11 °

max 12 ° / min 2 °

Subota

29.02.

12° / 2°

Nedjelja

01.03.

11° / 3°

Ponedjeljak

02.03.

16° / 11°

Utorak

03.03.

14° / 11°

Srijeda

04.03.

13° / 11°

Četvrtak

05.03.

15° / 8°

Petak

06.03.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nova povelja o saradnji – bratski do  UNESCO sajta

Društvo

Comments 0

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Nova povelja o saradnji – bratski do UNESCO sajta

Direktor Nacionalnih parkova Crne Gore Elvir Klica i direktor NP Una Amarildo Mulić potpisali su u okrivu sajma turizma koji se održava u Štutgartu, Povelju o bratimljenju NP Biogradska gora sa NP Una u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz NPCG.

Potpisivanjem ove povelje dva zaštićena područja imaće priliku da sarađuju i razmjenjuju iskustva i najbolje prakse iz oblasti zaštite prirode i turističkih ponuda zasnovanih na održivom razvoju. Razmjena iskustava sa NP Una koji se već nalazi na tentativnoj listi za prijem u UNESCO podržaće kolege koji su radili na aplikaciji za nominaciju bukovih šuma NP Biogradska gora.

 “Pored saradnje sa Nacionalnim parkovima evropskih razvijenih zemalja mnogo nam je bitna i regionalna, od koje sve počinje. Pored uobičajnih oblika saradnje i razmjene iskustava zajedno ćemo raditi na dostizanju svjetskih standarda u očuvanju zaštićenih područja. Insistiraćemo na zajedničkom apliciranju ka evropskim fondovima za prekograničnu saradnju, sve u cilju razvoja, edukacije, istraživanja i promotivnih aktivnosti. Brendiranje naših parkova na globalnom tržištu, je jedan od naših strateških prioriteta”, kazao je prilikom potpisivanja direktor NPCG Elvir Klica i dodao da će ovakve aktivnosti biti praksa u radu NPCG.

Direktor NP Una Amarildo Mulić  koji je ujedno i predsjednik UO Mreže zašićenih područja koja broji 97 članova u regionu, istakao je da je potipisivanje povelje naznaka da je potrebna saradnja u regionu u dijelu zaštite prirode.

„Danas nam je bila čast da potpišemo svečanu povelju o bratimljenju. Cilj nam je da nacionalni parkovi, svako u svom domenu, postanu generatori održivog razvoja. To je princip rada i vizija ne samo NP Una, već i većine parkova u regionu, a pogotovo onih u Crnoj Gori. Ovo je naša prva Povelja o bratimljenju sa nekim od nacionalnih parkova u regionu. Danas želimo poslati poruku da bez obzira na kilometarske udaljenosti možemo sarađivati u marketinškom i promotivnom smislu, ali isto tako i na prenosu znanja i iskustava kada je u pitanju upravljanje zaštićenim područjima“, poručio je Mulić.

Nacionalni park Una nalazi se na krajnjem zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, na području grada Bihaća. Rijeka Una spoj je prirodnih vrijednosti, raznolikog i očuvanog prirodnog pejzaža,  bogate kulturno - istorijske baštine i lokalnog stanovništva svjesnog vrijednosti prostora u kojem živi.  Od ukupne površine tog parka u režimu stroge i usmjerene zaštite je ukupno 13. 500 ha, a u režimu usmjerenog razvoja  6. 300 ha. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR