18 °

max 25 ° / min 17 °

Ponedjeljak

20.09.

25° / 17°

Utorak

21.09.

25° / 15°

Srijeda

22.09.

22° / 11°

Četvrtak

23.09.

21° / 9°

Petak

24.09.

22° / 11°

Subota

25.09.

26° / 15°

Nedjelja

26.09.

28° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
CG učestvovala u Interpolovom pilot projektu za region ZB

Izvor: Foto: Twitter

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

CG učestvovala u Interpolovom pilot projektu za region ZB

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U okviru Interpolovog pilot projekta "Hotspot", čiji je cilj poboljšanje nacionalne i regionalne granične bezbjednosti, Interpolova Jedinica za praćenje mobilnosti terorista (TMU), u saradnji sa službenicima NCB Interpola Podgorica, Forenzičkog centra i Sektora granične policije testirala je prenosne uređaje na način što su na osnovu prethodnih procjena provjeravali biometrijske podatke na unaprijed odabranim lokacijama.

"Unapređivanje granične bezbjednosti se kroz ovaj projekat želi postići tako što će se smanjiti prekogranično kretanje terorista i povezanih lica, te identifikovati i razbiti mreže koje pružaju podršku za njihova putovanja.

Zajedničkim aktivnostima koje su u okviru ovog projekta sprovedene u oktobru, službenici NCB Interpola Podgorica, Sektora granične policije i Jedinice za praćenje mobilnosti terorista u Stanici granične policije Tuzi i Prihvatilištu za strance, izvršili su prikupljanje podataka i provjere na licu mjesta direktno kroz Interpolove baze podataka, za ukupno 66 migranata", navode u saopštenju iz Uprave policije. 

Tokom provjera i poređenja podataka za registrovane migrante u Crnoj Gori, nije bilo poklapanja sa licima iz Interpolove baze podataka.

"Navedene aktivnosti sprovedene su u još tri zemlje Zapadnog Balkana – Republici Sjevernoj Makedoniji, Republici Srbiji i Republici Albaniji. U periodu testiranja u ovim zemljama prikupljeni su podaci za ukupno 480 migranata, koji su provjereni u Interpolovim bazama podataka", navode iz UP. 

Tokom cjelokupnih aktivnosti u navedene četiri zemlje, došlo je do poklapanja podataka za jedno lice za koje je utvrđeno da je pokušao ilegalno da uđe u Evropu još 2011.

"Informacije o slučaju su dostavljene zemljama na koje se odnosio radi preduzimanja daljih aktivnosti.

Nakon sprovođenja, Generalni sekretarijat Interpola je ocijenio da je Hotspot operacija uspješno realizovana", zaključuju u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR