10 °

max 23 ° / min 10 °

Nedjelja

28.04.

23° / 10°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 13°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikolić: Istraživačima je potrebno održivo finansiranje

Društvo

Comments 0

Nikolić: Istraživačima je potrebno održivo finansiranje

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Dan posvećen problemima nauke i njenom finansiranju, na kojem su između ostalih, izlagala svjetska imena nauke, laureat Nobela i Sigma XI nagrade, obilježen je na Univerzitetu Crne Gore.

Događaj je otvorio rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić istakavši da naučna istraživanja, razvoj i inovacije u modernim društvima predstavljaju pokretačku snagu u društvenom razvoju, blagostanju građana i ekonomskom rastu.

Nikolić je istakao napore Univerziteta Crne Gore, kao vodeće istraživačke i obrazovne institucije u Crnoj Gori,  koja kontinuirano raste na svjetskim rang listama, uprkos maloj akademskoj zajednici, kada je riječ o istraživačkim aktivnostima. Međutim, dodao je on, istraživačima je potrebno održivo finansiranje i istraživačke aktivnosti se ne mogu oslanjati samo na finansiranje univerziteta, kako bi se pokrili troškovi istraživanja.

„Potrebno je izdvojiti veća sredstva kako bi se zadržali najbolji studenti, a jedan od najefikasnijih načina je da država poveća ulaganja u nauku. Kao jedna od preko 30 univerziteta članica Rektorskog foruma univerziteta Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope, podržali smo inicijativu koja je upućena Vladama zemalja članica da se izdavajanja za nauku povećaju na najmanje 1% BDPa“, rekao je on.

Na događaju, podijeljenom u tri sesije, govorilo se o problemima u SAD-u, Evropi i globalnim problemima nauke, kao i načinima njenog finansiranja.

O stanju i savremenim tokovima u nauci, u Sjedinjenim Američkim Državama, govorili su i Gergard Klimek sa Perdue Univerziteta i Veljko Milutinović sa Univerziteta u Indijani. Sesijom i diskusijom u ovom segmentu moderirao je generalni direktor Direktorata za naučnoistraživačku djelatnost Darko Petrušić.

O Problemima u savremenoj nauci Evrope govorio je predsjednik COST akcije i predsjednik Akademije Evrope, Sird Kloting, potom profesorica katedre na Univerzitetu u Beču, Ivona Brandić i urednik za IEEE ACCESS, iz Slovenije, Anton Kos. Moderator ovog dijela programa bio je potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Ljubiša Stanković.

Učesnici su na kraju diskutovali o univerzalnim problemima u nauci i njenom finansiranju.

Organizatori ovog događaja su, pored Univerziteta Crne Gore, Ministarstvo nauke, Crnogorska akademija nauka i umjetnosti i  MECO.net institut, u saradnji sa Akademijom Evrope (sa sjedištem u Londonu).

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR