19 °

max 23 ° / min 12 °

Ponedjeljak

01.06.

23° / 12°

Utorak

02.06.

24° / 13°

Srijeda

03.06.

24° / 13°

Četvrtak

04.06.

25° / 15°

Petak

05.06.

23° / 18°

Subota

06.06.

21° / 18°

Nedjelja

07.06.

26° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Uskoro počinje čipovanje pasa

Društvo

Comments 0

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Uskoro počinje čipovanje pasa

Čipovanje pasa počeće uskoro, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove. 

Okrugli stolovi, koje je organizovala Uprava, održani su u više opština.

Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u saradnji sa Upravom za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovala je tokom prethodne sedmice više okruglih stolova u crnogorskim opštinama povodom kampanje za odgovorno držanje pasa - “Drug iz snova, a bez krova“.

“Predstavnici Uprave za bezbjednost hrane, informisali su prisutne da je u završnoj fazi testiranje softvera za uspostavljanje sistema identifikacije i registracije pasa mikročipom, kao i da su sve ostale pretpostavke ispunjene, te da će se sa čipovanjem pasa započeti uskoro”.

Poručeno je da je potrebna bolja koordinacija lokalnih zajednica i nevladinog sektora po pitanju udomljavanja napuštenih pasa.

“Potreba za obrazovanjem komunalnih službi. Posebnu pažnju treba, kako je ocijenjeno, posvetiti daljem informisanju roditelja i djece o uslovima koje treba da ispuni odgovorni vlasnik (dnevne aktivnosti - šetnja, igra, obuka psa; prostor potreban za držanje psa i finansijski aspekt držanja psa – troškovi ishrane, liječenje, zdravstvena zaštita)”, navodi se u saopštenju. .

Jedan od zaključaka ovih skupova je potreba veće posvećenost opštinskih službi i NVO sektora u pripremi lokalnih programa za kontrolu pasa lutalica, zatim pronalaženje efikasnijih modela funkcionisanja skloništa za napuštene kućne ljubimce i same organizacije unutar skloništa koje trebaju biti privremeni, a ne stalni objekti za zbrinjavanje napuštenih pasa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR