22 °

max 22 ° / min 12 °

Nedjelja

05.05.

22° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

22° / 14°

Petak

10.05.

21° / 14°

Subota

11.05.

23° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Fijalka: Joanikiju mogu da donesem slike ubijene djece, nadam se da će CG zabraniti ruska propagandna glasila

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 3

Fijalka: Joanikiju mogu da donesem slike ubijene djece, nadam se da će CG zabraniti ruska propagandna glasila

Roman Abramović još nije na listi EU, ali se mi nadamo da Crna Gora neće postati tiha uvala za ruske milijardere koji se nalaze pod sankcijama UK i SAD.

Autor: Antena M

  • Viber
Podrška Onufrija je nama jako važna i to je još jedan od važnih argumenata koji govori o tome da se ukrajinska nacija kristalizuje. Mogu lično mitropolitu Joanikiju donijeti slike i snimke tih gradova koji su gađani, slike ubijene djece, hiljade ubijenih ukrajinskih civila, od ruskih snaga.

Gošća današnje Drugačije radio veze bila je Natalija Fijalka, otpravnica poslova Ukrajine u Crnoj Gori.

Fijalka kaže da je agresija Rusije očekivana, ali ne i tako varvarsko gađanje civilnih objekata. Kaže da Rusi, suočeni sa snažnim otporom Ukrajinaca na svakom dijelu napadnute teritorije, ne štede ni živote civila.

“Razumijemo šta je Rusija, to je imperija i znamo koja je namjera Putina - da uništi Ukrajinu, ali nijesmo se nadali da će biti toliko žrtava. Rusija ne može da osvoji bnaše gradove, pa je odlučila da ih sravni sa zemljom”.

Sankcije Crne Gore Rusiji samo na papiru

Fijalka je govorila i o odnosu Vlade Crne Gore prema sankcijama Rusiji.

Ističe zahvalnost Crnoj Gori što se na političkom nivou pridružila svim sankcijama EU protiv Rusije, ali je, kaže ukrajinska diplomatkinja, to sada učinjeno samo na papiru. Zato naglašava da je jako važno praktično sprovođenje sankcija.

“Jedan od glavnih i najjednostavnijih djelova jeste zabrana djelovanja dva ruska propagandna kanala koja su zabranjena na nivou EU. I ja se nadam da će Vlada donijeti neophodne odluke da se zabrani emitovanje tih kanala”, navela je Fijalka.

Nadamo se da CG neće postati uvala za ruske milijardere

Fijalka se dotakla i skupocjene jahte Romana Abramoviča, koja je prije nekoliko dana uplovila u tivatsku luku. Napominje da se prema njenim informacijama Abramovič za sada nalazi samo pod sankcijama Velike Britanije, i da još nije na listi sankcija EU. Formalno pravno Crna Gora još uvijek nema osnova da zaplijeni plovilo ruskoga oligarha, “ali htjela bih naglasiti da postoji i moralni dio sankcija i pitanje odnosa prema Rusiji i ruskom kapitalu”.

“Poznato je da veliki svjetski kapital napušta Rusiju i ona postaje izolovana. Mnoge luke zapadnih zemalja su zabranile ulaz ruskih brodova. Mi se nadamo da Crna Gora neće postati tiha uvala za ruske milijardere koji se nalaze pod sankcijama UK ili SAD, da ne spominjem EU”, poručuje Fijalka.

Podrška Onufrija značajna

Komentarisala je i osudu ruske agresije od mitropolita Onufrija, poglavara UPC, koja je pod jusrisdikcijom Moskovske patrijaršije.

Naglašava da je razaranjima najviše pogođen upravo istočni dio Ukrajine, u kojem većinom žive pristalice UPC i koji donosi prihode Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Rusi, kaže otpravnica poslova u Ambasadi Ukrajine u CG, gađaju "svoju rusku braću", što znači da oni na neki način "gađaju sami sebe".

“Podrška Onufrija je nama jako važna i to je još jedan od važnih argumenata koji govori o tome da se ukrajinska nacija kristalizuje. U ovako odlučnom momentu ti moraš da izabereš stranu, ne možeš da budeš i ovamo i onamo, ovdje je sad sve crno na bijelo”.

Joanikije se oslanja na ruske propagandne kanale, pravoslavni Rusi ubijaju pravoslavne Ukrajince

Fijalka je u DRV osudila jučerašnju izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, u kojoj je on komentarisao rat u Ukrajini.

“Mogu lično mitropolitu Joanikiju donijeti slike i snimke tih gradova koji su gađani, slike ubijene djece, hiljade ubijenih ukrajinskih civila, od ruskih snaga. Mislim da se on oslanja na ruske propagandne kanale, pa na osnovu njih i ima svoje zaključke o situaciji u Ukrajini. Ali situacija nije takva da Rusija štiti pravoslavce. Pravoslavni Rusi ubijaju pravoslavne Ukrajince, koje nazivaju 'svojom braćom', poručuje Fijalka.

Divim se Cetinjanima i zahvalna sam na njihovoj istrajnosti

Govoreći o svakodnevnim skupovima u Prijestonici u znak podrške Ukrajini, Fijalka kaže da se divi Cetinjanima i da je zahvalna na njihovoj istrajnosti.

“Ja ću se večeras pridružiti skupu na Cetinju, i nadam se da ću se upoznati sa aktivistima koji su toliko istajni u podršci Ukrajini. To je nešto čemu se stvarno divim. Puno im hvala”.

Natalija Fijalka je u DRV govorila i o humanitarnoj katastrofi u opkoljenom Mariupolju, oprotestima stanovnika okupiranog Hersona, o moralnoj podršci svijeta i onoj koja izostaje...

Čitavu emisiju pogledajte u nastavku.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Javor

Joanikije nije usamljen slučaj. Cijela SPC je Joanikije. Ti bradati zlotvori su bili podstrakacka i pokretačka snaga zločina i genocida u Bosni. Ni 1601 ubijeno dijete Sarajeva nije ni za mikron promijenilo misljenje de bradate srpske bratije.

Orwel

Sumnjam da bi promijenio stav i retoriku i da mu donesete slike ubijene djece. Poseban je to soj, gospođo. Vrlo sličan onom koji Vašem narodu upravo isporučuje usijano gvožđe s neba.

Bodin

Ne smije protiv Rusije, apanaže su mu preče od nedužne đece koja stradaju i koja će trajno osjetiti posljedice bestidne ruske agresije.