19 °

max 19 ° / min 10 °

Subota

04.05.

19° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

18° / 13°

Srijeda

08.05.

23° / 13°

Četvrtak

09.05.

23° / 14°

Petak

10.05.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Voelk: Crna Gora je pod snažnim uticajem Rusije, ulazak ZBCG u Vladu unazadiće državu

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 3

Voelk: Crna Gora je pod snažnim uticajem Rusije, ulazak ZBCG u Vladu unazadiće državu

Autor: Antena M

  • Viber
Ekspertkinja za pitanja Balkana pri Evropskom parlamentu Federika Voelk gošća je današnje Drugačije radio veze.

Komentarišući podatke najnovijeg NATO izvještaj za 2023, koji pokazuju da bi za izlazak Crne Gore iz NATO saveza glasalo 44 odsto crnogorskih građana, dok bi za ostanak zemlje u ovom savezu glasalo 46 odsto, ekspertkinja za pitanja Balkana pri Evropskom parlamentu Federika Voelk kaže da je zabrinjavajuće to što je broj onih koji bi napustili NATO, za godinu, porastao 12 procenata.

Ona u Drugačijoj radio vezi poručuje da svijest o NATO-u treba da bude razvijena do tog nivoa da nijedna druga organizacija ne može djelovati ukoliko sukob eskalira osim nje.

“Takav podatak iz NATO izvještaja je veoma zabrinjavajući, naročito zbog toga što građani ne uzimaju u obzir ono što se dešava u regionu. Mislim na problem koji postoje i region koji je veoma, veoma nestabilan. NATO je jedina organizacija koja može da učini nešto u slučaju da problem eskalira. To smo vidjeli u slučaju terorističkog napada na Kosovu, ali i u mnogim drugim slučajevima. Ukoliko NATO nije prisutan, ili ako zemlja nije članica NATO-a postoji veliki rizik”, navela je ona.

Kako navodi Voelk, mogućnost ulaska Andrije Mandića i njegove partije u Vladu Crne Gore nakon rekonstrukcije suprotno je svim, navodnim, principima Vlade.

„Očigledno je da Vlada nije odlučila kojoj strani se treba prikloniti, vjerujem da ovo zaista jeste problem za crnogorske građane jer na jednoj strani vide da Vlada forsira otvorenost i nastojanje da postane EU članica, a sa druge strane postoje potezi koji su izuzetno upitni i sumnjivi i ne idu na ruku zemlji koja želi da ide naprijed“, smatra Voelk.

Voelk, takođe, kaže da je Srbija pod direktnim uticajem Rusije, ali da o tome ne govore ni EU ni SAD i naglašava da je takva politika pogrešna.

“Mi unutar EU nismo dovoljno svjesni tog problema. Generalno je zauzet stav da ove stvari, iz nekog razloga, treba prećutati i ignorisati. Po mom mišljenju to, međutim, neće promijeniti činjenicu da je ogroman rizik u pitanju. Ukoliko je EU zaista zauzela taj stav da bude protiv uticaja Rusije, onda mora zauzeti stav i po pitanju Srbije koja zabrinjava i destabilizuje region”, ocijenila je Voelk.

Voelk u Drugačijoj radio vezi govori i o korumpiranosti Aleksandra Vučića, kao i o principijelnosti Aljbina Kurtija, ali i o greškama Gabrijela Eskobara.

„Mnogo je lakše nositi se sa ponašanjem Vučića, nego sa ponašanjem Aljbina Kurtija, glavni razlog je zato što kod Vučića znate šta hoće i kojoj strani naginje. Recimo, znate na koji način možete da ga kupite, a sa Kurtijem to nije slučaj, on nije korumpiran lider i ne možete vršiti pritisak na njega. Takođe smatram da je pogrešna percepcija kako je Kosovo protektorat, Kosovo je nezavisna zemlja i u tom slučaju je sasvim normalno i očekivano da ona brani svoje granice“, objašnjava Voelk.

Voelk se nada da će Kosovo postati članica Savjeta Evrope automatski i da će to podrazumijevati da će međunarodne organizacije i zvaničnici održati svoja obećanja.

„Ako ne održe svoja obećanja mi rizikujemo da dođe do podizanja tenzija, još gore, ohrabrujemo Srbiju da ponovo napadne Kosovo, a to ovog puta itekako mora biti izbjegnuto“, kaže Voelk.

Na pitanje zašto su SAD i EU tihe prema Vučiću kaže da vjeruje kako za to postoje ekonomski razlozi.

„Sigurno su tu neki sporazumi sa Vučićem, a i zbog Ukrajine, jer mislim da Srbija i dalje isporučuje oružje Ukrajini iako nemamo još uvijek sankcije Rusiji“, objašnjava Voelk.

Njene poruke možete poslušati u emisiji na linku ispod:

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Orlov krš

Dok god Evropa i Amerika budu povlađivali Vučiću i njegovom korumpiranom režimu CG,BIH i čitav zapadni Balkan su u problemu! I pad podrške NATO je u vezi sa tim povlađivanjem,a tu je i crkva Srbije koja na građane djeluje svojim oprobanim metodama,zloupotrebljavajući vjerska osjećanja!

mima

Vučić je uzrok svih zala na Balkanu. Dok on vlada, sve je moguće. Srbin priznaje samo silu. Njemci su upravljli Srbijom 4 ratne godine, samo je jedan (1) njemački vojnik ubijen. Turci su vladali pet vjekova (500god), Srbijom.

momo

Srbija i SPC, mediji i propaga nda, laži i obmane, svakodnevne Crna Gora nema snage niti nači na da se brani. Dok je Vučić u Beogradu a Dodik u Bosni mi smo lagani plijen. Jedinstvenoj Crnoj Gori niko nikad nije mogao da naudi, zato su instalirane po djele od strane pomenutih.