23 °

max 31 ° / min 22 °

Ponedjeljak

13.07.

31° / 22°

Utorak

14.07.

32° / 18°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

31° / 21°

Subota

18.07.

29° / 21°

Nedjelja

19.07.

32° / 20°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Akcija "Monika": Đedovića sumnjiče da je na čelu grupe koja je prokrijumčarila 250 osoba

Društvo

Comments 0

Izvor: Pobjeda

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

Akcija "Monika": Đedovića sumnjiče da je na čelu grupe koja je prokrijumčarila 250 osoba

Ljubomira Đedovića, prema nalazima iz istrage, istražitelji sumnjiče da je bio na čelu kriminalne desetočlane grupe koja je od januara krijumčarila migrante i on se, prema saznanjima Pobjede, u Tužilaštvu branio ćutanjem.

Grupa koju je, kako se osnovano sumnja, organizovao Đedović, djelovala je u Crnoj Gori i Bosni, a članovi su postali Željko, Dragan i Milenko Dragutinović, Mijušković, Perošević, Kecojević, Aleksić, Kadović i Perošević i više NN osoba iz Bosne i Hercegovine. Nezakonite radnje su planirane i sprovođene duže vrijeme u međunarodnim razmjerama. Za ova krivična djela zaprijećena je kazna zatvora od četiri ili više godine ili teža, a cilj je bio da steknu nezakonito dobit.

Podsjetimo, grupa iz Crne Gore sa članovima iz Bosne i Hercegovine prokrijumčarila je 250 stranih državljana od kojih su 32 identifikovana. Đedović je, prema osnovanim sumnjama istražitelja, 21 put organizovao nelegalni prelazak stranih državljana u Bosnu i Hercegovinu. Među dokazima istražitelja su i tajno snimljeni razgovori između osumnjičenih. 

Deset osoba uhapšeno je juče u Podgorici, Nikšiću, Danilovgradu, Herceg Novom, u akciji policije i Tužilaštva pod kodnim imenom „Monika“, zbog osnovane sumnje da su bili dio organizovane kriminalne grupe koja je za novčane iznose krijumčarila azilante. Među privedenim bila su i dvojica službenika policije iz Odjeljenja bezbjednosti u Danilovgradu i oni se terete za zloupotrebe položaje.

Lisice su stavljene Ljubomiru Đedoviću (39), Darku Mijuškoviću, Milenku Dragutinoviću, Mitru Kecojeviću (50), Željku i Draganu Dragutinoviću, Svetlani Aleksić (40), Ratku Kadoviću (66), Vladimiru Peroševiću (33), Anđeli Perošević (31) i policajcima - Radomiru Stojoviću (49) i Aleksandru Kalpačini (46) iz Danilovgrada. Istražitelji su više mjeseci prikupljali dokaze koji su na nesumnjiv način ukazali da je grupa formirana u januaru s ciljem da nezakonito prevoze azilante u zemlje u regionu.

Istražitelji vjeruju da je svaki član grupe imao jasne uloge i zadatke u realizaciji kriminalnog plana – krijumčarenja stranih državljana porijeklom iz Sirije, Pakistana i Eritreje. Strane državljane su, kako se sumnja, nelegalno prevozili za Bosnu i Hercegovinu kako bi ušli u zemlje Evropske unije.

Milenko Dragutinović je, prema sumnjama istražitelja, preuzimao i prevozio strane državljane – azilante od Podgorice do Nikšića, do mjesta Riđani, obezbjeđivao im smještaj u svojoj kući i prevozio ih do graničnog prelaza prema Bosni i Hercegovini. Željko Dragutinović, Darko Mijušković i Kadović bili su zaduženi da preuzimaju i prevoze strane državljane od Podgorice do Nikšića. Aleksić je, kako se sumnja, imala ulogu da prevozi azilante do kuće Milenka Dragutinovića i apartmana u Nikšiću do lokacije u mjestu Riđani. Kecojević, Perošević i Dragan Dragutinović da prevoze strane državljane, članove kriminalne organizacije obavještavaju o prisustvu policije na ruti krijumčarenja, Anđela Perošević se sumnjiči da je prenosila poruke pripadnicima kriminalne organizacije. Osobe iz Bosne i Hercegovine koje još nijesu identifikovane bile su zadužene za prihvat stranih državljana.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR