16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rusi citiraju Đukanovića: Vlasti u Podgorici žele vaseljensko priznanje Crnogorske crkve

Društvo

Tag Gallery
Comments 7

Rusi citiraju Đukanovića: Vlasti u Podgorici žele vaseljensko priznanje Crnogorske crkve

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Brojni ruski mediji jutros citiraju Mila Đukanovića, predśednika Crne Gore, koji je u „Živoj istini”, između ostaloga, kazao da „treba utemeljeno nastaviti posao na obnovi autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve, a država će se time baviti i ima odgovornost za to".

U propratnim komentarima, ruski mediji navode da se „crnogorske vlasti nalaze u oštroj konfrontaciji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i lično mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem”.

Nacionalna agencija „РИА Новости” tvrdi da „u Crnoj Gori odriču srpsko-pravoslavni element u nacionalnoj ideologiji i s tim u vezi vlasti namjeravaju dobiti priznanje Crnogorske pravoslavne crkve”.

Citirajući Đukanovića, list „Известия” navodi kako je crkvena situacija u Crnoj Gori „u analogiji sa onom u Ukrajini”.

„Life.ru - информационный портал”, donosi naslov: „Crnogorska autokefalija: Podgorica rješila da Crkvu odvoji od Srbije”.

Portal „Невские новости” iz Petrograda piše:

„Vlasti Crne Gore su sada uzele kurs da odvoje svoju Crkvu od Srpske crkve. U tome pravcu, poliitika ove zemlje namjerna je da joj pribavi priznanje u međunarodnoj zajednici [Vaseljeni].

Raskol pravoslavnih sada se odigrava i na Balkanskome poluostrvu. Crnogorsko pravoslavlje ne želi više da se potčinjava Srpskoj crkvi i ide k osamostaljenju.

Poznato je i da se Crkva u Skoplju ne nalazi u rukama Patrijaršije u Beogradu. A sada, političari namjeravaju da rade na vaseljenskome priznanju Crnogorske pravoslavne crkve”.

Intervju na „Živoj istini” je dobio publicitet i u ukrajinskim medijima. Na primjer, list „День” iz Kijeva, uz citiranje crnogorskoga predśednika, navodi da „Srpska crkva podriva nezavisnost Crne Gore”.

„Українська правда”, najuticajniji portal u Ukrajini, pored ostaloga, komentariše zbivanja u Crnoj Gori:

„Srpska pravoslavna crkva (SPC) je dominantna u Crnoj Gori, dok Crnogorska pravoslavna crkva nema kanonsko priznanje.

Crnogorska pravoslavna crkva, koja je 1993. godine proglasila svoju autokefaliju, kao i Ukrajinska crkva, bori se za međunarodno priznanje. Trenutno, njeni napori su neuspješni, posebno zbog pritiska SPC.

Ukrajinski patrijarh Filaret je u više navrata podržao želju Crnogoraca da imaju svoju autokefalnu crkvu".

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

Knjaz Danilo

@Fahro, i treba da ti bude drago jer to pripada svim crnogorcima bez obzira na vjeru.Krv je jedna ona se ne moze nikad promjenit nadam se da ce svim crnogorcima to bit jasno nekad u buducnosti!!!

Zoran

Cpc ce dobiti autokefaliju od vaseljenske patrijarsije a onda ce amfi i njegova sabraca iz velikosrpske spc biti u cudu i govoriti da je ceo svet protiv njih.

Fahro

Islamske vjeroispovijesti sam ali to ne znaci da iskreno i sa punim srcem podrzavam CPC i njen nadam se uskoro povratak svega sto joj je oduzeto na nama svima u CG poznat nacin.