12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Srednjoškolcima sa Žabljaka nagrade na foto konkursu

Društvo

Tag Gallery
Comments 0

Srednjoškolcima sa Žabljaka nagrade na foto konkursu

Autor: Obrad Pješivac

  • Viber

Srednjoškolcima sa Žabljaka Nemanji Zekoviću i Luki Vojinoviću pripale su dvije prve nagrade na foto konkursu, koji je za crnogorske srenjoškolce raspisao Zavod za metrologiju Crne Gore.

Prijem za 80 prijavljenih na konkurs i uručenje nagrada obavljen je u utorak u KIC-u „Budo Tomović“.

Ajnštajnova misao „Najljepše što možemo doživjeti je ono što je tajanstveno. To je suštinski osjećaj koji stoji u osnovi svake nauke i umjetnosti“ predstavljalo je temu ovog konkursa i izazov crnogorskim srednjoškolcima da tom zadatku odgovore svojim fotoaparatima, izborom kadra, trenutka i ugla.. Žabljački srednjoškolci pogodili su smisao Ajnštajnove misli pa su im pripale lovorike.

„Na našoj fotosekciji prikazano je bezbroj fotorgafija svih članova. Studiozno smo ih analizirali i predložio sam da Nemanja i Luka pošalju po jednu. Upravo pobjedničku", kaže njihov profesor i mentor Dejan Dajković.

U objektivu fotoaparata pobjednika na konkursu Nemanje Zekovića, jedne durmitorske večeri našla su se tajanstvena svijetla Mlječnog puta i zvijezda, ispod kojih su tri usamljena drveta na durmitorskoj površi, što je kod stručnog žirija dočaralo predio i prostranost zemlje, neba i kosmosa.

Luki Vojinoviću za drugu nagradu, ljetos je trebalo da dobro porani, dođe do prevoja Sedlo „uhvati“ prve zrake sunca koji obasjavaju taj dio Durmitora. Još u izmaglici, dominira jedinstvena Stožina i u njenom podnožju čaroban izgled Valovitog jezera u mraku.

Posebnu dimenziju ovoj priči daje činjenica da je Luka Vojinović mladić sa posebnim potrebama. Kaže da ga ta barijera ne sprečava da se bavi intenzivno fotografijom. Naprotiv to ga čini čvršćim, boljim i uspješnijim. Ljubav prema fotografiji počela je snimanjem kadrova za sajt porodične turističke firme, a nastavljena aktivnim učešćem u školskoj foto sekciji što je rezultiralo ovom nagradom.

„Luka se potpuno uklapa u kolektiv tako da mi ne osjećamo da on ima taj problem. On je bez privilegija osvojio nagradu. Znamo da je fotografija jedan od vidova njegove borbe. Oduševljeni smo njegovom borbom, ni po čemu se ne razlikuje od drugih učenika i mi ga sa zadovoljstvom podržavamo“, kaže Dejan Dajković.

Zadovoljstvu ovih učenika i njihovog profesora pridružio se i direktor Srednje mješovite škole Živorad Bojović koji je kazao da ova priznanja predstavljaju nastavak uspjeha učenika, gimnazilajaca ili tehničara ugostiteljstva, ove škole.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR