22 °

max 35 ° / min 22 °

Srijeda

12.08.

35° / 22°

Četvrtak

13.08.

35° / 23°

Petak

14.08.

35° / 23°

Subota

15.08.

33° / 23°

Nedjelja

16.08.

31° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

32° / 22°

Utorak

18.08.

32° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Atlas penzija ostala bez dozvole za rad

Izvor: Foto: Antena M

Društvo

Comments 0

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Atlas penzija ostala bez dozvole za rad

Komisija za tržište kapitala prije pet dana oduzela je dozvolu za rad društvu za upravljanje penzionim fondom Atlas penzija Podgorica, piše Pobjeda.

"Shodno Zakonu o dobrovoljnim penzionim fondovima Komisija objavljuje javni poziv i poziva sva društva za upravljanje penzionim fondovima sa sjedištem u Crnoj Gori da u roku od 15 dana podnesu ponudu za upravljanje dobrovoljnim penzionim fondom Penzija plus", navedeno je iz Komisije.

Podsjetimo da je Komisija odobrenje Atlas penziji izdala u martu 2008.

DZU Atlas penzija je od Nove godine u postupku suspenzije dozvole za rad, prema rješenju Komisije za tržište kapitala, tako da su bile onemogućene uplate članova, kao i isplate članovima fonda Penzija plus.

Podsjetimo da je Komisija zabranila likvidaciju DZU dok se sredstva ne prenesu u drugu banku i u njoj otvori kastodi račun. Štedni ulozi 2.250 članova dobrovoljnog penzionog fonda Penzija plus mjesecima su bili zarobljeni.

Glavni razlog je neusaglašenost i konflikt odredbi zakona o stečaju i likvidaciji banaka i o dobrovoljnim penzionim fondovima. Zbog toga je, podsjetimo, bila blokirana imovina fonda Penzija plus, vrijedna nešto više od pola miliona eura.

Problem je nastao, kako su ranije pisali mediji, jer važeći Zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima precizno odvaja imovinu fonda od banke depozitara, odnosno njene stečajne mase, dok Zakon o stečaju i likvidaciji banaka, koji je leks specialis, ne prepoznaje instituciju privatnog penzionog fonda.

Štediše su zbog svega mjesecima bezuspješno pokušavale da dobiju novac. Da bi riješili problem, stečajni upravnik IBM koja je bila kastodi banka Penzije plus i Komisija za tržište kapitala konsultovali su se sa mnogim institucijama, a obraćali se i Vrhovnom sudu.

Stečajni upravnik IBM je ranije tvrdio da je za vrijeme privremene uprave, a prije uvođenja stečaja u ovu banku, društvo za upravljanje ovim penzionim fondom trebalo da inicira rješavanje ovog problema.

Stečajni upravnik je prije par mjeseci takođe ocijenio da se u rješenje problema mora uključiti Komisija za tržište kapitala. Podsjetimo da je IBM odbjeglog biznismena sa potjernice Duška Kneževića bila kastodi banka bivšeg društva za upravljanje (DZU) Atlas penzije i fonda Penzije plus.

U banku je u januaru uveden stečaj.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR