10 °

max 15 ° / min 8 °

Petak

26.04.

15° / 8°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Srijeda

01.05.

22° / 13°

Četvrtak

02.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Janjić: Vučić rekao DA evropskom planu, sad ćemo mi u Srbiji da vidimo kako izgledaju litije!

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 1

Janjić: Vučić rekao DA evropskom planu, sad ćemo mi u Srbiji da vidimo kako izgledaju litije!

Autor: Portal Antena M

  • Viber

Predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić bio je gost "Drugačije radio veze". Kaže da je Aleksandar Vučić pokazao spremnost da prihvati plan za normalizaciju odnosa sa Kosovom, ukazuje da predsjednik Srbije prvi put govori o "euroatlantskim integracijama", najavljuje tvrd odgovor Rusije i upozorava na organizaciju "Patriot" koja radi tiho i efikasno i mnogo je "veća muka" za Zapad od "pročitanog Vagnera".

Na pitanje šta je Vučiću najteže da prihvati iz deset tačaka "Njemačko-francuskog plana", uticajni politički analitičar odgovara:

- Najteže je prihvatiti ono što je osnovno - realnost. Da Kosovo prestane da se gleda na osnovu ideologije, nego na osnovu onoga što tamo jeste."

Vučić ne želi da ponovi Miloševićevu grešku iz Rambujea

Upitan da li Vučićeve reakcije na plan Šolca i Makrona, za koji naš sagovornik smatra da ga treba tretirati kao dokumenat "Kvinte", treba razumjeti kao najavu prihvatanja ili odbijanja, Janjić rezolutno odgovara da je predsjednik Srbije kazao "da" tom planu. Kaže kako je očito da se Vučić prilagođava kako bi opstao i da ne želi da ponovi Miloševićevu grešku iz Rambujea.

- Mislim da je on napravio nešto što sad nameće drugi problem. I njemu i drugima. Nije rekao 'Ne'. Ja mislim da bi opozicija ovdje bila presrećna da je on rekao -Ne. Vučić, dakle, nije reako "istorijsko Ne". Vučić je otvoreno rekao da ide u dijalog i pregovore. Naravno, najavio je da ima neke crvene linije, što je sada vrlo popularno. Ali, u suštini, on je rekao - 'Da'!"

Rusija projektuje unutrašnji IB u Srbiji

Janjić upozorava da predsjednik Srbije prvi put govori o "euroatlantskim integracijama". Na pitanje kakvu reakciju Rusije očekuje ako postane jasno da Vučić prihvata plan i napravi zaokret prema Zapadu, naš sagovornik ukazuje na činjenicu da se još nije oglasila portparolka Kremlja (Marija Zaharova) i dodaje kako vjeruje da je predsjednik Srbije obavijestio ambasadore Rusije i Kine o svojim namjerama.

- Reakcija Rusije već se vidi po tvrdim stavovima Jeremića, još tvrđim stavovima Dveri i Zavetnika: nema prihvatanja, mora odbijanje! Rusija će uraditi ono što voli - da se to Vučićevo "Da" pretvori u unutrašnji IB, u unutrašnje prebrojavanje ko je za, ko je protiv. I da se stvori proruski blok protiv pregovora."

Predsjednik Foruma za etničke odnose kaže da se na ulicama već vidi i drugi način djelovanja tih snaga.

- Na ulicanma smo ih već vidjeli, u pripremi sa molebanima. To vi iz Crne Gore dobro znate i ne treba da vam objašnjavam. Vi ste to usavršili, e sad ćemo i mi malo da učimo kako to izgleda. Vazda smo učili od Crnogoraca, fala bogu." (16'48"- 17'05")

"Vagner" je pročitan, "Patriot" je prava muka za Zapad

Janjić posebnu pažnju usmjerava na subverzivne snage koje je Rusija odavno instalirala u Srbiji, poput grupe Vagner, Noćnih vukova, Narodnih patrola, Nacionalnog stroja (nacistička NVO sa sjedištem u Domu Vojske Srbije). Neke od njih bile su aktivne u vrijeme pokušaja državnog udara i kasnije u Crnoj Gori, kao i u Sjevernoj Makedoniji.

Janjić naglašava da je Vagner na Zapadu već "pročitan", da regrutuje uglavnom ljude iz regiona, da je Crkva ključna kopča Moskve za djelovanje na ovom prostoru, ali upozorava na grupu "Patriot", kao manje poznatu javnosti, a daleko najobučeniju i najopasniju.

-  Nije ovdje problem 'Vagner' iako svi pričaju o njima i njihovom prisustvu na barikadama na Kosovu. Bilo je njih i prije, neki su ranije hapšeni kad su pokušali da uđu u Crnu Goru iz Republike Srpske... Mislim da je ovdje na tapetu 'Patriot'. To je organizacija o kojoj se malo priča, a koja ima viši rejting u profesionalnim krugovima, jer je čine vojnici i ona se donekle drži pravila vojske. U uskoj je koordinaciji sa Generalitetom Rusije i ona je stvarna muka Zapada."

Patriot je "tih i efikasan", a sumnjiče ga da stoji iza "policijske sile" u Republici Srpskoj, kao i za davanje logistike prilikom postavljanja barikada na sjeveru Kosova. Priča o Vagneru je, smatra beogradski analitičar, samo način da se "otvori tema" jer je Patriot dosad prolazio mimo pažnje javnosti. Vučićevo "Da" podrazumijeva i obavezu da se raščisti situacija sa tim strukturama, uvjeren je naš sagovornik.

Da li je budućnost Srbije u NATO? Da!

Na pitanje koliko je realno ono što se govori u dobro obaviještenim krugovima, da Vučić sada otvoreno traži pravo da kontroliše Crnu Goru i nudi postupni ulazak Srbije u NATO, preko formiranja "vojnog saveza" država regiona kao kompenzaciju za prihvatanje "Njemačko-francuskog" plana, Janjić kaže kako vjeruje da će se stvari u Crnoj Gori stabilizovati nakon koliko-toliko regularnih izbora. Podsjeća da Srbiji za ulazak u NATO treba "samo jedan korak, to je odluka Vlade".

-  Da li je zajedničko članstvo u NATO budućnost, ja mislim- da. Da li će u budućnosti imati zajedničke vježbe i nastupe - da. Da li će u raznim misijama imati zajedničke bataljone, proširene sa Albancima iz Albanije i sa Kosova - da."

 Janjić prognozira da će Aljbin Kurti izgubiti izbore u aprilu i da će biti formirana nova većina. Smatra da SAD žele regulisanje odnosa i smirivanje tenzija u regionu, što podrazumijeva i uklanjanje ruskih paramilitarnih struktura i uopšte uticaja Rusije, kako bi predsjednik Bajden imao čime da se pohvali pred američkom javnosti.

Drugačiju radio vezu sa predsjednikom Foruma za etničke odnose Dušanom Janjićem pogledajte na linku ispod.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

Wagner i ostali su maciji kasalj u odnosu na ono sto unutar Srbije moze da napravi Irinej Bulovic. Dodje Vucicu na naplatu zaludjivanje Srba crkvom i Rusijom.