13 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 12°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

23° / 16°

Petak

10.05.

23° / 15°

Subota

11.05.

21° / 14°

Nedjelja

12.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Veselinov: Svetosavlje je politika stvaranja Velike Srbije, to je u suštini ratna politika

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 2

Veselinov: Svetosavlje je politika stvaranja Velike Srbije, to je u suštini ratna politika

Govoreći o mogućnosti da se crkva Srbije vrati vjeri, Veselinov smatra da je jedini put za to “slom srpskog nacionalizma”.

Autor: Antena M

  • Viber

Crna Gora danas, smatra profesor na FPN-u Beogradu Dragan Veselinov, liči na cirkus koji, kako navodi, lako može da dovede do vrlo ozbiljnih sukoba. Prožeta je, naglašava on, srpskom i moskovskom agenturom, kao i zaštitom SPC. Autor knjige "Moj Bog- Pitajte popa" pita se kakav će biti ishod predsjedničkih izbora u Crnoj Gori poručujući da, kako kaže, “iz sveg srca želi da se Crnogorci iščupaju iz ove situacije”.

On, takođe, smatra da "SPC vodi politiku ujedinjavanja Srbije sa Crnom Gorom", da ona ne može biti faktor pomirenje i emancipacije crnogorskog društva, već da je, kako kaže, faktor razlaza i sukoba.

“SPC vodi politiku ujedinjavanja Srbije sa Crnom Gorom i tu je diverzant. Ona je u autoizolaciji, u teškoj sekularnoj poziciji iz koje se izvlači samo preko velikosrpske politike, dižući na noge srpski nacionalizam u dijelu crnogorskog stanovništva”, kaže Veselinov gostujući u emisiji “Drugačija radio veza”.

SPC vodi politiku ujedinjavanja Srbije sa Crnom Gorom

Odgovarajući na pitanje kako crkva Srbije uspijeva da ostvari takav uticaj u Crnj Gori, Veselinov kaže da se veliki dio toga “duguje velikoj državnoj podršci koju ona ima”.

“U pitanju je ogromna količina novca i velika državna propaganda same crkve, sama crkva negira postojanje drugog naroda na teritoriji Crne Gore osim srpskog. Ona diže tu euforiju srpskog nacionalizma i ne boji se sukoba sa drugim dijelom stanovništva, da bi konačno možda Begrad osvojio teritoriju Crne Gore”, kaže Veselinov.

Nemoguće je, kaže Veselinov, da je crkva Srbije faktor pomirenje i emancipacije crnogorskog društva, kako je to, sfirmišući svojevremeno litije, pisao osnivač Vijesti Miodrag Perović.

“To je, sa mog stanovišta, nemoguće. Ona je faktor razlaza, faktor sukoba. Gdje uđe SPC tu dolazi do raskola”, navodi on.

Crna Gora danas, kaže Veselinov, liči na cirkus.

“To je cirkus koji lako može da dovede do vrlo ozbiljnih sukoba. Crna Gora je prožeta srpskom i moskovskom agenturom i zaštitom SPC, zaštitom pojedinih mračnih krugova i poslovnih krugova u Crnoj Gori”, navodi on i dodaje da se pita kakav će biti ishod na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori.

“Ja iz sveg srca želim da se Crnogorci iščupaju iz ove situacije”, poručuje Veselinov.

Govoreći o mogućnosti da se crkva Srbije vrati vjeri, Veselinov smatra da je jedini put za to “slom srpskog nacionalizma”.

“Ona se već decenijama čuva srpskim nacionalizmom, to nije hrišćanski nacionalizam, to je etnofiletizam. On je zlo, jer vodi hrišćanske organizacije u međusobne sukobe”, kaže on.

Za žaljenje je ako vrh SPC-a ne osudi uvrdeljivi ikonopios u Ružici

Komentarišući sporni ikonopis u crkvi Ružica u Rožajama, u kojoj su oslikani uvredljivi ikonopisi  na kojima  su prikazani muslimani iz vremena Osmanlija kako ubijaju dijete u kolijevci, profesor Veselinov kaže da taj slučaj treba posmatrati kao izolovan incident, te da  ga ne bi trebalo pripisivati opštoj politici SPC”.

“Mislim da je to izolovani potez, ne nespretnih, već vjerovatno izraz mržnje tih ljudi. Trebalo bi da bude osuđen sa najvišeg vrha SPC, ako oni to ne učine to je za svako žaljenje“, kaže Veselinov.

Kult Svetog Save i svetosavlje nijesu isto

Veselinov objašnjava da je svetosavlje, zapravo, krađa istorije Svetog Save. “Svetosavlje je politika stvaranja Velike Srbije, to je u suštini  ratna politika…”.

Politika svetosavlja i kult Svetog Save nema nikakve veze sa stvarnim Sv. Savom, naglašava gost DRV.

“To je konstrukcija drugačijeg Svetog Save gdje je on proizveden u zaštitnika politike velike Srbije i osporavanja autonomnih prava drugih pravoslavnih crkava”, navodi on.

Naglašava da predstava o Svetom Savi nema nikakve veze sa stvarnošću, ali da to crkvi odgovara, jer se u kultove i mitove bezrezervno vjeruje.

“On nije napisao nijedno književno djelo, nije bio prosvetitelj…”, podsjeća Veselinov.

Cijelu emisiju DRV u kojoj je gost bio dr Dragan Veselinov pogledajte na linku ispod.

 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

TV_EU

Izvanredan gost velikog istorijskog znanja .

Oscar

Darko hvala za sjajnog gosta velikog čoveka prijatelja Crne Gore i živu ciklopediju od koga se uvijek nešto nauči...