15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lekić: Nijesmo zadovoljni kako smo do sada predstavljani u Socijalnom savjetu, CUP ima 200 članova

Drugačija radio veza

Comments 0

Lekić: Nijesmo zadovoljni kako smo do sada predstavljani u Socijalnom savjetu, CUP ima 200 članova

"Mogu da kažem da smo najjača organizacija u Crnoj Gori. To kažem zato što imamo spisak firmi, odnosno članova koje imaju promet preko dvije milijarde, preko 15.000 zaposlenih i najvažnije je što imamo njihovu potvrdu da su oni zaista naši članovi i to je ono što nam daje reprezentativnost.

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik UO Crnogorskog udruženja poslodavaca Jovan Lekić bio je gost današnje Drugačije radio veze.

Kako je kazao, socijalni dijalog je standard u zemljama Evropske unije i podrazumijeva vrlo važnu komunikaciju između tri konstituenta jednog društva: Vlade, poslodavaca i saindikata, o najvažnijim socio-ekonomskim pitanjima za svako društvo.

"Esnafska udruženja, poput Privredne komore, Asocijacije menadžera, udruženja turističkih radnika i slično, nijesu imala ambiciju da se u svojim statutima bave socijalnim dijalogom, jer da bi se bavili socijalnim dijalogom vi morate da dokažete reprezentativnost", kazao je Lekić i dodao:

"Smatramo da, prije svega, taj socijalni dijalog kojio se vodi između Vlade i sindikata i poslodavaca mora da bude na inkluzivnom nivou. Smatramo da to do sada nije rađeno na dovoljno dobar način".

Glavno mjesto gdje se taj dijalog odvija je Socijalni savjet, čiji član trenutno nije Crnogorsko udruženje poslodavaca, ali će biti.

Objasnio je zašto žele da baš CUP bude dio te priče.

"Mislimo i tvrdimo da su odnosi između poslodavca i zaposlenih znatno bolji u odnosu na ono što se u javnosti prikazuje. Naravno, treba ih stalno unapređivati. Sama pozicija koju imaju poslodavci u društvu je neadekvatna, a pogotovo naša uloga i snaga koju imamo sobzirom na to da stvaramo najveći dio bruto društvenog proizvoda.

Budućnost ove zemlje je u razvoju privatnog sektora i poslodavaca, a samim tim i njihovih radnika.

Odnos pregovaranja, komunikacije i sa Sindikatom i sa Vladom mora biti znatno drugačiji. Smatramo da u tom kontekstu, na konkretniji način preuzmemo tu ulogu u svoje ruke, tako što ćemo učestvovati u tim procesima, naročito kada su u pitanju granski kolektivni ugovori o kojima se pregovara sa Vladom i Sindikatom, kao i otvaranje teme o promjeni i modifikaciji postojećeg Ugovora o radu", kazao je Lekić i dodao da je to jasan pokazatelj da su nezadovoljni načinom kako su poslodavci sada prezentovani u Socijalnom savjetu.

Kaže da ne zna kako je u Uniji poslodavaca prihvaćena vijest da postoji novo udruženje koje teži da postane dio Socijalnog savjeta, te da ga to ni ne zanima.

"Svako bi trebalo da se raduje zdravoj konkurenciji", smatra predsjednik UO CUP.

Upitan da li Crnogorsko udruženje poslodavaca ispunjava uslove za ulazak u Socijalni savjet, Lekić kaže:

"Mogu da kažem da smo najjača organizacija u Crnoj Gori. To kažem zato što imamo spisak firmi, odnosno članova koje imaju promet preko dvije milijarde, preko 15.000 zaposlenih i najvažnije je što imamo njihovu potvrdu da su oni zaista naši članovi i to je ono što nam daje reprezentativnost. Svih ovih 200 ljudi su potpisali prisupnicu i platili članarinu i iskazali da bi željeli da ih mi predstavljamo u Socijalnom savjetu".

Kompletnu emisiju, u kojoj je Jovan Lekić govorio, pored ostalog, o kontinuiranim pokušajima kriminalizacije najvažnijih kompanija i njihovih čelnih ljudi, kao i o prvim iskustvima privrednika sa programo Evropa sad, poslušajte u linku ispod.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR