9 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 7°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

21° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zbog čega je tvrđava Tabija prepoznata kao lokacija za vandalizam?

Društvo

Comments 0

Zbog čega je tvrđava Tabija prepoznata kao lokacija za vandalizam?

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Samo četiri dana nakon uklanjanja trobojke kojom su devastirane zidine utvrđenja Tabija u Sutomoru, vandali su ponovo zanemarili vrijednost kulturnog nasljeđa koje pomenuta tvrđava predstavlja i ovoga puta na zidinama ispisali neprihvatljivu poruku govora mržnje, saopšteno je iz barske Opštine.

“Zbog čega je tvrđava Tabija prepoznata kao lokacija za vandalizam ostaje nepoznato, međutim ponovo izražavamo najsnažniju osudu zbog skrnavljenja tvrđave koja je zakonom zaštićena i ispisivanja poruka koje narušavaju razumijevanje, međuvjerski i međunacionalni sklad, koji su trajne vrijednosti Bara i njegovih stanovnika”, istakli su oni.

Opština Bar će, kako dodaju, i ovog puta u najkraćem roku, u saradnji komunalnih službi i Centra za konzervaciju i arheologiju
reagovati kako bi radili na hitnim mjerama sanacije i uklanjanja tragova boje, čime bi se zidine vratile u pređašnje stanje.

“Time će službe grada i države pokazati odlučnost da istraju na putu zaštite kulturno-istorijskog nasljeđa i biti dosljedne u sprovođenju svojih nadležnosti, uprkos kontinuiranom, nesavjesnom činjenju pojedinaca. Takođe, u saradnji sa Centrom bezbjednosti Bar, utvrdićemo da li postoji potreba za dodatnim angažovanjem službenika policije i Komunalne policije koji bi zaštitili Tabiju od nasrtaja neosviješćenih pojedinaca koji nanose štetu tvrđavi, gradu i cjelokupnom društvu”, napominju iz Opštine.

I za ovaj slučaj, podnijeta je krivična prijava protiv NN lica zbog krivičnog djela devastacije kulturnog dobra.

“Ovim putem apelujemo na sve da se suzdrže izražavanja na ovaj i slične načine”, poručili su iz barske Opštine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR