21 °

max 21 ° / min 9 °

Subota

27.04.

21° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 16°

Četvrtak

02.05.

19° / 13°

Petak

03.05.

18° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ombudsman utvrdio kršenje kodeksa: Dijete sa komišionima danima čekalo na pregled

Društvo

Comments 0

Ombudsman utvrdio kršenje kodeksa: Dijete sa komišionima danima čekalo na pregled

Izvor: Dan/Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković sproveo je postupak protiv Instituta za bolesti djece po pritužbi D.N. čijoj je bebi od 11 mjeseci i pored febrilnih napada (komišiona) bio uskraćen specijalistički pregled i objašnjenje o stanju.

Navodi se da je neurolog bio na bolovanju i oridinirao samo jednom sedmično.

U mišljenju zamjenice ombudsmana Snežane Mijušković, u koji je Dan imao uvid, ističe se da je, po navodima majke, djevojčica dobila febrilni napad prošle godine zbog povišene temperature i to je prvi put da se ovaj zdravstveni problem pojavio.

Po mišljenju zaštitnika, ovakav pristup zdravstvene ustanove nije u skladu da Etičkim kodeksom Ministarstva zdravlja koji propisuje da je u vršenju poslova, u odnosu sa korisnicima usluga, zaposleni dužan da postupa profesionalno i konstruktivno, pokazujući zainteresovanost i strpljenje, naročito u odnosu sa neukom strankom.

Prema izjavi majke, ona je trećeg dana napustila bolnicu i dijete povela kod drugog ljekara, koji ordinira u privatnoj ordinaciji, zbog nezadovoljstva odnosom bolničkog osoblja i nedostatkom informacija o zdravstvenom stanju djeteta.

Zaštitnik zapaža da Institut za bolesti djece ima i odjeljenje za neurologiju za epileptologijom, međutim, prema izjašnjenju KCCG, ljekar neurolog ordinira samo petkom.

"Podnositeljka pritužbe, nezadovoljna uslovima i smještajem u bolnici, kod činjenice da nije željela da se odvoji od djeteta ni radi sopstvenog odmora, samoinicijativno je s bebom napustila bolnicu", navodi ombudmsan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR