se žalili Komisiji za etiku, odgovor je bio da za njih nema spasa”.

Govoreći o sankcijama, Sisojev kaže da je EU već ove godine spremna da za dvije trećine smanji isporuke ruskog gasa i nafte.

Upitan koliko će bolne biti sankcije za ruske građane, Sisojev je odgovorio da će sankcije sigurno djelovati ali ne mogu sjutra, već za mjesec dva.

Sisojev ističe da je u Rusiji od jutros zastupljen narativ, ali odluka još nije donijeta, da ona ima pravo da svim firmama koje su obustavile rad u toj zemlji, konfiskuje imovinu.

“Napravljen je spisak od 59 velikih firmi gdje su ušli i Folksvagen i Tojota… čija imovina može biti oduzeta. A sa druge strane ako u Rusiji neko ostane dužan onom ko je uveo sankcije, država daje pravo da se dug reguliše u rubljama”, objašnjava on.

Govoreći o mogućnosti da Rusija izazove novo žarište na Balkanu, Sisojev kaže da bez obzira da li takva želja postoji od strane Rusije, ona pored želje i plana mora da ima i instrumente.

“Rusija teško će moći bilo šta da uradi na Balkanu bez podrške i logistike jedne zemlje, u ovom slučaju Srbije. Uticaj sa strane na Balkanu nije moguć bez podrške javne ili prećutne Beograda, a mogućnost uticaja od strane Zapada na Beograd je mnogo veći nego uticaj na Moskvu”.

Upitan kako objašnjava pohvale Vučiću od strane Zapada u čitavoj situaciji sa Rusijom i Ukrajinom, Sisojev kaže da je objašnjenje to da Zapad na taj način pokušava da odvrati Vučića od daljeg približavanja Rusiji.

“Još je jedan cilj a to je održavati kontakt sa Beogradom i natjerati Vučića da riješi goruća pitanja sa Dodikom i Demokratskim frontom. To bi možda bila velika satisfakcija za Vučića ali bi ga savjetovao da bude oprezan jer taj isti princip 1994. gajio je Holbruk prema Miloševiću, koji je napravio od njega faktor mira na Balkanu, a već poslije pet šest godina se desilo šta se desilo”, navodi Sisojev.

 

 

 

46 dva cilja

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR