9 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
NPCG: ''Neophodna prevencija na zaštićenim područjima''

Izvor: Foto:Antena M

Društvo

Comments 0

NPCG: ''Neophodna prevencija na zaštićenim područjima''

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore organizovalo je okrugli sto na temu ''Edukacija u funkciji prevencije požara na prostorima nacionalnih parkova''.

Zbog globalnog problema koji ima nesagledive posljedice kako u svijetu tako i kod nas u cilju zaštite svih šuma na području Crne Gore neophodne su preventivne mjere, nabavka odgovarajuće opreme, organizovanje radionioca i edukacija građana, kako bi se očuvala priroda.

Posredstvom crnogorske nacionalne komisije koja je prošle godine nacionalnim parkovima dodijelila grant za UNESCO projekat ''Mi za prirodu priroda za nas'' ove godine planirane su brojne aktivnosti u nacionalnim parkovima Durmitor i Biogradska gora u cilju njihove zaštite , naveo je Elvir Klica direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore.

''Projektom je predviđena nabavka odgovarajuće opreme, za prevenciju od požara za nacionalne parkove Biogradska gora i Durmitor, organizovanje obuka i radionica za zaposlene u službama zaštite ta dva zaštićena područja, štampanje edukativnog materijala namijenjenog prije svega posjetiocima nacionalnih parkova'', kazao je Klica.

Zaštita od požara mora biti briga čitavog društva,navela je generalna direktorka direktorata za zaštitu životne sredine MORT Ivana Vojinović. 

''Jedan od glavnih ciljeva edukacije jeste smanjene broja požara, te prevencija pojave požara katastrofalnih razmjera. Stupanjem na snagu Zakona o zaštiti i spašavanju, značajna pitanja posvećena su preventivnim mjerama zaštite od požara kojima se onemogava stvaranje požara, ali i šansa da se novonastali lakše suzbiju'' kazala je Vojinović.

Pored edukacije građana neophodne su i mjere kažnjavanja osoba koje namjerno izazivaju požare, istakla je Vojinović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kroz aktivnosti Direktorata za vanredne situacije izradilo je nacionalni plan od zaštite požara.

18 crnogorskih opština uradilo planove za zaštitu i spašavanje, naveo je  generalni direktor direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić.

''Važna je činjenica da je urađeno preko 200 planova u cilju zaštite i spašavanja od požara. Planovi predstavljaju dobru osnovu za sprovođenje mjera zaštite i spašavanja od požara i validan su dokument za preventivno, operativno i sanaciono djelovanje. Direktorat za vanredne situacije raspolaže sa tri aviona za gašenje požara iz vazduha, 180 vatrogasno- spasilačkih vozila i oko 600 vatrogasaca spasilaca u službi zaštite i spašavanja. Formirana su i četiri dobrovoljna vatrogasna društva sa resursima od 15 vozila i oko 150 dobrovoljaca'' kazao je Mulić.

Mulić je naveo da požari u nacionalnim parkovima nijesu rijetka pojava i za zaštitu od njih potrebna je sinhronizovana akcija svih nadležnih službi i organa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR