19 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

25° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 17°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 15°

Četvrtak

23.05.

23° / 14°

Petak

24.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Božović: Zapadni Balkan je imao svoju ulogu u pripremi rata Rusije na Ukrajinu

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0
Vučić i Crkva hoće sve Srbe u jednoj partijii

Božović: Zapadni Balkan je imao svoju ulogu u pripremi rata Rusije na Ukrajinu

To je unaprijed propali projekat. Po procentima koji DF ima, oni su u konstantnom padu od posljednjih parlamentarnih izbora do danas i to govori dosta toga. Oni će biti prvi koji će nestati jer su bili tvrdokorno proruski orijentisani, odmah iza njih će biti oni naredni koji se nisu na vrijeme o vrijednosnim pitanjima izjašnjavali a onda će imati prostora neka opcija koja će biti demokratska a ne etnička

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Gost Drugačije radio veze bio je Balša Božović, nekadašnji visoki funkcioner i poslanik DS i predsjednik Izvršnog odbora Akademije za razvoj demokratije.

Govoreći o poziciji Aleksandra Vučića pred Zapadom nakon agresije Rusije na Ukrajinu, Božović naglašava da biti neutralan ne znači biti nesvrstan.

"Biti neutralan znači igrati na dvije stolice i biti blizak dubokoj državi u Moskvi i Putinovom režimu. To se obilo o glavu Miloševiću, Koštunici i mnogima nakon njega, to se obija o glavu i Vučiću. Sasvim sam siguran da Srbija ne može da izdrži ovu poziciju i da će biti primorana da odmah nakon izbora uvede sankcije Rusiji".

Rusija pogazila tradiciju antifašizma

Božović podsjeća da je Rusija je imala veliki uticaj na ovaj region kroz istoriju ali u Putinovoj eri je "bilo nekoliko problema" i u Crnoj Gori. Kao primjer navodi pokušaj državnog udara 2016, a zatim upliv Srpske crkve u politiku koji je doveo do smjene vlasti 2020..

"Sve što se dešavalo u međuvremenu sa Vladom koja je odlazeća, koja je stajala na vrijednosnom stanovištu Putinovog režima koji je ima jedan nacionalistički i ekspanzionistički momenat, to se prelilo i na Srbiju. Srpski svet je nastao iz narativa Ruskog sveta. Putin smatra da je pitanje njihovog društva teritorijalno pitanje i to pitanje uvijek vodi u sukobe i ratove. Oni ne dozvoljavaju malim narodima da postoje i da se pitaju".

Božović navodi da je Rusija pogazila svoju tradiciju antifašizma, te da će da trpi dalekosežne posljedice. Ističe da se danas u Ukrajini ne brani samo Ukrajina već i Evropa.

"Da nije rat nastao u Ukrajini, da je ona brzo kapitulirala, sasvim sam siguran da bi oružani sukobi bili prenijeti na Zapadni Balkan".

Božović ističe da je Srbija sad u stanju hibernacije jer više ne može da se osloni na spoljnopolitičke partnere koji su joj bili važni.

Crna Gora može imati problema zbog odnosa odlazeće vlade prema Rusiji

Komentarišući to što Crna Gora još nije uvela sankcije, Božović kaže da se, u ovim kriznim momentima, pokazuje ko je lojalan partner Zapada, bez obzira na političku situaciju u zemlji i da Podgorica može da ima problema zbog toga.

Smatra da je Zapadni Balkan imao svoju ulogu u pripremi rata Rusije na Ukrajinu.

"Kada pogledate šta se dešavalo i prije 2016. mislim da je trusno područje Balkana imalo za cilj da disperzuje fokusiranost NATO-a na Ukrajinu, time što bi se na neki način taj sukob raširio u mnogim dijelovima Evrope. Moldavija je pod velikim pritiskom, Baltičke zemlje, čak se i Japan provocira u posljednjih nekoliko nedjelja".

Vučić je trojanski konj Kremlja

Upitan da li signali poput teksta u "Gardijanu", u kojem je predsjednik Srbije obilježen kao "trojanski konj" Moskve ili izjava specijalnog izaslanika njemačke Vlade za Zapadni Balkan Manuela Saracina da deklarativna neutralnost znači faktičko svrstavanje na stranu Rusije - čine Vučića nervoznim uoči izbora, Božović odgovara potvrdno.

"Najveća nervoza je bila oko biračkih mjesta u Crnoj Gori i na Kosovu jer je zacrtan cilj da Vučić pobijedi u prvom krugu. I tih jedan i po ili dva odsto koliko vrijede ti glasovi, mogu da prelome da pobijedi u prvom krugu. Vučić je svjestan koliko je tih jedan odsto mnogo vrjednije danas nego što je to ikad bilo u njegovoj političkoj karijeri".

Srbija u regionu postala nepouzdan partner, ističe gost DRV

"Vučić i Dodik su trojanski konji kremlja" kaže Božović!

Vučić i Crkva hoće sve Srbe u jednoj partiji

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori Božović smatra da će, nezavisno od režima u Beogradu, uvijek biti dominantan pritisak i težnja ka otvaranjem srpskog pitanja u našoj državi.

Dodaje da Srbija, slušajući Crkvu i njene narative koji su izgubili bitku u Drugom svjetskom ratu, pokušava da nametne Srbima u Crnoj Gori da su svi do jednog predodređeni da budu u jednoj partiji, čiji je centar u Beogradu.

"U pitanju je narativ koji pokušava da skupi sve Srbe u Crnoj Gori na jednu političku tačku, kao što je to urađeno na Kosovu, da svi budu na srpskoj listi. To je unaprijed propali projekat. Po procentima koji DF ima, oni su u konstantnom padu od posljednjih parlamentarnih izbora do danas i to govori dosta toga. Oni će biti prvi koji će nestati jer su bili tvrdokorno proruski orijentisani, odmah iza njih će biti oni naredni koji se nisu na vrijeme o vrijednosnim pitanjima izjašnjavali a onda će imati prostora neka opcija koja će biti demokratska a ne etnička i koja će imati sve etničke grupe u svom biračkom tijelu, biće mnogo uspiješnija".

Božović ocjenjuje da je najveći problem Mitropolija Crnogorsko primorska, onakva kakva je nakon smrti Amfilohija. Podsjetio na čestitke Zaharove i Lavrova nakon hirotonisanja Joanikija, dodajući da je 5. septembra na Cetinju bio pokušaj izazivanja međuetničkih sukoba.

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR