17 °

max 23 ° / min 15 °

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

22° / 12°

Nedjelja

12.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

13.05.

21° / 13°

Utorak

14.05.

21° / 13°

Srijeda

15.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Banović: Ruski ambasador svuda na svijetu izolovan, u CG sveprisutan

Drugačija radio veza

Tag Video
Comments 0

Banović: Ruski ambasador svuda na svijetu izolovan, u CG sveprisutan

Autor: Antena M

  • Viber

Analitičar Digitalnog forenzičkog centra (DFC) Marko Banović poručuje da je važno da institucije i donosioci odluka u Crnoj Gori prepoznaju malignu stranu djelovanja Rusije, odnosno Srbije. Ukazuje na činjenicu da su ruske diplomate u svim zemljama zapada izolovane, dok se u Crnoj Gori i Srbiji dešava potpuno suprotno. Ruski ambasador, ukazuje Banović, prisustvuje gotovo svim događajima u našoj zemlji.

Gostujući u Drugačijoj radio vezi Banović ukazuje i na činjenicu da je indikativno ponašanje političkih partija koje, kako navodi, koketiraju sa članicama bivšeg DF-a i njenim liderima, koje su jasno prepoznate da prate agendu i strategiju vlasti u Srbiji.

Prema riječima Banovića uticaj Srbije u Crnoj Gori ujedno je i uticaj Rusije, jer je Srbija direktni posrednik ruskog uticaja u Crnoj Gori, ali i u regionu. Kanali tog uticaja su prvenstveno političke organizacije i pojednici, analitičari iz svijeta politike iz Crne Gore i iz Srbije.

Uticaj Srbije u Crnoj Gori dešava se preko tri kanala, preko SPC, kulturno obrozavnih institucija i krajnje desničarskih grupa, navodi analitičar Digitalnog forenzičkog centra (DFC) Marko Banović.

Gostujući u Drugačijoj radio vezi Banović kaže da je djelovanje Srbije prema Crnoj Gori istovjetno kao djelovanje Rusije prema zamljama u njenom okruženju.

Važno je, kaže Banović, da institucije i donosioci odluka prepoznaju malignu stranu djelovanja Rusije, odnosno Srbije. Ukazuje na činjenicu da su ruske diplomate u svim zemljama zapada izolovane, dok se u Crnoj Gori i Srbiji dešava potpuno suprotno.

“Ruski ambasador prisustvuje gotovo svim događajima u našoj zemlji, a upravo na događajima koje organizuje SPC, ili prosrpske strukture u Crnoj Gori to je vrlo jasan pokazatelj”, kaže Banović i podsjeća na izjavu ruskog ambasadora u Crnoj Gori Vladislava Maslenikova da širenje Evropske unije na Zapadni Balkan znači uvlačenje tih država u konfrontaciju sa Rusijom.

Rusija će smatra Banović, nesporno da djeluje u pravcu zaustavljanje evropskog puta Crne Gore.

“To znači da ćemo imati još jaču kampanju, još veći broj dezinformacija, regionalnih propagandnih sredstava…”, upozorava Banović i naglašava da moramo da budemo na većem oprezu.

Kanali preko kojih se iz Srbije upumpava novac u Crnu Goru su brojni. Upliv novca prisutan je, navodi on, direktno iz budžeta Srbije, to su legalni tokovi novca.

“Imamo, takođe, veliki novac koji se dodjeljuje SPC. Prisutan je i nelegalni upliv novca. Jedan od primjera su lokalni izbora u Nikšiću 2021., policija je tada zaplijenila 20 hiljada eura, računare, državnih zastava Srbije…”, podsjeća Banović.

Postavlja se, kaže on, pitanje kako je moguće da se sve to dešava tako lako i jednostavno. Razlog je, kako objašnjava, to što su institucije već tada bile trule, odnosno nisu ni izgrađene na kvalitetan način.

Banović ističe da nemamo adekvatan bezbjednosni sektor koji će odgovoriti stranom miješanju.

Govoreći o tome ko je na političkoj sceni, osim članica bivšeg DF-a i njenih lidera, posluga Beoradu i Moskvi, Banović kaže da su za te političke organizacije jasno utvrdili da prate agendu i strategiju vlasti u Srbiji.

“Oni to i ne skrivaju, to je u suštini dio tog malignog uticaja Srbije koji smo prepoznali kroz političke partije i političke pojedince. Druge političke partije koje sa njima koketiraju nismo istakli u studiji DFC-a, ali jeste indikativna njihova tolerancija prema njima”, ukazuje Banović.

Komentarišući najave da je Demokratska narodna partija predložila Dragana Bojovića, bivšeg poslanika DF-a i državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete, za ambasadora Crne Gore u Rusiji, nakon što je od te pozicije odustao Miloš Radinović, Banović navodi:

“To je vrlo interesantno, prvi kandidat je bio ruski državljanin…sada kada nam se ponudi Bojović to nam bude prihvatljivije, jer makar je državljanin Crne Gore…iako su njegovi stavovi potpuno isti sa stavovima bivšeg kandidata Radinovića, nema razlike”, navodi Banović.

Komentarišući to što je savjetnik predsjednika države za bezbjednost, Dejan Vukšić koji je na parlamentarne izbore izašao sa Vladislavom Dajkovićem i Markom Milačićem, Banović kaže da naimenovanje Vukšića jest problematično, naročito zbog djelovanja Vukšića u političkoj kampanji.

Govoreći o ćutanju Zapada na očigledno miješanje Srbije u unutrašnje stvari Crne Gore, Banović kaže da je stepen tolerancije Zapada bio na suviše velikom nivou u odnosu na ono što smo zasluživali, a posebno u odnosu na ono što je zasluživala Srbija.

“Neophodan je konkretniji i snažniji odgovor Zapada kada je posrijedi djelovanje Srbije i njeno geostrateško opredjeljenje, koja u ovom trenutku pokušava da sjedi na dvije ili tri stolice. To će u narednom periodu morati da se iskristališe, definitivno da je potreban čvršći i jasniji odgovor”, kazao je Banović poručujući da ne možemo da očekujemo čvršći odgovor Zapada ukoliko mi sami ne dajemo odgovor. 

Cijelu emisiju možete pogledati na linku ispod: 

  

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR