Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Rusi citiraju Đukanovića: Vlasti u Podgorici žele vaseljensko priznanje Crnogorske crkve

| Postavio/la: Nikoleta Rakočević

Rusi citiraju Đukanovića: Vlasti u Podgorici žele vaseljensko priznanje Crnogorske crkve

Piše: Vladimir Jovanović

Brojni ruski mediji jutros citiraju Mila Đukanovića, predśednika Crne Gore, koji je u „Živoj istini”, između ostaloga, kazao da „treba utemeljeno nastaviti posao na obnovi autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, a država će se time baviti i ima odgovornost za to".

U propratnim komentarima, ruski mediji navode da se „crnogorske vlasti nalaze u oštroj konfrontaciji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i lično mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem”.

Nacionalna agencija „РИА Новости” tvrdi da „u Crnoj Gori odriču srpsko-pravoslavni element u nacionalnoj ideologiji i s tim u vezi vlasti namjeravaju dobiti priznanje Crnogorske pravoslavne crkve”.

Citirajući Đukanovića, list „Известия” navodi kako je crkvena situacija u Crnoj Gori „u analogiji sa onom u Ukrajini”.

„Life.ru - информационный портал”, donosi naslov: „Crnogorska autokefalija: Podgorica rješila da Crkvu odvoji od Srbije”.

Portal „Невские новости” iz Petrograda piše:

„Vlasti Crne Gore su sada uzele kurs da odvoje svoju Crkvu od Srpske crkve. U tome pravcu, poliitika ove zemlje namjerna je da joj pribavi priznanje u međunarodnoj zajednici [Vaseljeni].

Raskol pravoslavnih sada se odigrava i na Balkanskome poluostrvu. Crnogorsko pravoslavlje ne želi više da se potčinjava Srpskoj crkvi i ide k osamostaljenju.

Poznato je i da se Crkva u Skoplju ne nalazi u rukama Patrijaršije u Beogradu. A sada, političari namjeravaju da rade na vaseljenskome priznanju Crnogorske pravoslavne crkve”.

Intervju na „Živoj istini” je dobio publicitet i u ukrajinskim medijima. Na primjer, list „День” iz Kijeva, uz citiranje crnogorskoga predśednika, navodi da „Srpska crkva podriva nezavisnost Crne Gore”.

„Українська правда”, najuticajniji portal u Ukrajini, pored ostaloga, komentariše zbivanja u Crnoj Gori:

„Srpska pravoslavna crkva (SPC) je dominantna u Crnoj Gori, dok Crnogorska pravoslavna crkva nema kanonsko priznanje.

Crnogorska pravoslavna crkva, koja je 1993. godine proglasila svoju autokefaliju, kao i Ukrajinska crkva, bori se za međunarodno priznanje. Trenutno, njeni napori su neuspješni, posebno zbog pritiska SPC.

Ukrajinski patrijarh Filaret je u više navrata podržao želju Crnogoraca da imaju svoju autokefalnu crkvu".

Komentari

Knjaz Danilo,

@Fahro, i treba da ti bude drago jer to pripada svim crnogorcima bez obzira na vjeru.Krv je jedna ona se ne moze nikad promjenit nadam se da ce svim crnogorcima to bit jasno nekad u buducnosti!!!

Zoran,

Cpc ce dobiti autokefaliju od vaseljenske patrijarsije a onda ce amfi i njegova sabraca iz velikosrpske spc biti u cudu i govoriti da je ceo svet protiv njih.

Fahro,

Islamske vjeroispovijesti sam ali to ne znaci da iskreno i sa punim srcem podrzavam CPC i njen nadam se uskoro povratak svega sto joj je oduzeto na nama svima u CG poznat nacin.

Dukljan,

@Nikac Od Rovinja, brate Komita tebe pogodi ovaj Njegošev sat kao grom iz vedra neba :))) Mada iskreno više bi tebe pogodilo da je neko našem predsjedniku ukrao sat :)) Nikad više 1918 :))

Nikac Od Rovinja,

@Dukljan Dukljane, a realno Srbljane, na skali od 1-10, koliko ti je loše u sopstvenoj koži? Kako ti ide ubjeđivanje sebe samoga da nijesi ono što znaš da jesi - ogorčeni, beznadežni izdajnik zemlje na kojoj si se rodio i podnjivio! Da si, zapravo, bruka i zastiđe koje utjehu trazi u čoporu sličnih sebi. Samo nastavi da stancujes komentare, nema bolje manifestacije tvoje muke... a meni fino dok ih čitam.

Dukljan,

Vladimire da ne pišu Rusi ko ukra Njegošu onaj sat na sred Cetinja? :)))

Ostavi komentar

0/300