11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski studenti iz inostranstva ministru: Objasnite kakav vam je plan!

Izvor: Foto: FB OrganizationOfMontenegrinsStudyingAbroad

Društvo

Comments 0

Crnogorski studenti iz inostranstva ministru: Objasnite kakav vam je plan!

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Organizacija crnogorskih studenata u inostranstvu uputila je ministru zdravlja Kenanu Hrapoviću dopis povodom najavljenih izmjena u sistemu zdravstvenog obrazovanja.

Između ostalog, u dopisu koji potpisuje izvršni direktor Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu Aleksandar Vučinić, traže od ministra da im detaljno objasni kakav  je plan resora na čijem je čelu. Poručuju i da će bilo kakvo ograničavanje studenata biti samo kontraproduktivno.

Pismo studenata ministru prenosimo u cjelosti.

''Obraćam Vam se u ime Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI) koja svojim radom i zalaganjima nastoji da poveže i okupi crnogorske studente u inostranstvu (CSI) u aktivnu mrežu za razmjenu informacija i saradnju.

Razlog obraćanja je izjava generalne direktorice Direktorata za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite i unapređenje ljudskih resursa u zdravstvu u Ministarstvu zdravlja Prof. Dr. Sci. med. Vesne Miranović, na ovogodišnjoj konferenciji Evropskog foruma medicinskih asocijacija (EFMA), kojom se nagovještava izmjena politike Ministarstva zdravlja prema budućim studentima medicine tako da “država ne bi izgubila vrijeme i novac na one studente koji ne žele da rade u Crnoj Gori i najavila da će studenti morati da odluče, kada počnu sa studijama, kojim će putem krenuti”.

Ovim putem OCSI želi da izrazi iznenađenje uže i šire CSI populacije povodom pomenute izmjene u politici zapošljavanja i investiranja u obrazovanje budućeg medicinskog osoblja. S tim u vezi, pozivamo Vas da detaljnije i u pisanoj formi objasnite planirane izmjene navedenih politika, kao i kakve će implikacije u praksi iste imati po
studentsku populaciju u Crnoj Gori.

Primarno i prije bilo kakvog daljeg reagovanja naše Organizacije na izjavu g. Miranović, želimo da jasno razumijemo razloge i pojedinosti koje su dovele do ovih promjena, i da pomognemo u njihovom revidiranju i pronalasku održivog rješenja.

U novoj izjavi od 02.09. gđa Miranović je dodatno objasnila kako "postoji ideja da se za domaće studente koji u startu znaju da neće nastaviti školovanje u Crnoj Gori odredi neka bazična materijalna nadoknada za jednu godinu studiranja".

Ovu zamisao ilustrovala je navodnom primjenom takve prakse u SAD gdje se za potrebe vojske nude ugovori ljekarima. Bez potrebe da se primjeri traže preko okeana, možemo se poslužiti primjerom Ministarstva odbrane Crne Gore koje raspisuje konkurs za stipendije iz raznih oblasti, koje se dodjeljuju kandidatima koji ispune uslove i koji se ugovorom obavežu da će nakon studija raditi u sistemu odbrane. Ovaj primjer predstavlja dobro struktisan i strateški orijentisan program koji ima za cilj da kadrovski ojača kapacitete resora.

Mogućnost primjene sličnog sistema stipendiranja mogla bi se uzeti u razmatranje prilikom donošenja politika za prevazilaženje problema sa ljudskim resursima u zdravstvu. Na taj način bi se, umjesto najavljenih i naizgled diskriminatorskih i isključujućih mjera, kojim se studenti primoravaju da se izjasne u životnoj fazi kada nisu zreli za to, pružila prilika da zainteresovani kandidati u skladu sa zakonom podnesu prijavu na konkursu i u slučaju uspješne aplikacije budu "nagrađeni" stipendijom, umjesto plana da se "kažnjavaju" studenti koji se opredijele za inostranstvo.

OCSI već godinama aktivno nastoji da sugeriše resornim ministarstvima u Vladi Crne Gore važnost diskutovanja pitanja migracija mladih obrazovnih kadrova, a posebno u kontekstu evropskih integracija, nakon kojih će Crna Gora biti dio jedinstvenog tržišta rada. Mi vjerujemo da je migracija u okviru jedinstvenog tržišta visokog  obrazovanja, koji je posebno važan za CSI populaciju, bitan indikator svih budućih kretanja ljudi na tržištima rada.

Istovremeno, naglašavamo važnost osnaživanja i informisanja mladih iz Crne Gore, da što spremnije donose važne životne odluke kao što su izbor obrazovnog i karijernog pravca. Stoga, bilo kakva politika koja ograničava mlade, ili ih prisiljava da naprave odluke prije njihovog vremena, je krajnje kontra-produtikvna i stvara pogrešne presedane.

Naše kolege na studijama medicine, u Crnoj Gori i u inostranstvu, ne bi smjele biti žrtve složenih politika koje trenutno karakterišu crnogorsko zdravstvo. Predložena izmjena politike je takođe protivna obećanju predsjednika Vlade Crne Gore g-dina Duška Markovića delegaciji Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore (UCG) povodom prošlogodišnjeg Dana studenata, a koje kaže: „Važno je da vašoj generaciji omogućimo da već na početku radne karijere budete u prilici da koristite sve mogućnosti koje pružaju Evropska unija i evropske vrijednosti uključujući i potpunu slobodu zapošljavanja i usavršavanja širom kontinenta“.

U svom radu OCSI se zalaže za realističan pristup obrazovnim i radnim migracijama mladih iz Crne Gore, i vjerujemo da najbolje što naše društvo može da uradi za njih jeste da im omogući slobodan i informisan izbor, kao i da ih aktivno i konkretno uključi u rješavanje otvorenih pitanja kao što je održivost zdravstvenog sistema.

Dodatno, mi istinski vjerujemo da crnogorske institucije treba da rade u pravcu re-definisanja sintagme “odliv mozgova” u “mrežu mozgova”, gdje se trajnom povezanošću utiče na pozitivne promjene unutar crnogorskog društva.

Naša mlada obrazovna dijaspora jeste važan izvor trenutne i buduće podrške razvoju našeg društva, bez obzira na činjenicu da ne žive u Crnoj Gori, i tek bi mogla da bude ako se posvećeno radi na ovom odnosu i vezi.

Sa željom da ćete razumjeti prirodu našeg zahtjeva i izraženu zabrinutost, te da ćemo zajednički raditi na
rješavanju ovog i drugih sličnih pitanja, upućujem Vam izraze najiskrenijeg poštovanja.''

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR