10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Medenica: Crna Gora izašla kao dobitnik iz procesa tranzicije

Izvor: Foto: Vrhovni sud

Društvo

Comments 0

Medenica: Crna Gora izašla kao dobitnik iz procesa tranzicije

Izvor: Mina

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Crna Gora prepoznata je kao lider u praćenju prakse Evropskog suda za ljudska prava, što se primjećuje kroz rad na posebnim analizama, izvještajima i komunikaciji, koji se ostvaruje sa Sudom u Strazburu, kazala je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Medenica je rekla da je jedna od glavnih aktivnosti na horizontalnom planu rješavanje izazova u pogledu ujednačavanje nacionalne sudske prakse i njene usaglašenosti sa praksom Evropskog suda.

“Već smo prepoznati kao lider u praćenju Evropskog suda za ljudska prava, što se primjećuje kroz naš rad na posebnim analizama, izvještajima i komunikaciji koju ostvarujemo sa Sudom u Strazburu”, rekla je Medenica.

Kako je navela, dijalog sa Evropskim sudom za ljudska prava je od ključnog značaja za sudstvo.

"Ponosimo se ostvarenim rezultatima na tom polju", kazala je Medenica u intervjuu za Mrežu globalnog sudskog integriteta.

Medenica je rekla da je sudstvo koje je nekada karaktrisala zatvorenost i izolovanost od medija, ostalo u prošlosti.

“Transparentnost rada je podignuta na najviši nivo, građani lako pristupaju informacijama, putem sajta, ili direktnim obraćanjem sudu, a osnovana je i posebna Služba za odnose sa javnošću pri Vrhovnom sudu", kazala je Medenica.

Kako je rekla, rad Službe je od naročitog značaja za sudstvo, imajući u vidu da je jačanje principa transparentnosti jedan od glavnih ciljeva u narednih pet godina.

"Teret ranijih događanja prelio se i na efikasnost sudova, pa su u prethodnom periodu preduzimane brojne aktivnosti, koje su dovele do značajnog smanjenja starih predmeta", kazala je predsjednica Vrhovnog suda.

Ona je kazala da očekuju da u narednom periodu sudovi budu maksimalno ažurni.

Prema njenim riječima, uveden je sistem odgovornosti, kroz postupak disciplinske odgovornosti i ocjenjivanja sudija, čiji rezultati će se tek konsolidovati.

Medenica je uvjerena da je Crna Gora izašla kao dobitnik iz procesa tranzicije.

“Uhvatili smo se u koštac sa borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala i uspostavljen je određeni bilans ostvarenih rezultata. Tačno je da rezultati mogu biti bolji, ali s obzirom na to da je Crna Gora pretrpjela višestruke reforme "po dubini" institucionalnog sistema, jasno je da je napredak postignut”, rekla je Medenica,

Prema njenim riječima, taj napredak je preporučio Crnu Goru za članstvo u NATO-u, i izdvojio je u odnosu na druge regionalne zemlje, koje teže istom cilju, pristupu Evropskoj uniji(EU).

“Danas, Crna Gora aktivno učestvuje u pregovorima sa EU, u namjeri da se dodatnim naporima, u okviru reforme procesa pristupanja, u zajedničkom partnerstvu, oživi Berlinski proces i unaprijedi regionalna saradnja na Zapadnom Balkanu”, rekla je Medenica.

Medenica je kazala da je uvjerena da sudstva država članica EU, mogu naučiti od drugih sudskih sistema, a posebno od crnogorskog.

“Pravosudni sistemi EU su mogli preuzeti dobar primjer prakse crnogorskih sudova u pogledu rješavanja sudskog zaostatka i starih predmeta, što su često i isticali kao dobar i podsticajan primjer za druge”, kazala je Medenica.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR