26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kašćelan izručen Crnoj Gori, sproveden u ZIKS

Društvo

Comments 0

Kašćelan izručen Crnoj Gori, sproveden u ZIKS

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Navodni šef kavačkog kriminalnog klana danas izručen Crnoj Gori!

Navodni šef kavačkog kriminalnog klana Slobodan Kašćelan, izručen je Crnoj Gori, a njegov dolazak na podgorički aerodrom obezbjeđivale su jake policijske snage.

Kako saznajemo, kompletna zgrada aerodroma bila je blokirana, kao i cijeli potez od Centra bezbjednosti do zgrade aerodroma.

Ekstradicija Kašćelana nosila je visoki rizik, zbog čega su na aerodromu bili pripadnici SAJ-a i PJP.

Tačan datum, iz bezbjednosnih razloga, čuvan je u strogoj tajnosti, ali su neki mediji,ipak, objvili vijest dok je ekstradicija bila u toku!

Nedugo zatim oglasili su se i iz policije.

''Crnogorskoj policiji danas je ekstradiran S.K. (55) iz Kotora, koji je kao jedan od najtraženijih bjegunaca, nakon informacija koje je naša policija dala češkoj policiji, lišen slobode po međunarodnoj potjernici NCB Interpol Podgorica u decembru prošle godine u Češkoj Republici. Ekstradicija je realizovana u organizaciji SKP – NCB Interpol Podgorica, u sadejstvu sa CB Podgorica, PJP, SAJ i Sektorom granične policije. S.K. je, uz pojačane mjere bezbjednosti, sproveden u ZIKS''- naveli su u saopštenju iz UP.

Podsjećaju da je uspješnom i efikasnom međunarodnom policijskom saradnjom službenika crnogorske Uprave policije i razmjenom podataka sa inostranim partnerskim službama, na osnovu operativne informacije naše policije, 12.12.2018. godine, u iznajmljenom stanu u Pragu u Češkoj Kašćelan uhapšen.

On je uhapšen na osnovu međunarodne crvene potjernice koja je raspisano NCB Interpol Podgorica u februaru 2017.  zbog više teških krivičnih djela.

''S.K. se potražuje radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku koji se vodi protiv njega u Crnoj Gori zbog sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo u pokušaju, krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i krivično djelo zelenaštvo. Sumnja se da je S.K. u Prčnju 2010. godine sa umišljajem pokušao da liši života I.M. Takođe, S.K. se potražuje i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih djela koja mu se stavljaju na teret. Sumnja se da je S.K. krajem maja 2010. godine na području opština Kotor, Tivat i Budva organizovao kriminalnu organizaciju radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao djelovanje kriminalne organizacije uz primjenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određen zadatak i ulogu''- naveli su iz policije.

On je osumnjičen da je formirao kriminalnu organizaciju radi realizacije kriminalnog plana u pravcu vršenja krivičnih djela iznuda, zelenaštvo, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, neovlašćena proizvodnja držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, davanje mita, teško djelo protiv opšte sigurnosti i pranje novca.

''S.K. je, prije lišenja slobode u Češkoj, često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete, pa je u traganju za ovim licem ostvarivana svakodnevna i kontinuirana policijska saradnja sa više evropskih država, među kojima je svakodnevna saradnja ostvarena sa policijama Češke, Njemačke, Austrije, Francuske, Hrvatske, Slovenije, Švajcarske, Portugala, Španije i Kosova, a koje aktivnosti su rezultirale utvrđivanjem njegove tačne lokacije u Pragu u Češkoj Republici a sve u cilju lišenja slobode, gdje je i uhapšen od strane Specijalne jedinice policije Češke''-naveli su.

Podsjetimo, nekoliko dana prije Nove godine Ministarstvo pravde je od nadležnih organa iz Češke obaviješteno da se okrivljeni saglasio sa izručenjem, te da će iz tog razloga onda biti izručen po pojednostavljenoj odnosno ubrzanoj proceduri, u skladu sa propisima Češke.

Kašćelan je nakon skoro dvije godine bjekstva uhapšen 12. decembra prošle godine u iznajmljenom stanu u Pragu, glavnom gradu Češke, na osnovu Interpolove potjernice Podgorice koja je za njim bila raspisana 2017. zbog sumnje da je počinio više teških krivičnih djela.

On je prilikom hapšenja kod sebe imao dva pasoša, francuski i kosovski na ime Slobodan Perić.

Odmah nakon lišenja slobode Kašćelana, u Prag su doputovali crnogorski istražitelji ali je Kašćelan odbio da razgovara sa njima. Dva dana kasnije, češki mediji objavili su video-snimak akcije privođenja čime su demantovane spekulacije da se sam predao.

Kašćelan je lociran na osnovu telefonskog poziva upućenog rođaku koji živi u Beču. Naime, on je ne sumnjajući da će policija to otkriti često kontaktirao sa rođakom iz Beča. Kašćelan je, prema navodima policije, često mijenjao mjesto boravka i koristio lažne identitete.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR