18 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Murić: Priča da je Crna Gora Kosovski zbjeg je smiješna, pozivam Mandića i Kneževića da odrade test

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 28

Murić: Priča da je Crna Gora Kosovski zbjeg je smiješna, pozivam Mandića i Kneževića da odrade test

Murić ističe kao ključnu tezu koja počiva na rezultatima testova da je današnja Crna Gora već skoro dvije hiljade godina postojbina svim Crnogorcima, Albancima, Srbima i Bošnjacima koji žive na teritoriji naše države. Potvrđuju to i nalazi albanskih kolega, koji se predano bave genetičkom genealogijom.

Autor: Antena M

  • Viber

„Genetika ne da genealogiji da laže“ rekao je gost u Drugačijoj radio vezi Arben Murić, koautor univerzitetskog udžbenika „Genetička genealogija“. Murić navodi da je genealogija "sklona falsifikatima" naročito zbog toga što se prenosi usmenim putem kao i kroz crkvene knjige i turske deftere čije informacije nijesu potpune. Zbog toga je, naglašava Murić, genetička genealogija naučni put dokazivanja istine.

-Svi pisani podaci i knjige koje imamo, samo su fragmenti prošlosti, podložni gubljenju istine... Dok informacije koje sadržimo u genetici nije moguće falsifikovati, niti izbrisati, tako da jedina istina stoji u nama" kaže Murić.

Ovdje smo dvije hiljade godina

Na pitanje koliko su istraživanja potvrdila ili demantovala sadržaj brojnih legendi, predanja i mitova, kojima smo bombardovani, a koji se tiču crnogorskog nacionalnog identiteta, poput onoga da je Crna Gora "Kosovski zbjeg", Murić  odgovara da su to obične izmišljotine. Pokazalo je to istraživanje sprovedeno još 2012.

-Svaki takav mit za koji smo mislili da je istina, nije tačan, do temelja je nalazima testova pobijen. Svaka priča o nekakvom našem porijeklu putem migracija sa istočnog dijela Balkana čista je izmiščjotina. Priča da je neko sa Kosova došao u Crnu Goru i da je tu ostao, stvorio naciju, ne da je smiješna, nego je nerealna", kategoričan je sagovornik Antene M. 

Kao zanimljiv slučaj migracija na prostoru današnje Crne Gore navodi migraciju stanovnika iz okoline Ulcinja u Pipere, što je pokazalo istraživanje. Povod je bio obračun lokalnog stanovništva sa vosnicima Otomanske imperije, nakon koga je fermanom iz Varigrada naređeno ubistvo muškaraca, a prodaka u roblje žena i đece. Spas su potražili bjekstvom u Pipere, đe su ostali da žive, miješajući se sa tamošnjim stanovništvom.

Murić ističe kao ključnu tezu koja počiva na rezultatima testova da je današnja Crna Gora već skoro dvije hiljade godina postojbina svim Crnogorcima, Albancima, Srbima i Bošnjacima koji žive na teritoriji naše države. Potvrđuju to i nalazi albanskih kolega, koji se predano bave genetičkom genealogijom. 

- Kolega koji vodi albanski DNK projekat, takođe je našao da imamo zajedničko porijeklo... Objasnio mi je da njegovo porijeklo vodi iz Crne Gore i, najzanimljivije što mi je rekao, da oni sebe u tom smislu ne smatraju Albancima, već Crnogorcima. Pitao sam kako(?), a on mi je rekao da imaju saznanja da su sa terotirije Crne Gore i da je to njihova prapostojbina."

Ako su Knežević i Mandić raspoloženi za testiranje, samo neka se jave

Na pitanje da li se prostiranje haplogrupa poklapa sa danjašnjm državnim, regionalnim i državnim granicama, sagovornik Antene kaže.

- Današnje državne granice nemaju veze sa prostiranjem haplogrupa i sa etničkom pripadnosti ljudi, odnosno njihovim nacionalnim izjašnjavanjem. U suštini, Crna Gora je miks haplogrupa, većinom onih koje čine ilirsku haplogrupu, koja je zastupljena je oko 32 %, 30% čini sjevernoafrička, dok slovenske haplogrupe ima samo 10%." Na nivou 10% slovenska haplogrupa zastupljena je i u Srbiji, ali i u Albaniji. U mnogo većem procentu ima je u Hrvatskoj, a najviše u Sloveniji! 

Objašnjavajući pojam genetičke distance na primjeru svoje podrodice, naš sagovornik kaže da je istraživanje pokazalo kako se prije nekoliko vjekova neko od Murića odselio u Portugaliju i da mu je "neki Žoze" genetski bliži od nekih Murića koji su ostali na Balkanu. Naglašava da su migracije kretale odavde, a da je srazmjerno neuporedivo manje bilo dolazaka na prostor današnje Crne Gore.  

Murić je otkrio da je ponudio testiranje dvojici lidera prosrpskih stranaka, Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću, uz opasku da su dosadašnja istraživanja pokazala kako se današnji stanovnici Zete i Brda tamo nalaze barem dvije hiljade godina.  

-Ponudio sam da im odradim testove, sve ćemo troškove mi preuzeti. Odradićemo test na sedam hiljada markera tako da možemo kazati u kom periodu je koji njihov predak što jeo, a ne samo odakle je. Ako su voljni da se testiraju, koristim ovu emisiju da ih pozovem ponovo, samo neka se jave", poručio je Arben Murić.

Na linku ispod pogledajte kompletnu emisiju: 

Komentari (28)

POŠALJI KOMENTAR

Ilir

@Old Dog Neki "geneticari" sa nasih prostora smatraju haplogrupu I2a ilirskom i starobalkanskom da bi opovrgli teoriju o njenoj vezi sa slovenskim stanovnistvom. Po njima "slovenska" haplogrupa je samo R1a, a nju na prostoru bivse drzave ima manje. Nije popularno i sexy danas biti Sloven.

Old Dog

Ne postoji "ilirska" haplogrupa. Ako je mislio na I2a, ona veze nema s Ilirima i nije starosedelačka, kako se često (pogrešno) misli.

Istina 3

Stanovnistvo koje zivi u ravnici i duz recnih tokova, u predelima koji su pristupacni, a zemlja plodna, ima veci procenat gena dosljaka - migranata nego starosedelaca. Nikola Tesla kaze da je poreklom sa Kosova. Dalmatinci su slicniji crnogorcima nego slavoncima sto je i vizuelno jasno.