8 °

max 11 ° / min 6 °

Četvrtak

22.02.

11° / 6°

Petak

23.02.

11° / 7°

Subota

24.02.

10° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

15° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 10°

Srijeda

28.02.

16° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Videnović: Porfirije se u Podgorici ponaša kao u Jagodini, Zapad baš briga što se Vučić miješa u unutrašnje stvari CG i BiH. Samo da se ne puca.

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 4

Videnović: Porfirije se u Podgorici ponaša kao u Jagodini, Zapad baš briga što se Vučić miješa u unutrašnje stvari CG i BiH. Samo da se ne puca.

Autor: Antena M

  • Viber

Kontinuitet deterioracije (upropaštavanja) prisutan je u tretiranju Crne Gore od  subjekata iz Srbije, a direktan dokaz postoji u govoru srpskog patrijarha Porfirija, prilikom posjete Podgorici prošlog vikenda, ocjenjuje gost DRV dr Ivan Videnović.

Profesor na Beogradskom univerzitetu konstatuje da se Porfirije u Glavnom gradu Crne Gore ponašao kao da se nalazi u Jagodini, ili bilo kojoj opštini u Srbiji.

- U njegovom obraćanju nijedanom nije pomenuta riječ Crnogorci. Isključivo se pominje srpski narod i srpska crkva. Crnogorci koji su vjernici SPC nijesu pomenuti. Kaže Porfirije da je Podgorica kolijevka naša, to više nije Kosoovo".

Videnović komentariše izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji tvrdi da u Vladi Crne Gore ne mogu biti Srbi i izvodi zaključak da su za Vučića Srbi samo oni koji pripadaju srpskoj listi poput one na Kosovu. U ponašanju predsjednika Srbije vidi kontinuitet ideologije i politike Srpske radikalne stranke, iz koje je Vučić potekao i njegovu namjeru da radikalska ideologija, nevažno pod kojim partijskim imenom, vlada.

- Ako Srpska radikalna stranka nije uključena u vlast u Crnoj Gori, onda u vlasti  u Crnoj Gori nema Srba. To je kontinuitet koji se preliva iz Srbije. Kao što je retorika u Srbiji da ako nijesi za SNS onda nijesi za Srbiju. Tom istom logikom, ako nijeste uzeli SNS ljude da budu članovi crnogorske vlade, vi uopšte nemate Srbe. A zapravo u Vladi Crne Gore nema Crnogoraca u njoj sjede (gotovo) samo Srbi".

Gdje nema SNS-a i Vučića instrument je crkva

Istraživanje rađeno u Srbiji prikazalo je da 74% građana Srbije podržava litije iz 2020. u Crnoj Gori, ali svega njih 24% podržalo bi litije u Srbiji! Samo 33% građana Srbije priznaje posebnost crnogorskog identiteta!

Na pitanje zašto je stanje svijesti među građanima Srbije ovakvo, Videnović odgovara:

- Dobar dio intervjuisanih ljudi na jedan način mora biti dio birača SNS, tako da oni smatraju da je SPC instrument, tamo gdje nema SNS-a i Vučića. A gdje vlada Vučić, tu nema šta da se podižu litije i da se miješa SPC".

Uzaludno čekamo da se neke međunarodne adrese oglase

Videnović ocjenjuje da je međunarodna zajednica davno izgubila intres za naš region. Time objašnjava ćutanje SAD i EU na brutalno višegodišnje miješanje Beograda u unutrašnje stvari Crne Gore. Posljednji takav primjer bile su Vučićeve poruke povodom popisa u Crnoj Gori. Taj događaj on je odavno proglasio za prioritetan interes države - Srbije?!

- Pao je interes za naš region, za njegovu demokratizaciju i poštovanje principa nemiješanja jednih država u unutrašnje stvari druge. Uzaludno čekamo da se neke međunarodne adrese oglase, jednostavno baš ih briga. Od manjeg im je značaja da li se Vučić miješa u unutrašnje stvari Crne Gore ili BiH. Ono što im je važno, al opet ne tako važno, kao što mi mislimo da jeste, to je mir i stabilnost u regionu. Samo da se ne puca".

Zapad će događaj u Banjskoj koristiti za politički pritisak na Srbiju, ne i za neku ozbiljnu promjenu politike prema Vučiću

Upitan da li bi Rezolucija EP o Kosovu, odnosno o događajima u Banjskoj mogla biti prekretnica u odnosu Zapada prema Vučiću, Videnović kaže da nije optimista u tom smislu.

- Ne vjerujem da će to biti prekretnica. Vučić je bio negativan prema Zapadu i prije te rezolucije. Količina mržnje koju on ispolji kad govori o zapadnim partnerima  je tolika da prosto nije mogla ostati neprimijećena. Oni do sad nijesu imali ozbiljan 'smoking gun', da ga pritisnu. Ovo sada sa Banjskom... će  koristiti, ali pitanje u kolikoj mjeri, možda za neki politički pritisak, ali ne za neku ozbiljnu promjenu politike", zaključuje Videnović.

Drugačiju radio vezu u kojoj je gost bio dr Ivan Videnović pogledajte na linku ispod.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

risto

Zapad je mazio i Miloševića pa je za njim ostalo stotine hiljada mrtvih i prognanih. Sad maze Vučića koji je gori nego što je bio Milošević, ali nema toliko snage.

Licina

Kad se otrgnete, Popova, Lopova, Lažova itd.. ali kad vam bude jasno i ubijedite sebe prvenstveno da je bolje biti EU Moderan i savremen.. onda krenite put ovih krajeva zapadno. Do tad eto vam Istok, podjele i mržnje ka što radite. Dobro imate Vremena za bacanje!

Ismet

"zapad", nema interes da sprečava balkanska plemena, koja su po mnogo čemu slicna(isto govorno područje, sa sličnom kulturom, običajima, i dr.)A sto se tice "popova", radikala, milosevicevaca i dr. mislim, da nemaju snage i smelosti upusti se u jos jedan "avanturizam", koji bih bio poguban kao i 90.