16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dijalogom do mogućeg rješenja

Društvo

Comments 0

Dijalogom do mogućeg rješenja

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Izlazeći u susret inicijativi privrednih ribara sa ribolovnog područja nacionalonog parka  „Skadarsko jezero“ u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je održan sastanak sa deset predstavnika privrednih ribara, saopšteno je iz tog resora.

"Zahtjev za sastanak od strane privrednih ribara je upućen nakon stupanja na snagu ribolovnog zabrana koji je uveden 21.01.2020. godine zbog niskog vodostaja Skadarskog jezera. Sastanku je prisustvovao i direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero g-din Nenad Ivanović.

Naime, Naredbom o ribolovnim zabranima, lovostaju i minimalnim veličinama riba i drugih vodenih organizama ispod kojih je zabranjen ulov („Službeni list CG“, 12/19) definisano je da je na ribolovnom području “Skadarsko jezero” zabranjeno vršiti ribolov u vrijeme niskog vodostaja, odnosno kada se nivo vode na Skadarskom jezeru spusti ispod nivoa od 6.46mnm, prema podacima organa uprave nadležnog za poslove hidrometeorologije – mjerna stanica “Plavnica” u toku decembra, januara i februara", piše u saopštenju.

Kako su kazali, prema zvaničnim podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, zabran je uveden jer je nivo Skadarskog jezera na mjernoj stanici “Plavnica” iznosio 6.13 mnm.

"Privredni ribari s predložili ukidanje privremene zabrane ribolovnih aktivnosti jer smatraju da trenutna veličina jezera ovih dana ne predstavlja prijetnju za resurse ribe i  da trenutni  vodostaj neće olakšati sam izlov ribe u prekomjernim količinama.

Generalni direktor Direktorata za ribarstvo g-đa Slavica Pavlović privredne ribare je upoznala sa procedurom usvajanja navedene Naredbe i činjenicom da je zabran propisan u skladu sa mišljenjem nadležne naučne ustanove, odnosno Prirodno- matematičkog fakulteta.

Uz uvažavanje iznijetih razloga od strane privrednih ribara kao i razumjevanja sa njhove strane da se ono što je propisano treba i poštovati, postignut je dogovor da privredni ribari pripreme zahtjev koji će Ministarstvo poljoprivrede uputiti Prirodno- matematičkom fakultetu, u cilju preispitivanja navedene mjere zaštite i uvedenog zabrana", piše u saopštenju.

Nakon dobijenog naučnog mišljenja koje se očekuje u narednih nekoliko dana, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će obavijestiti privredne ribare i javnost o daljim koracima i mjerama koje će preduzeti.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR