16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Oni koji slave tzv. Podgoričku skupštinu žele da se Crna Gora vrati u položaj prije 21. maja 2006.

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Oni koji slave tzv. Podgoričku skupštinu žele da se Crna Gora vrati u položaj prije 21. maja 2006.

''Laž je da 1918. godine nije stvorena Velika Srbija. Jeste, ali pod drugom firmom ili sa lažnom ličnom kartom, koja se zvala Kraljevina SHS i Kraljevina Jugoslavija. Tom državom upravljao je Beograd, dvor Karađorđevića i beogradske Vlade'

Autor: Antena M

  • Viber

Istoričar i pravnik Novak Adžić ocijenio je da je cilj onih koji danas slave tzv. Podgoričku skupštinu povratak Crne Gore u položaj prije 21. maja 2006. godine. Adžić je u Drugačijoj radio vezi komentarisao i odbacio kao neistinite izjave koje su se čule tokom nedavnog obilježavanja 104.-te godišnjice Podgoričke skupštine.

Jasna je paralela koja povezuje samu Podgoričku skupštinu 1918. i obilježavanja njene godišnjice ovih dana u više crnogorskih gradova, smatra Adžić.

''Oni koji slave i obilježavaju Podgoričku skupštinu rade to, ne vjerujem na svoju ruku, već dominantvno po nalogu centara izvan Crne Gire, sa ciljem da se pokuša ruinirati i obezdržaviti Crna Gora, odnosno da se vrati u položaj koji je imala prije 21. maja 2006. godine. Zapravo, to je njihov žal za prošlim i propalim'', kaže Adžić.

Dodaje da oni koji taj događaj slave kao grandiozan datum, a zapravo je nasramotniji datum u crnogorskoj istoriji, žele da ga u ovom ili onom obliku ponove. 

''Odnosno, žele da Crna Gora izgubi svoju državnost, da se asimiluje ili poništi crnororska nacija i posrbi Crna Gora. Žele da se Crnom Gorom upravlja iz Beograda, a oni da budu povjerenici u samoj Crnoj Gori u izvršenju te ideologije'', kaže Adžić.

Tokom obilježavanja godišnjice Podgoričke skupštine čule su se brojne tvrdnje koje Adžić karakeriše lažima ili klevetama. Među njima i onu koju je rekao episkop budimljankisko nikšićki Metodije da je ''srpski narod za Jugoslaviju žrtvovao dvije krune''. 

''Laž je, i to groteskna ili brutalna, da je žrtvovana kruna Karađorđevića, odnosno kruna onih koji su od 1903. godine upravljali Srbijom. Ne, oni su nastavili da upravljaju u unitarističkoj Kraljevini SHS i Kraljevini Jugoslaviji koja je bila grobnica i tamnica za Crnu Goru i crnogorski narod. Žrtvovana je kruna dinastije Petrović Njegoš. Nasilnim, nelegalnim i nelegitimnim putem je srušena dinastija Petrović Njegoš sa crnogorskog prijestola'', kaže Adžić. 

Kraljevina Jugoslavija je bila samo drugo ime za Veliku Srbiju, smatra Adžić.

''Laž je da 1918. godine nije stvorena Velika Srbija. Jeste, ali pod drugom firmom ili sa lažnom ličnom kartom, koja se zvala Kraljevina SHS i Kraljevina Jugoslavija. Tom državom upravljao je Beograd, dvor Karađorđevića i beogradske Vlade'', navodi Adžić.  

Adžić tvrdi, pozivajući se na brojne izvore i dokumente, da je odluka Podgoričke skupštine značila, ne ujedinjenje, nego aneksiju Crne Gore, koja je uz to realiziovana pod vojnom okupacijom srskih trupa, koje su brojale preko 9700 ljudi.

''Tako da je Crna Gora u uslovima vojničke okupacije od strane Srbije izgubila svoju državnost na nelegitiman, nedemokratski, protivustavan i antizakonit način, a odluke veleizdajničke skupštine nije priznala nijedna saveznička država'', rekao je Adžić.

Adžić je podsjetio na otpor crnogorskih komita, koji je sa većim ili manjim intenzitetom trajao od Božićnog ustanka do 1941. godine. odbacio je današnji pokušaj da se na komitski pokret prišiju negativne etikete. 

''Nije možda kod mnogih omiljeno citirati dr Sekulu Drljevića, ali on je u poglavlju 'Narodni ustanak u Crnoj Gori', u njegovoj čuvenoj knjizi 'Balkanski sukobi 1905-1941. godine', objasnio suštinu komitskog pokreta riječima 'da je to oružani pokret naroda, odraslog u slobodi, da odbrani svoju slobodu''', citirao je Adžić. 

Adžić je u ''Drugačijoj radio vezi'' govorio i o intervjuu kralja Nikole stranom novinaru neposredno nakon Podgoričke skupštine, negirao je tvrdnje da je srpska vojska oslobodila Crnu Goru 1918. godine, kao i o pravnom nelegitimitetu događaja koji je 1918. godine ukinuo Crnu Goru kao državu.

''Drugačiju radio vezu'' u kojoj je gosti Darka Šukovića istoričar i pravnik Novak Adžić možete pogledati ispod. 

  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR