12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pribilović: Mjera razvoja demokratije ogleda se u lokalnim samoupravama

Društvo

Comments 0

Pribilović: Mjera razvoja demokratije ogleda se u lokalnim samoupravama

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Konferenciji „Moja zajednica – Snažna zajednica“ održana je danas, u organizaciji Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO) u Podgorici navodi se u saopštenju Ministarstva javne uprave.

U uvodnom dijelu konferencije govorili su, kako su naveli, ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, izvršna direktorka Centra za razvoj NVO, Ana Novaković, pomoćnik generalnog sekretara Zajednice opština CG, Saša Šćekić i zamjenica šefa sektora za saradnju Delegacije Evropske unije CG, Audrone Urbonaviciute.

„Unapređenje ambijenta za razvoj civilnog društva, razvoj participativne demokratije, koja podrazumijeva snažniju ulogu građana i nevladinih organizacija u procesu donošenja odluka i kreiranju lokalnih javnih politika, a koje su od zajedničkog interesa lokalne zajednice zajednički je cilj“, kazala je ministaka Pribilović.

Ona je istakla da je saradnja nevladinih organizacija i lokalnih vlasti posebno važan mehanizam aktivnog uključivanja građana u proces kreiranja javnih politika, koji omogućava bolju informisanost građana, kao i osluškivanje i realizaciju potreba društva sa jedne strane ali i transparentniji rad lokalnih uprava sa druge strane.

„Vođeni tom idejom, a na predlog predsjednika Vlade, u drugoj polovini ove godine, organizovali smo sastanke sa nevladinim organizacijama sa sjevera i to u tri opštine: Bijelo Polje, Pljevlja i Berane upravo iz razloga da iz prve ruke čujemo stavove i predloge NVO sektora kako se može unaprijediti njihov rad“, kazala je Pribilović.

"Dijalog i konstruktivna saradnja između lokalnih samouprava i lokalnog civilnog sektora u procesima odlučivanja, daju veću legitimnost određenoj javnoj politici, u konačnom omogućavajući njeno lakše sprovođenje. Zagovarajući politiku koja doprinosi razvoju partnerstva između lokalnih vlasti i civilnog sektora, Ministarstvo javne uprave je u saradnji sa građanima i civilnim sektorom, ojačalo normativno pravni okvir u cilju afirmisanja otvorenog i demokratskog društva“, istakla je Pribilović.

„Mjera razvoja demokratije u jednom društvu ogleda se u lokalnim samoupravama kao nivou vlasti koji je najbliži građanima. Zajednica opština je otvorena za sve predloge koji doprinose većem učešću građana“, kazao je Saša Šćekić.

Audrone Urbonaviciute je istakla da u procesu integracija dobro upravljanje na lokalnom i nacionalnom nivou su veoma važni.

„Evropska unija je odlučila da podrži subgranting za organizacije koje nisu dovoljno razvijene kako bi implementirale EU projekte direktno“, kazala je Audrone Urbonaviciute.

„Projektom „Moja zajednica – Snažna zajednica“ htjeli smo da postignemo da građani i NVO u većoj mjeri učestvuju u procesima donošenja odluka u njihovim opštinama, da se aktiviraju i sve više kreiraju uslove života u svojim zajednicama. Uz saradnju sa Zajednicom opština i Ministarstvom javne uprave izradili smo i dali opštinama na usvajanje pet modela lokalnih propsisa koji su nedostajali i koji, vjerujemo, na kvalitetan način regulišu sva ova pitanja i dodjele prostora, i finansiranja organizacija, participacije građana i NVO u radnim tijelima“, kazala je Ana Novaković Đurović.

Ona je istakla da su to modeli odluke o načinu i postupku učešća lokalnog stanovništva u vršenju javnih poslova, odluke o predstavnicima NVO u radnim tijelima, odluke o uslovima i postupku finansiranja projekta i programa NVO, odluka o postupku davanja na korišćenje prostorija u vlasništvu opštine nevladinim organizacijama bez naknade, odluka o Savjetu za saradnju lokalne samopurave i NVO i aneks modela poslovnika o radu Skupštine opštine koji reguliše učešće predstavnika NVO na sjednicama lokalnog parlamenta, zaključuje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR