15 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 14°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Amfilohije: „Moguće je obnoviti autokefalnost Mitropolije” (2010)

Društvo

Comments 6

Amfilohije: „Moguće je obnoviti autokefalnost Mitropolije” (2010)

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Vladimir Jovanović 

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije dopustio je mogućnost obnove autokefalnosti Mitropolije crnogorsko-primorske, ali, kako je rekao, uz Božju pomoć. Amfilohije je obnovu autokefalnosti CPC-a uslovio povratkom kraljevine u Crnu Goru i prihvatanjem pravoslavlja kao državne religije – prenio je 18. juna 2010. sajt Radio-televizije Srbije.

RTS dalje prenosi Amfilohijevu izjavu sa skupa Međunarodnog fonda pravoslavnih naroda u Budvi da „razmatranje pitanja autokefalnosti nije strano pravoslavlju”.

„’Sve može biti rešeno uz Božju pomoć, ali samo saglasno potrebama crkve, nikako države’, rekao je Amfilohije, reagujući na nedavnu izjavu crnogorskog premijera Mila Đukanovića da će biti obnovljena autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve.

Prema rečima Amfilohija, ‘kada bi bilo reči o povratku autokefalnosti, onda bi to bila autokefalnost Cetinjsko-primorske mitropolije, a ne takozvane CPC’.

Mitropolit Amfilohije, ipak, obnovu autokefalnosti CPC-a uslovio je povratkom kraljevine u Crnu Goru i prihvatanjem pravoslavlja kao državne religije. On je kazao da ‘prvo treba vratiti kraljevinu, pa će crkva razmisliti o povratku autokefalnosti’”, objavio je RTS.

Amfilohije je za podgoričke „Vijesti” tada još kazao: „Mitropolija je, ruku na srce, početkom 20. vijeka slovila kao autokefalna, ali milošću i voljom kralja Nikole. Nikada ona nije tražila ni od koga dobila autokefalnost, kao što to biva u Pravoslavnoj crkvi kroz vjekove".

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

ТарМи

Двије чињенице. Прво.Није аутокефална била ЦПЦ него МЦП. Друго.Аутокефалност је добила вољом краља ЦГ а не на начин како то добијају православне цркве. "Што се грбо роди,вријеме не исправи" Паметноме доста.

Јоцо

Читајте шта пише: "словила као аутокефална"... и о томе се може причати ако је потреба Цркве, а не безбожног некрштеног предсједника.

Tommy_h

Zar ne rece da Crnogorska autokefalna crkva nikad nije ni postojala? Izgleda da ga slabo pacenje sluzi kad su u pitanju stvari koje mu ne idu u prilog.