6 °

max 14 ° / min 5 °

Četvrtak

27.02.

14° / 5°

Petak

28.02.

12° / 3°

Subota

29.02.

12° / -1°

Nedjelja

01.03.

12° / 5°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

15° / 11°

Srijeda

04.03.

16° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ulcinj: Djeca iz četiri crnogorske opštine sakupila 280 kg otpada

Društvo

Comments 1

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Ulcinj: Djeca iz četiri crnogorske opštine sakupila 280 kg otpada

Javno preduzeće "Morsko Dobro" već treću godinu zaredom podržava akciju čišćenja plaža, koju NVO "Zero Waste Montenegro" organizuje u Crnoj Gori povodom Internacionalnog dana čišćenja obala.

Današnje čišćenje pod nazivom "Velika akcija čišćenja otpada iz mora", dio je projekta Interreg IPA CBC “WELCOME” finansiranog od Evropske Unije a, kako je istakao Nemanja Malovrazić iz JP "Morsko Dobro", akciji čišćenja 350 m ulcinjske plaže "Giovanni" su se pridružila djeca iz Tivta, Bara, Budve i Ulcinja.

"Dan smo osmislili da se djeca iz ovih opština duže, takmiče i da ih edukujemo o čišćenju otpada, reciklaži otpada, i otpadu iz mora. Generalno otpad iz mora je jedna od tema koja je aktuelna u zemljama EU, i mi polako počinjemo da podižemo svijest o značaju prepoznavanju ovog otpada i brige o našim plažama. Ove godine, uz JP "Morsko dobro", tu su i NVO 'Književna omladina Tivta' kao i NVO 'Dramski Studio' iz Budve, koji će nešto kasnije da nam održi jednu predstavu na temu More i plastika", dodao je Malovrazić.

Kako je dalje naveo, tema ovog projekata je otpad iz mora i zaštita dina.

"Upravo je to razlog zašto smo danas ovdje, jer ovo su jedne od rijetkih dina na mediteranu koje su opstale u ovom obliku, i trudimo se da utičemo na njihovu zaštitu. Danas je 21.septembar, Internacionalni dan čišćenja obale, i u susret Mediteranskom danu obale, JP je pripremilo neke edukativne postere, koji su na temu dina i zaštite ovog resursa", zaključio je on.

Na današnjem je čišćenju sakupljeno oko 280 kilograma otpada, a jedna od učesnica, Sofija Koprivica, iz OŠ "Stefan Mitrov Ljubiša" je najavila da će nastaviti da učestvuje u ovakvim akcijama.

"Ne radimo ovo zato što dobijamo nagrade, već to radimo zbog naše životne sredine. Baš smo puno radili, našli smo razne otpatke, opuške cigareta. Ali bitno je da će to ići na reciklažu i da ćemo na ovaj način pomoći drugima", dodala je ona.

Da su na plaži našli mnogo otpada potvrdio je Milan Bojović, koji ide u sedmi razred OŠ "Maršal Tito".

"Smeće treba bacati u kantu. Uvijek vidim kante prazne, a okolo je puno smeća. Ljudima je muka da bace smeće u kantu, a nisu svjesni koliko zagađuju našu zemlju", kazao je on.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Sofijin tata

Bravo djecice ... Ponaosim se na Sofiju...