16 °

max 19 ° / min 13 °

Nedjelja

05.04.

19° / 13°

Ponedjeljak

06.04.

20° / 9°

Utorak

07.04.

21° / 7°

Srijeda

08.04.

20° / 8°

Četvrtak

09.04.

21° / 8°

Petak

10.04.

22° / 9°

Subota

11.04.

23° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Spaić: Studenti prava će kroz projekat ENEMLOS asistirati u pružanju besplatne pravne pomoći

Izvor: Foto: ucg.ac.me

Društvo

Comments 0

Izvor: ucg.ac.me

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Spaić: Studenti prava će kroz projekat ENEMLOS asistirati u pružanju besplatne pravne pomoći

Dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore Aneta Spaić najavila je kontinuirane aktivnosti u pogledu modernizacije Pravnog fakulteta, kvaliteta nastave, kadrovskih osvježenja i intenzivne međunarodne saradnje i naučne produkcije u 2020. 

"Podsjetiću vas da su prošle godine naši studenti nagrađeni Sudnicom, koja će od ove godine biti u funkciji praktične nastave, gdje će kroz simulaciju suđenja i analizu sudske prakse, studenti sticati sva neophodna pravnička znanja, vještine i kompetencije dobrih oratora i modernih pravnika", kazala je  Spaić.

Tokom 2020. sprovodiće se i pripremne aktivnosti prostornih širenja Fakulteta u vidu konstruisanja moderne biblioteke, čime će se omogućiti i dodatnih 500 m2 studentskog prostora za dnevne boravke i istraživanja.

Savremeni pristup nastavi, ističe Spaić, podrazumijeva odgovarajuću  reviziju kurikuluma.  

"Usklađivanje nastave sa uspješnim trendovima komparativnih evropskih sistema, uz jačanje konkurentnosti, imperativ je ovog vremena. Snaženje studentske i nastavničke mobilnosti uz podrazumijevanu izloženost drugim pravnim kulturama mora biti cilj kako uprave tako i studentskih organizacija", istakla je dekanica.

Ona posebno ističe veliki značaj projekat ENEMLOS koji će u narednom periodu odgovoriti na zahtjeve praktične nastave i predstaviti istinski iskorak u kvalitetu praktične nastave koja se nudi studentima Pravnog fakulteta.

"U prvoj godini ENEMLOS-a ćemo imati nekoliko studijskih posjeta Zagrebu, Londonu, Varšavi, dok druga godina projekta podrazumijeva otvaranje Centra pravnih klinika u kome će studenti raditi sa licima ugroženog socijalnog statusa, posebnih potreba i asistirati u pružanju besplatne pravne pomoći. Realizovani CABUFAL i tek dobijeni ENEMLOS obavezuju na nove saradnje sa eminentnim imenima nacionalne i međunarodne juridike", navela je Spaić.

Posebnu podršku i u ovoj godini imaće najbolji studenti, ističe ona. 

"Već uveliko se sprovode logističke i suštinske pripreme timova Pravnog fakulteta na internacionalna takmičenja, u Beču - Phillip Jessup Vasington  i Frankfurtu - Investment Aritration Frankfurt. U Podgorici ćemo po prvi put organizovati pre-moot na kome ćemo ugostiti regionalne timove, a među njima i tim mađarskog Caroli pravnog fakulteta. Ovo je i korak dalje i više u snaženju studentskih priprema i studentskih angažovanja na najzahtjevnijim, najobjektivnijim forumima demonstracija stečenih znanja", kazala je dekanica.

Ona je dodala da je rangiranje Zbornika Pravnog fakulteta na globalno prepoznatim listama, te jačanje individualne i kolektivne naučnoistrazivačke produkcije usmjereno ne samo na bolju popularizaciju istraživača, već i na bolje rangiranje Univerziteta.

"Ova godina će dati i odgovor da li je iscrpno i sistematično pripremana aplikacija Žan Monea (Jean Monnet) - modula evropskog prava uspješna, te da li će se crnogorskom tržištu pravnika ponuditi vrlo konkurenatan modul na kome će se izučavati pravo EU. Pored ove činimo i najavu pripreme interdisciplinarnog nacionalnog projekta koji ćemo plasirati EACEA kao Erasmus projekat, a povodom koje se priprema studijska posjeta evropskim centrima koji nude mastere prava djeteta, u organizaciji UNICEF-a, kao projektog partnera", saopštila je Spaić.

Ona je saopštila i da je cijela 2019. bila je  u znaku osnivanja crnogorskog ogranka International Legal Association, sa sjedištem u Londonu.

"Na ovogodišnjoj sjednici i naučno stručnoj konferenciji u Kjotu, prvi put će, sa predstavnicima naučne zajednice iz 140 zemalja, učestvovati i tri profesora Pravnog fakulteta, koji će prezentovati svoje radove", navodi dekanica Spaić.

PROJEKTNE AKTIVNOSTI I MEĐUNARODNA POVEZIVANJA

"Projektne aktivnosti koje se odnose na regionalna i međunarodna povezivanja i vidljivosti su zahtjevi modernog procesa edukacije i nauke. Zato smo fokusirani na multidisciplinarni pristup konferencijama sa učesnicima međunarodnih reputacija, kako je bila organizovana i GDPR konferencija, u decembru 2019, o zaštiti ličnih podataka na kojoj smo ugostili respektabilna imena struke Švajcarske, Italije, Austrije i Kanade", kazala je Spaić.

U planu Pravnog fakulteta UCG za 2020. je višednevna evropska konferenciju sa partnerima iz zemalja EU. Dekanica Spaić najavljuje teme koje će omogućiti raspravljanje najznačanjijih pitanja u procesu evropskih integracija, a u cilju ostvarenja uloge Pravnog fakulteta u ovoj veoma važnoj fazi razvoja nacionalnog zakonodavstva, a shodno ubrzanju procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

"Konferencija pod nazivom Evropske integracije i nacionalni identiteti, će razmotriti pitanje očuvanja i oblikovanja nacionalnih identiteta država članica, ali i država kandidata za članstvo u Evropskoj uniji kao važnog društvenog izazova, koji, pored dnevno-političkog, zahtijeva i ozbiljan naučni pristup. S obzirom da je Crna Gora država u kojoj je ovaj izazov usljed specifičnih istorijskih okolnosti dodatno usložnjen, Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore, u koorganizaciji sa Caroli Univerzitetom, a uz podršku važnih nacionalnih partnera odlučio je da organizacijom naučne konferencije pruži priliku istaknutim pripadnicima naučne zajednice da osvijetle ovaj izazov iz uglova različitih društvenih nauka", zaključuje Spaić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR