11 °

max 12 ° / min 2 °

Subota

29.02.

12° / 2°

Nedjelja

01.03.

12° / 3°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

14° / 12°

Srijeda

04.03.

12° / 11°

Četvrtak

05.03.

13° / 8°

Petak

06.03.

13° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SNP: Priča smo se naslušali, a rezultata nema

Društvo

Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

SNP: Priča smo se naslušali, a rezultata nema

Nadležni iz Ministarstva održivog razvoja i turizma juče su ponovo obećali da će u narednih 15 godina u životnu sredinu uložiti milijardu eura, ali nažalost, ovakvih priča smo se naslušali tokom prethodnih godina, a rezultata i dalje nema, saopšteno je iz Socijalističke narodne partije. 

"Ako je tačno da je u prethodne tri godine u razne projekte vezane za očuvanje životne sredine uloženo preko 200 miliona eura, postavlja se pitanje zašto se prva ekološka država na svijetu i dalje davi u smeću koje „krasi“ korita naših rijeka, te divljim deponijama kojima se turisti „dive“ dok obilaze Crnu Goru. I dalje ne znamo zašto je Tara dovedena do nivoa bare zahvaljujući „uspješnom“ projektu izgradnje auto-puta, zašto je Durmitor zamalo postao otvoreni šank koji bi donosio profit privilegovanim pojedincima, zašto smo jedva uspjeli da zaštitimo ulcinjsku Solanu, itd", dodaju u saopštenju. 

Nadležne institucije su dužne da blagovremeno i adekvatno informišu javnost o svim anomalijama i problemima, kažu iz ove stranke. 

"Možda je Vlada u pravu. Možda su krivi građani koji njene uspjehe ne vide od zagađenog vazduha koji nas ovih dana guši. S druge strane, simptomatično je da upravo nadležne institucije do juče nijesu vidjele i osjetile to isto zagađenje o kojem bruji cijeli region. 

Nadležne institucije su dužne da blagovremeno i adekvatno informišu javnost o svim anomalijama i problemima sa kojima se kao društvo suočavamo. U konkretnom slučaju povećanog zagađenja vazduha, nadali smo se da im nije potrebno sugerisati da je to neophodno naročito ažurno raditi u zimskim mjesecima, kada dolazi do pojačane upotrebe individualnih i grupnih ložišta.

Međutim, odavno u našoj zemlji nije iznenađenje kada pojedine institucije ćute ili ne reaguju na pojave i probleme koji su u njihovoj nadležnosti. Po mnogim pitanjima  od značaja u Vladi je muk, a do reakcije dolazi tek kada javnost primijeti da se crnogorske institucije ne miješaju u svoj posao.

Dok nastavljaju da nas uvjeravaju da će riješiti problem zagađanja u Pljevljima, nadležni takođe nijesu primijetili da se spisku gradova koji pate od aerozagađenja pridružilo i Bijelo Polje. Valjda čekaju da dune vjetar i rasprši PM10 čestice, pa da kažu da je to bio samo subjektivni osjećaj građana, naročito onih koje ovih dana gledamo na ulicama.

Umjesto mahanja nepostojećim rezultatima, Ministarstvu održivog razvoja i turizma i ostalim odgovornim organima bi bilo bolje da tačno i precizno obavještavaju građane o nivou zagađenja vazduha, a ne da ostavljaju prostor pojedinim medijima da, manipulišući informacijama, zastrašuju vjernike koji ovih dana masovno učestvuju u veličanstvenim litijama širom Crne Gore", zaključuju iz ove partije. 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR