11 °

max 21 ° / min 11 °

Nedjelja

05.05.

21° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pavlović: Meni je strašno to reći, ali mislim da je Crna Gora završena priča

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 16

Pavlović: Meni je strašno to reći, ali mislim da je Crna Gora završena priča

Ovo što nam se sada dešava je, u stvari svojevrsna osveta pokojnog Momira Bulatovića. Ovo je osveta za '98. velikog dijela biračkog tijela Crne Gore koje je konformistički išlo uz DPS jer su imali interesa, dok se ne pojavi relativno stabilna politička struktura da ih nosi i da im omogući da konačno, poslije 30 godina, kažu to što im leži na duši. Ja mislim da je Milatović dio tog talasa.

Autor: Antena M

  • Viber

Gost današnje Drugačije radio veze bio je dr Srđa Pavlović. Profesor na Univerzitetu Alberta u kanadskom Edmontonu govori o sunovratu Crne Gore posljednjih godina i kaže da se sve dešava po bazičnom planu dekonstrucije države. Planu koji je dizajniran izvan naše zemlje.

- Dizajniran je sa ciljem da se Crna Gora pokaže kao neodrživa ekonomski, kao neodrživa finansijski, kao pravno nestabilno okruženje, kao socijalno uznemireno okruženje. S tim ciljem imate sve akcije koje su se desile u posljednjih nekoliko godina u ovim sferama: ekonomije, prava, vladavine prava, sudstva, zdravstva, obrazovanja. One neumitno vode ka zaključku da su to dizajnirani potezi u cilju deligitimizacije Crne Gore kao održive, samostalne i suverene države. To je cilj svih srpskih nacionalista od 1910. na ovamo. Ovdje se, prosto, radi o jednom sljepilu koje rezultira izborom političke elite čiji je jedini i očigledni cilj, sudeći po njihovim aktivnostima, da se ubrza i dalje zacimentira deligitimizacija države. Meni je strašno to reći, ali mislim da je Crna Gora u stvari završena priča", kaže Pavlović. 

Ovo je svojevrsna osveta Momira Bulatovića

Pavlović iznosi svoje zapažanje.

- Može zvučati kao isprazna fraza i simbolika ali ja zaista vjerujem da ovo što nam se sada dešava, politički, da je to u stvari svojevrsna osveta pokojnog Momira Bulatovića. Ovo je osveta za '98., velikog dijela biračkog tijela Crne Gore koje je konformistički išlo uz DPS jer su imali interesa, dok se ne pojavi relativno stabilna politička struktura da ih nosi i da im omogući da konačno, poslije 30 godina, kažu to što im leži na duši. Ja mislim da je Milatović dio tog talasa. On je ovako uglađen i fin pa ne kaže sve najasnije...", objašnjava ugledni istoričar, rođen u Podgorici. 

Popis je vrhunski politički malj

Za predstojeći Popis ocjenjuje da je samo vrhunac dešavanja kojima se želi preispitati suverenost Crne Gore.

- Popis je za velikosrpske partije vrhunski politički malj. Oni sve ovo što rade, aktivnosti crkve, ekonomske aktivnosti političkih subjekata koji su nekada bili Demokratski front, masivno zapošljavanje, to poklanjanje energije, to otvaranje Crne Gore prema svim tim uticajima spolja koji su nacionalistički - sve je to u funkciji pripreme terena za popis. Jer ako se pokaže na tom popisu da je u odnosu na prije deset godina procentualno porastao broj onih koji se izjašnjavaju kao Srbi u Crnoj Gori, ta činjenica je legitimni politički argument da se preispita referendumska volja građanja Crne Gore. Ja sam ubijeđen da će partije kao što je Nova srpska demokratija i njeni sateliti raditi na tome". 

Tunel je iskopan da pokaže Crnu Goru kao bezbjednosno šuplju državu

U našoj emisiji, Pavlović se osvrnuo i na slučaj "Tunel". 

- Crna Gora je pokazala ovim kopanjem tunela, odnosno pokazana je kao bezbjednosno šuplja i nefunkcionalna država. Ja sam uvjeren da je to bio generalni cilj. Ona je pokazana kao ekonomski nestabilna, socijalno problematična, politički sluga tuđih interesa i sad je bilo neophodno da se pokaže i bezbjednosna šupljina te naše školjke koju mi i dalje volimo i ogrćemo je zastavom. Kopanje tunela je pokazalo to."

Vučić je stvorio uslove da Crnu gore može ugroziti ko god ga naslijedi

Analizirajući uticaj Srbije, Pavlović kaže da stabilnost Crne Gore može da bude dovedena u pitanje bez obzira na to da li je na čelu Srbije Aleksandar Vučić.

"On je preko crkve, preko kulturnih institucija, preko svojih političkih agentura u Crnoj Gori već završio određene fundamentalne procese i postavio temelje da Crna Gora, u stvari, bude zavisnik od Srbije, bez obzira da li je na vlasti Vučić ili neko deseti. Ja mislim da je to opasnost, a naše političke elite, mislim na suverinističke, nijesu prepoznale tu opasnost na vrijeme." 

Kosovo je pokazalo da je država

Komentarišući neđeljna dešavanja na Kosovu, Pavlović kaže da je to bio test i da je Kosovo pokazalo da može da vodi računa o svom legitimitetu. Kosovo je zaustavilo teroristički napad, onako kako to radi odgovorna država.

"Za razliku od Crne Gore, gdje se isključe kamere kad neko treba da dođe sa torbom para da kupi glasove u Nikšiću, na Kosovu to očigledno nije moguće, nije moguće makar u toj mjeri."

Spajić nema hrabrosti za vladu velike koalicije i zato nema političku budućnost

Govoreći o formiranju vlade, Pavlović kaže da mandatar Spajić nema hrabrosti da napravi određene poteze.

"Mi smo buvlja pijaca i moralno i materijalno. Mandatar da ima političke hrabrosti on bi shvatio da ako ne formira vladu sa onim strukturama koje takođe imaju legitimitet naroda i predstavljaju glas naroda, istovremeno je okončana njegova politička budućnost. Ali on nema hrabrosti za to."

Drugačiju radio vezu i kojoj je gost bio dr Srđa Pavlović pogledajte na linku ispod:

 

(Tekst je dio projekta "Od Podgorice do Brisela i natrag" koji Antena M realizuje u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i Ambasadom Republike Češke.)

Komentari (16)

POŠALJI KOMENTAR

Boka

@d v Eto ih tamo, ako EU ne vidi i neće da uradi neophodno, eto im baćuška na toplo more, pa neka vide što će! Pa neka gledaju njihove podmornice i rakete u svom dvorištu!!!

Gradjanin

@MilaK Hoće, Ali kao 27 jedinica Srbije...

Feniks

@mijo popovic. mi nacionalno, etnički, etički JESMO CRNOGORCI, i nema što tu da se "osjećamo" jer je taj "osjećaj" CIJELO NAŠE BIĆE. Oni koji se "osjećaju" zapravo su latentni i skloni proklizavanju u prozelitizam, a takvih nam je puna ova naša crnogorska kuća. Crnogorac JESI ili nijesi. TAČKA.