15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Napad na Otaševića: Stanković zatražio da se ispita ponašanje Šoškića, oglasili se Ombudsman i MUP

Izvor: Foto: Screenshot YouTube

Društvo

Comments 0

Napad na Otaševića: Stanković zatražio da se ispita ponašanje Šoškića, oglasili se Ombudsman i MUP

Izvor: Antena M/Mina

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković zatražio je od rukovodioca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da utvrdi sve činjenice povodom događaja u tržnom centru Delta, kojem je prisustvovao i državni tužilac Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Miloš Šoškić, saopšteno je iz VDT-a. 

Prema navodima lista Dan, njihovog novinara Vladimira Otaševića u podgoričkom poslovnom centru Delta napao je tjelohranitelj biznismena Zorana Bećirovića, koji je bio u društvu državnog tužioca Miloša Šoškića. Navodno je Mladen Mijatović, koji je tjelohranitelj Bećirovića, nasrnuo na novinara Otaševića, a Šoškić je sve posmatrao i nije reagovao. 

"Vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca istovremeno je od Komisije za etički kodeks državnih tužilaca zatražio mišljenje o tome da li je ponašanje državnog tužioca Šoškića u skladu sa Etičkim kodeksom", navode iz VDT.

Institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore osudila je napad na novinara Dana, Vladimira Otaševića i ukazala na potrebu većeg razumijevanja i poštovanja odgovorne uloge koju pripadnici ove profesije imaju u svakom društvu.

Prema navodima lista Dan, Otaševića je u podgoričkom poslovnom centru Delta napao tjelohranitelj biznismena Zorana Bećirovića koji je bio u društvu državnog tužioca Miloša Šoškića.

"Kao i više puta do sada, reagujemo u zaštiti fizičkog integriteta novinara i medijskih sloboda, kao jedne od ključnih vrijednosti i temelja svake demokratske zajednice", kaže se u saopštenju Ombudsmana.

Ocjenjuje se da su napadi na novinare zabrinjavajući posebno u kontekstu okolnosti da međunarodna zajednica stanje u ovoj oblasti postavlja kao jedan od ključnih uslova daljeg napretka Crne Gore u evropskim integracijama.

Zato je, kako se navodi, potrebno efikasnom istragom i procesuiranjem dokazati posvećenost nadležnih organa u zaštiti prava novinara i unapređenju ukupnog stanja u oblasti novinarstva.

"Ukoliko se sve okolnosti medijskih navoda ispostave kao tačne, uključujući podatak da je osoba koja je ugrozila novinara u vršenju službene dužnosti pripadnik državnog organa, u skladu sa tim potrebno je adekvatno reagovati", kaže se u reagovanju.

Oglasili su se i iz Ministarstva unutrašnjih poslova. 

"Povodom navoda koji su objavljeni u medijima, a odnose se na postupanje službenika Direktorata za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, M.M., Ministarstvo je preduzelo aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja. Tim povodom, zatraženo je pisano izjašnjenje od službenika, nakon čega će ovo Ministarstvo, u skladu sa Zakonom i Etičkim kodeksom državnih službenika i namještenika, preduzeti dalje aktivnosti prema službeniku, u cilju utvrđivanja disciplinske odgovornosti", navode u saopštenju. 

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore očekuje od Uprave policije i Državnog tužilaštva da istraže napad i prijetnje novinaru Dana, posebno zbog informacija da su njihovi akteri bili službenici te dvije državne institucije. DPNCG zahtijeva da Državno tužilaštvo obavjesti javnost o tome da li je Šoškić saslušan u vezi sa događajem i kako se izjasnio, zašto nije reagovao kada je novinar napadnut.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR