12 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počeo sedmi sastanak Posebne radne grupe za reformu javne uprave

Društvo

Comments 0

Počeo sedmi sastanak Posebne radne grupe za reformu javne uprave

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Sedmi sastanak Posebne radne grupe za reformu javne uprave (PAR) formirane između Evropske komisije i Crne Gore počeo je danas u Podgorici.

Sastanak su otvorili ministarka javne upave, Suzana Pribilović i šef jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za proširenje, Tomas Haglajtner.

„Ohrabreni smo ocjenama iz posljednjeg Izvještaja o napretku EK koji pokazuje da smo na pravom putu i da smo ostvarili dobar rezultat, uprkos brojnim izazovima koji prate proces reforme javne uprave“, kazala je Pribilović na otvaranju sastanka.

Ona je istakla da vođeni principom odgovornosti prema onima čije interese zastupamo usvojili smo niz zakona u 2018. koji predstavljaju okosnicu zakonodavnog okvira u procesu reforme, kako u pogledu stvaranja javne uprave koja će biti u stanju da odgovori na potrebe građana i privrede, tako i na poboljšanje javnih usluga.

„U prethodnom periodu bili smo fokusirani na sve oblasti prepoznate Strategijom reforme javne uprave i Akcionim planom 2016-2020, te sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da smo od prethodnog PAR sastanka realizovali zaključke sa posljednjeg, šestog sastanka Posebne grupe“, kazala je Pribilović.

„Napredak smo ostvarili, a taj napredak je i prepoznat u Izvještaju Evropske komisije, koji pokazuju da je zadovoljstvo građana pruženim uslugama u Crnoj Gori poraslo najviše u regionu. Podsjetiću da je 2019. godini porastao stepen zadovoljstva građana pruženim uslugama za 66% u odnosu na 2017. godinu kada je bilo 42%. Sličan podatak pokazuje regionalno istraživanje Balkan Barometra prema kojem je Crna Gora država u regionu u kojoj je najveći procenat ( čak 51%) ispitanika zadovoljno efikasnošću administrativnih procedura. Takođe, najotvorenija smo Vlada u regionu što potvrđuje regionalno istraživanje koje je sproveo civilni sektor“, zaključila je Pribilović.

"Predmet sedmog sastanka je razmatranje ostvarenih rezultata u sprovođenju reformi i planiranih aktivnosti sa fokusom na proces optimizacije broja zaposlenih u javnom sektoru, unapređenje službeničkog sistema, pitanjima ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama, otvorenosti i transparentnosti podatka, pitanjima razvoja i koordinacije javnih politika, te upravljanje javnim finansijama i dr", navedeno je u saopštenju. 

Tomas Haglajtner je istakao da je današnja diskusija zasnovana na crnogorskoj Strategiji reforme javne uprave i Programu reformi upravljanja javnim finansijama.

Značajna sredstva EU podrške biće na raspolaganju Crnoj Gori samo ukoliko nastavi da napreduje u oblasti upravljanja javnim finansijama, rekao je on.

Vezano za Nacrt zakona o slobodnom pristupu informacijama, Haglajtner je naglasio da je stav EU jasan – ako je neophodno mijenjati zakon, to treba uraditi tako da se uspostavi balans između prava na pristup informacijama i legitimnih okolnosti kada se to pravo ograničava, npr. iz bezbjedonosnih razloga.

"Posebna grupa za javnu upravu je formirana u cilju unapređenja postojeće strukture za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i fokus njenog djelovanja je reforma javne uprave Crne Gore. Rad Radne grupe je usmjeren na praćenje napretka u oblastima definisanim strateškim dokumentima, kao što su Strategija reforme javne uprave 2016-2020. i Program upravljanja javnim finansijama i dr. dokumentima", navedeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR