12 °

max 19 ° / min 11 °

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 14°

Četvrtak

09.05.

18° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Murić: Nemamo više dječje doba, imamo automatsko odraslo doba, bilo koji vid nasilja je rezultat poremećaja ličnosti

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Murić: Nemamo više dječje doba, imamo automatsko odraslo doba, bilo koji vid nasilja je rezultat poremećaja ličnosti

Autor: Antena M

  • Viber

Mr psihologije i trener kognitivno bihejvioralne terapije, Damira Murić, koja je bila gošća u današnjoj specijalnoj "Drugačijoj radio vezi", mišljenja je da praznici nijesu više povod za zloupotrebu bilo kakvih nedozvoljenih supstanci, s obzirom na to da je upotreba cigareta i alkohola kod maloljetnih osoba svake godine u porastu a da su psihoaktivne supstance dostupne svuda.

Objašnjenje svega ovog, kako smatra sagovornica Antene M, leži u pogubljenosti društva i gubitku smisla življenja. 

Jedan od lako dostupnih nikotinskih proizvoda mladima, koji se koristi na desnima na kojima se i aktivira nikotinsko dejstvo je SNUS. 

Trend koji je stigao iz skandinavskih zemalja preplavio je i crnogorsko tržište. Murić je jasnog stava - uvoz SNUS-a treba obustaviti. 

"Prvo mi je logično da strada usna duplja, desni, zubi i zubna gleđ. Drugo mi je logično da dugotrajna upotreba može da dovede do karcinoma jezika, grla, ždrijela... Svi dobro znamo što nikotin radi organizmu. Treba da se onda bavimo i pitanjem, zbog čega je tolika psihološka potreba za njegovim korišćenjem?", kaže Murić. 

"Jedini odgovor koji imam kao stručno lice je da nam daje kratkoročno zadovoljstvo, a iza toga je mnogo nezadovoljstva", smatra Murić.

Kao psihološkinja, Murić je i predavala u gimnaziji u Tivtu, dok je sada zaposlena na onkologiji KCCG.

Za sagovornicu Antene M, rad sa djecom u školi je bio izazovan ali je, kako navodi, rasla uz svoje učenike.

Posao zdravstvenog saradnika se po mnogo čemu razlikuje od prethodnog, s obzirom na to da nekada koliko god dali od sebe nije dovoljno, kaže Murić.

Praćenjem promjene generacija, tokom angažmana u srednjoj školi, psihološkinja je upoređujući sopstveni period odrastanja i odrastanje današnje omladine, napravila podjelu na generacije "Dva svijeta".

"Svako doba će reći, razlikujemo se... U ovom smislu rekla bih da se mnogo toga promijenilo u poslednjih šest godina kako nijesam dio prosvjete. Mogu da napravim paralelu, Instagram i druge društvene mreže, posebno tik-tok napravile veliki "Bum" u tom odrastanju, nemamo više dječje doba, imamo automatskoi odraslo doba", smatra sagovornica Antene M.

U periodu novogodišnjih i božićnih praznika pirotehnička sredstva se pored svoje osnovne namjene koriste i za maltretiranje životinja.

Najsvježiji primjer je situacija u Kruševcu gdje su djeca upaljene petarde stavila u usta psu lutalici, koji je bi obožavan od lokalnog stanovništva.

Za Murić je jedini odgovor na taj čin psihopatija.

"Bilo koji vid nasilja, bilo nad životinjom ili ljudskim bićem, jednostavno je odgovor da postoji poremećaj ličnosti, devijantnog ponašanja...

Ukoliko roditelji pate od nekog poremećaja, dijete razvija određene mehanizme gdje se gubi empatija, koncept saosjećanja i dolazi do racjepa ega", mišljenja je Murić.

Na linku ispod pogledajte kompletnu emisiju: 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR