14 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Konjević: Vlada stvara pritisak privatnom sektoru koji poslodavci ne mogu da izdrže, loše je ako je javni sektor interesantniji za zapošljavanje

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 1

Konjević: Vlada stvara pritisak privatnom sektoru koji poslodavci ne mogu da izdrže, loše je ako je javni sektor interesantniji za zapošljavanje

Autor: Antena M

  • Viber

Vlada stvara pritisak prema privatnom sektoru koji poslodavci ne mogu da izdrže, ocijenio je u našoj emisiji "Drugačija radio veza" generalni sekretar Crnogorskog udruženja poslodavaca Raško Konjević, govoreći na temu "Može li privatni sektor pratiti državne plate". 

Konjević smatra da su se poslodavci afirmativno odnosili prema realizaciji programa Evropa SAD 1, zato što je izvršena značajna relaksacija onoga što je bio njihov ključni prigovor u prethodnom periodu, a to je da su opterećenja države po osnovu rada enormna, teško izdrživa za poslodavce i da ona neminovno, guraju jedan dio privrede u sivu ekonomiju i samim tim kreiraju nelojalnu konkurenciju, koja je najmanje odgovarala poslodavcima koji su na tržištu u skladu sa propisanim zakonskim normama. 

Ali, kako dalje dodaje, sada su stvari drugačije.

"Sada u nekoj drugoj fazi vi imate vansistemsko pojedinačno po pojedinim oblastima uvećanje zarada u javnom sektoru. Na nivou principa teško da svi nemamo neku vrstu socijalne empatije prema ukupnom ambijentu i životnom standardu koji postoji u Crnoj Gori. Tu je velika razlika između države i poslodavaca, jer poslodavci ne mogu uvećavati zarade ukoliko se ne ispuni nekoliko uslova. Jedan od tih uslova, prvi i osnovni, teorijski, jeste povećanje produktivnosti i stvaranje ambijenta u kojem možete da imate bolji poslovni rezultat. Vlada koja određuje zarade u javnom sektoru može da se ponaša na drugačiji način, ali mislimo da taj način nije dobar ako ni tamo nema povećanja produktivnosti onih koji rade u javnom sektoru, jer se stvara jedan pritisak prema privatnom sektoru koji poslodavci ne mogu da izdrže", kaže Konjević. 

Ističe da je loša poruka ako je javni sektor interesantniji za zapošljavanje od privatnog. Ukazuje da se 95 odsto ekonomije EU bazira na malim i srednjim preduzećima, te da se i crnogorska privreda oslanja na mali i srednji biznis. 

"I svaka vlada i ukupno zajednica trebalo bi da bude orijentisana kako da podstakne novi biznis i kako da stvori uslove da upravo ovi koji nose crnogorsku ekonomiju, imaju bolje uslove poslovanja. Ako Vlada misli da sa privatnim sektorom ima tu vrstu kompeticije kroz nerealno uvećanje zarada koje javne finansije ne mogu da izdrže, jer ne zaboravimo, prihodnu stranu budžeta u najvećoj mjeri popunjavaju ovi o kojima sam sada govorio, kroz plaćanje poreza i svih drugih stvari koje su obaveze privatnog sektora.

Ako vi nemate uslove da taj privatni sektor posluje bolje, ako ne razvijate ambijent u kojem se ljudi žele baviti biznisom, pa samim tim privređivati i puniti ovu prihodnu stranu, pitanje je kako ćete vi finansirati one zarade koje su u javnom sektoru", ističe Konjević. 

Govoreći o obećanim platama od hiljadu eura, Konjević kaže da kompromis sa populizmom uvijek na kraju ispostvi fakturu koja je negativna ne samo po poslodavce nego po društvo u cjelini.

U našoj emisiji Konjević je govorio i o problemu ambijenta, odnosno kreirane svijesti da je uspješni biznismen u Crnoj Gori po definiciji „kontroverzni biznismen“.

Država mora stvoriti ambijent i treba da kontroliše poslodavce, ali ne da ih žigoše, napominje Konjević. 

"Stvoren je bio jedan takav narativ, mislim da će on, kako vrijeme bude odmicalo, gubiti na značaju jer ne pokazuje se naravno istinitim u tom segmentu i negdje ukazuje da je u prethodnom periodu bilo puno negativne kampanje prema pojedinim poslodavcima samo zbog njihove ekonomske snage koja je bila rezultat uspješno orijentisanog biznisa koji u dužem vremenskom periodu davao rezultate.

Dakle, važno je da razvijamo ambijent u kojem će se sa sumnjama baviti oni koji su za to nadležni. Neću imenovati, jer je proces u toku, ali vi znate da je jedan poslodavac imao ozbiljan problem sa teškim optužbama da bi na kraju na sudu prvostepenom, ne znam da li je bio drugostepeni postupak, ga sud oslobodio toga. Prosto se takvih stvari moramo čuvati", kaže Konjević.

Upitan kakvu poruku šalje Vlada kad radnicima kaže da su imali poslodavca koji nije bio dobar i ozbiljan, i potom otvori novu firmu, u ovom slučaju Solar gradnja, i nakon nekoliko mjeseci se desi fijasko, te koliko to problema može napraviti poslodavcima, stvaranjem potrebe kod radnika da se vrate starim dobrim državnim jaslama, Konjević kaže da Vlada time šalje lošu poruku.

"Kad god se Vlada previše umiješa u oblast gdje joj nije mjesto... Ponavljam, mislimo da je mjesto Vlade da stvori ambijent i regulatorni okvir. Kad god Vlada izađe iz toga, ona već pravi grešku. Jer da je to moglo tako da se razvija, ne bi se dešavali svi ovi procesi u zadnjih 20-ak godina, ne samo kod nas, nego bilo gdje, transformacije i orijentacije ka socijalno-tržišnoj privredi", rekao je Konjević.

Konjević je govoreći o priznavanju reprezentativnosti CUP-u iznio zanimljiv podatak.

"Norme koje definišu pitanja reprezentativnosti poslodavačkih udruženja su, vjerovali ili ne, još i bivše države, zajednice Srbije i Crne Gore. Te norme su tada ugrađene u Zakon o radu i nijesu mijenjanje godinama...", kazao je Konjević, ističući da CUP traži, što je iznio i novoj ministarki i Vladi, da se naše zakonodavstvo uskladi sa evropskom praksom.  

"Naši članovi kreiraju godišnji promet koji je preko tri milijarde, ovdje su najjače crnogorske kompanije i investitori. Od nedavno nam je Porto Montenegro član", istakao je Konjević.  

Na linku ispod pogledajte kompletnu emisiju: 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Zoran

Sve je ovo tacno, ali si nisi pimenuo izdaju SDP-a u Plavu, Niksicu, Budvi, Tivtu, Kotoru i na kraju Cetinju. IZDAJA SE NE ZABORAVLJA.