15 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

15° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Montenegro Pride: "Neće se preko naših leđa biti licemjerne političke bitke"

Društvo

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Montenegro Pride: "Neće se preko naših leđa biti licemjerne političke bitke"

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Pogledajte fotografije i snimke

U Podgorici je održana sedma Povorka ponosa "Montenegro prajd 2019" čija je maršruta bila najduža do sada.

Danijel Kalezić iz organizacije Kvir Montenegro kazao je uoči šetnje da ne dozvoljava da se preko njegovih leđa biju licemjerne političke bitke.

''Ne dozvoljavam pokušaj ponižavanja i širenja mržnje. Svi smo mi svake godine na prajdu za sve one koji ne mogu još da izađu. Tu smo podignute glave ponosni na sebe i to što jesmo''- kazao je on i dodao:

''Vidjeli smo ove godine kakva je zloupotreba naših ljudskih prava i neusvajanje zakona životnog partnerstva osoba istog pola. Konstanstno smo izloženi nasilju od nekih poslanika. Zahtijevamo jednaka prava,  od onih koji šire mržnju u Skupštini tražimo da prestanu svoje bitke da biju preko nasih leđa. Nećemo dozvoljiti da LGBT žive u strahu i bez slobode''- kazao je on.

 

''Zahtijevamo zakone, poštovanje, dostojanstvo i slobodu i zato je važno biti na prajdu. Kada trazimo ljubav od porodica, niko nas ne čuje, kada tražimo zakone od poslanika - niko nas ne čuje. Zato moramo biti na prajdu. Svi koji poriču naše postojanje moraju biti suočeni da istinom. Već 50 godina u svijetu ljudi žive i umiru u ovoj borbi''- kazala je Marija Jovanović.

Jovan Ulićević je kazao da svako ima pravo da o svom tijelu odlučuje.

''Imam pravo da odlučujem o svojem tijelu onako kako ja hoću. Da nosim pantalone, haljine  - ono što ja hoću. Imam pravo da autentično živim svoj život. Imam pravo na to da svi 'sjašu' s mojih leđa i da zajedno sa zajednicom kojoj pripadam živim slobodno''- kazao je on.
 
Povorka je krenula iz Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, od spomenika Kralju Nikoli i nastaviti ka mostu Blaža Jovanovića.

Zatim su nastavili Bulevarom Stanka Dragojevića, pa skrenuli u Bokešku ulicu i prošli pored Trga Nezavisnosti, sa kojeg su skrenuli u ulicu Slobode sve do hotela Hilton odakle su nastavili Bulevarom Svetog Petra Cetinjskog do početne tačke.

U ime Ministasrtva rada i socijalnog staranja u šetnji je učestvovao Goran Kuševija, kao i vršiteljka dužnosti ombudsmana Zdenka Popović. 

U šetnji su učestvovali i lider Liberalne partije Andrija Popović, a ispred Uprave policije događaju je prisustvovao pomoćnik direktora policije Nikola Janjušević.

Sedmi Montenegro Pride završen je u mirnoj atmosferi, a slavlje će biti nastavljeno koncertom hrvatskog benda "Nipplepeople" u 21 sat u Bokeskoj ulici, koji je organizovan u saradnji sa Podgorica Art Festivalom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR