20 °

max 31 ° / min 20 °

Subota

23.09.

31° / 20°

Nedjelja

24.09.

23° / 17°

Ponedjeljak

25.09.

23° / 15°

Utorak

26.09.

28° / 17°

Srijeda

27.09.

27° / 17°

Četvrtak

28.09.

28° / 16°

Petak

29.09.

28° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Žvan: Poželjno je graditi ski centre i održavati skijašku kulturu

Društvo

Comments 0

Žvan: Poželjno je graditi ski centre i održavati skijašku kulturu

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Profesor Milan Žvan sa Fakulteta za sport Univerziteta u Ljubljani prisustvovao je naučnoj konferenciji Crnogorske sportske akademije, održanoj u Dubrovniku. Saradnju sa Crnogorcima počeo je na području skijanja, pomažući im u stručnom radu, prilikom osnivanja MASI-a, nacionalnog skijaškog udruženja Crne Gore.

"Zajedno smo stvarali taj dio sportske struke i sada, od kako se konferencije održavaju u Crnoj Gori, ja sam uvijek gost, jako mi je drago da dolazim i na svim područjima dajem svoj doprinos. Skijanje je moja struka kojoj sam posvetio svoje vrijeme i istraživački potencijal. Dao sam veliki doprinos skijanju u Sloveniji, pa i u Evropi. Jedan mali dio sam pokušao donijeti u Crnu Goru preko MASI-ja i njegovog predsjednika Lekovića. U posljednje vrijeme kako sam dekan na fakultetu, malo manje vremena ulažem u istraživanje, ali još sam u toku", navodi Žvan.

S obzirom na to da se na sjeveru Crne Gore rade ski centri pored već postojećih, jedno od pitanja bilo je šta misli o toj državnoj projekciji, budući da sve više imamo problema sa globalnim zagrijavanjem.

"Crna Gora je toliko heterogena po svojoj konfiguraciji da sa svojim planinama ima mogućnost za razvoj skijanja, bilo bi pogrešno da građanima to država ne nudi. Te planine su toliko visoke da globalno otopljavanje neće imati presudan uticaj, barem ne u doglednom vremenu, mada za jedan ozbiljan skijaški tretman bez vještačkog snijega nema ozbiljne budućnosti. Skijaška kultura treba da se održava. Čovjekova veza sa prirodom je toliko posebna, uzbudljiva i otvara jedno široko polje zadovoljstva i sreće, koje ne bi trebalo oduzimati djeci", zaključuje Žvan.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR