20 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Boljević: Crna Gora nema suverenitet nad svojim nebom

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Boljević: Crna Gora nema suverenitet nad svojim nebom

Autor: Antena M

  • Viber

Sudski vještak za elektroniku, telekomunikacije i vazduhoplovstvo Predrag Boljević kaže da Crna Gora nema, niti je imala suverenitet nad svojim nebom, jer da je imala ne bi se, kako navodi, moglo dogoditi da bude omogućeno većem broju stranih državljana da državnim vazduhoplovom Republike Srbije neovlašćeno uđu na teritoriju Crne Gore, 3. avgusta prošle godine, bez prethodno pribavljene saglasnosti i znanja Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva odbrane Crne Gore.

Boljević je to kazao gostujući u emisiji Drugačija radio veza, a govoreći o kršenju crnogorskih zakona prilikom dolaska delegacije Crkve Srbije na potpisivanje tzv. Temeljnog ugovora, u avgustu prošle godine.

Boljević je podnio, ali je specijalni državni tužilac odbio, krivičnu prijavu zbog nezakonitog upada vazduhoplova Republike Srbije na teritoriju Crne Gore. Suština prijave je, kako ukazuje, da su policija i dio Vlade Crne Gore u tajnoj saradnji sa policijom Srbije povrijedili suverenitet Crne Gore.

Boljević, međutim, poručuje da neće stati, te da se žalio Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Navodi da su prekršeni Zakon o vazdušnom saobraćaju i Zakon o granici.

“Ta dva Zakona su pogažena i dozvoljeno je da grupa lica, stranih državljana uđe u Crnu Goru, boravi u Crnoj Gori, obavlja poslovne aktivnosti, sklapa ugovore na štetu države Crne Gore. (Skoro je premijer 42. Vlade Zdravko Krivokapić saopštio da su njegovi savjetnici utvrdili da taj Temeljni ugovor sadrži odrednice koje su suprotne zakonima i Ustavu Crne Gore)”, kazao je Boljević.

On objašnjava da taj helikopter nije imao pravo da sleti u kamp Zlatica.

“U Crnoj Gori postoje dva međunarodna aerodroma, Podgorica i Tivat, postoji i nekoliko lokalnih, kao  i dva heliodroma.Ti lokalni mogu od Vlade u određenim slučajevima biti definisani kao međunarodni. Kamp Zlatica nikada nisam čuo i našao da je aplicirao za letilište za vanaerodromsko slijetanje i polijetanje bilo kojeg tipa letjelice. A i da jeste morao bi prethodno da ima odluku Vlade o dozvoli međunarodnog saobraćaja. Takvu odluku Vlada nikada nije donijela”, kazao je Boljević.

On kaže da već petnaest godina ukazuje na lošu organizaciju kontrole leta Srbije i Crne Gore, koja je, kako navodi, na štetu bezbjednosi Crne Gore.

“Crna Gora nema suverenitet nad svojim nebom, nikada ga nije ni imala. Da ga je imala ne bi nam se desilo ovo što nam se desilo. Ne bi se moglo desiti da helikopter MUP-a Srbije, u kojem se nalaze državljani Srbije sa diplomatskim pasošem budu u plan leta upisani private, odnosno za svoje potrebe. Tako je bilo u planu leta. U planu leta je kao destinacija bila Podgorica. Taj helikopter nije smio da nestane sa radara na teritoriji Crne Gore i nije smio da se prizemni prije aerodroma Podgorica. Morao je da se prizemni na arodrom u Golubovcima”, navodi Boljević.  

Kontrolor je kaže Boljevic bio u obavezi da prati let, i kada mu je helikopter u rejonu Podgorica nestao sa radara u 9:05 na 25 minuta, da uzbuni vojno-operatvni centar Vojske Crne Gore.

“Jer zaštitu neba Crne Gore pruža Vojska, a ne policija. Kada je vidio da je nastao sa radara, a to se desilo u urbanoj zoni. Kada vazduhoplov siđe ispod 150 metara visine u rejonu Podgorice radar prestaje da ga vidi. Kontrolor je morao da uzbuni vojsku”, kaže Boljević.

Boljević je, podjsetimo, prijavom obuhvatio premijera u tehničkom mandate  Dritana Abazovića, visoke policijske funkcionere, rukovodioca Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore, kao i zaposlene u kontroli leta u Podgorici i Aerodromima Crne Gore.

U rješenju kojim se odbija Boljevićeva prijava, između ostalog, je navodeno da u toj letjelici, koja sletjela u policijski kamp na Zlatici, nije bio patrijarh srpski Porfirije, već izvjesni Prvoslav Perić (što je svjetovno ime srpskog patrijarha). Piše i da radar nije registrovao taj helikopter.

Cijelu emisiju pogledajte u videu ispod: 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR